SBW-01 + Wiśniowski Somfy Metro 800 rts

syrob

Cześć,
do SBW-01 podłączyłem zasilanie A1 i A2 + sterowanie 11 i 14 i wszystko ładnie działa. Pytanie czy do SBW-01 z somfy wiśniowski metro 800 da radę podłączyć czujnik położenia otwarcia. Załączam screeny z instrukcji. Na screenach widać (chyba), że jest wyjście na kontraktor. W tej chwili jest tam wsadzona zworka, po wyjęciu zworki brama się nie otwiera/zamyka. Nie podłączałem tam int1/int2 bo nie wiem czy nie spale sbw.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MadOnion78

Wg mnie ta zworka jak to nazywasz jest potrzebna jak brama posiada drzwi. Otwarcie tych drzwi blokuje możliwość ruchu bramy. Raczej trzeba szukać na innych pinach 12-24V.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
pzygmunt

Sprawdź na 14,15 jakie tam jest napięcie i jak się zachowuje to wyjście.
pracusele

na 14,15 jest 24V jak brama pracuje i wówczas się świeci wewnętrzna żarówka napędu która oświetla garaż. Po otwarciu lub zamknięciu po pewnym czasie napięcie znika i żarówka przestaje świecić. Więc nie może to być sygnał dla pozycji otwórz/zamknij.
Wiec w tym napędzie chyba nie ma takiej informacji, ale z drugiej stony brama wie ze ma stanąć jak już jest na dole lub na górze.
pzygmunt

Pozostaje dodatkowy kontaktron. Np Satel B3.
pracusele

Kontaktrony podpięte i działa.
Ponieważ mam jeszcze małe doświadczenie z supla czy to normalne ze przy SBW-02 w aplikacji mam widoczne 4 belki tzn dwie z otwieraniem bram i dwie ze stanem otwarcia? Spodziewałam sie dwóch belek do sterowania które będą pokazywały brama otwarta lub zamknięta. W jednym z wątków widziałem kogoś screen i wyglądało że użytkownik miał tak jak bym tego oczekiwał o ile dobrze mnie rozumiecie. Czy to da się jakoś ustawić?
rafalekkalwak@wp.pl

pracusele wrote: Sun Nov 03, 2024 8:47 am Kontaktrony podpięte i działa.
Ponieważ mam jeszcze małe doświadczenie z supla czy to normalne ze przy SBW-02 w aplikacji mam widoczne 4 belki tzn dwie z otwieraniem bram i dwie ze stanem otwarcia? Spodziewałam sie dwóch belek do sterowania które będą pokazywały brama otwarta lub zamknięta. W jednym z wątków widziałem kogoś screen i wyglądało że użytkownik miał tak jak bym tego oczekiwał o ile dobrze mnie rozumiecie. Czy to da się jakoś ustawić?
Mają być 4 jeśli nie są sparowane z przelacznikami . Przypisales czujniki otwarcia do kanałów sterujacych ?
pracusele

No właśnie zanim przeczytałem twoją post zobaczyłem w systemie że trzeba wybrać kanał czujnika i jest już ok. dzięki.

Return to “ZAMEL SBW-01”