Sonoff Mini, zawieszanie przycisku zewnętrznego.

rafalfarba

Witam, mam problem z jednym Sonoffem Mini. Nigdzie nie znalazłem podobnych postów i problemów, więc zdecydowałem się założyć nowy. Mianowicie co kilka dni zawiesza się funkcjonalność przycisku zewnętrznego. Mam soft od djack2017, ver. 2.8.3 10/2019, z miernikiem energii, przycisk bistabilny, "Switch OFF Delay" ustawione na = 0, działa na korytarzu (drugi Mini na tych ustawieniach działa bez zarzutu-sypialnia). Objawia się to w ten sposób, że z apki działa OK, ale zdarza się 3 lub 4 razy w tygodniu, że nie działa włączanie z przycisku zewnętrznego (mam na nim połączone dwa schodowe). Nie jestem w stanie włączyć, a po włączeniu z apki nie jestem z kolei w stanie wyłączyć wyłącznikiem, nie mogę też wprowadzić go w stan konfiguracji. Pomaga dopiero odcięcie zasilania... i tak w kółko od miesiąca. Podejrzewałem, że bawiąc się nim wprowadzam go przez przypadek w stan konfiguracji (5 x włącz/wyłącz, lub 10 sek włączony), ale nie bo sprawdzałem to.

Może one gubią sieć...? Tego mini mam na piętrze, a antena Wifi jest na parterze razem z drugim Mini, albo kable do przełączników schodkowych są za długie?

Jakieś sugestie, ktoś ma/miał podobny problem? Skończyły mi się pomysły.
4xSonoff RF (GUI Generic), 3xSonoff Basic (GUI Generic), 5×ESP-01S (GUI Generic), 1xWemosD1(termostat), Yunshan (Gate module od Zybi), 2xSonoff Mini (soft od djack2017). 1xWemosD1 (GUI Generic licznik impulsów + czujnik ilości opału HC-SR04+przekaźnik)
lukosław

U mnie też to występuje. Na tym samym sofcie i konfiguracji.
rafalfarba

Powieliłem temat, tu viewtopic.php?f=8&t=6039&p=63930#p63930 znajduje się szerszy opis tego samego zjawiska co u mnie.
4xSonoff RF (GUI Generic), 3xSonoff Basic (GUI Generic), 5×ESP-01S (GUI Generic), 1xWemosD1(termostat), Yunshan (Gate module od Zybi), 2xSonoff Mini (soft od djack2017). 1xWemosD1 (GUI Generic licznik impulsów + czujnik ilości opału HC-SR04+przekaźnik)

Return to “Pomoc”