Sonoff 2CH DC i samozałączające się przekaźniki

Publox20
Posts: 8
Joined: Wed Mar 04, 2020 7:18 am

Post

Witam wszystkich. Ostatnio zakupiłem sterowniki sonoff 2ch dc taki jak w linku https://www.houseiq.pl/pl/p/Sonoff-2CH- ... eciowy/775 z wgrana Suplą. Sterownik działa bez problemu poza jednym małym mankament. Mianowicie po utracie połączenia ze serwerem i jego powrocie na chwile załączają się przekaźniki. Problem jest w tym, że sterownika używam do otwierania furtki i bramy wjazdowej i kilka razy brama otworzyła się sama. Pisałem do sprzedawcy i twierdzi on, ze problemem jest cyt. "Prawdopodobnie przy włączeniu następuje restart modułu i powstają stany nieustalone na wyjściach (właściwość oprogramowania SUPLA)" i że problem może rozwiązać wgranie jakieś specjalnej kompilacji wersji SUPLI (obecny Firmware 2.7.2). Twierdzi także, że przy wgranej oryginalnie do sterownika aplikacji ewelink problem nie występuje.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem i jaką kompilacje Supli wgrać, żeby problem wyeliminować?
User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

Najlepsza kompilacja to SBW-02 :twisted:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4098
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

@Publox20, to Twój pierwszy post na forum i trochę Ci współczuję, ale skoro sprzedawca sprzedał Ci coś, o czym wiedział, że nie działa poprawnie to źle o nim świadczy. Więc najzwyczajniej oddaj mu to.
Last edited by Robert Błaszczak on Wed Mar 04, 2020 1:18 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 18526
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Zgadzam się z Robertem. To powinien być problem sprzedawcy, a nie Twój.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4098
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

I jeszcze trochę objaśnienia, abyś wiedział dokładnie, gdzie leży problem.

Urządzenia sterujące działające z Suplą produkuje kilka firm. Jeśli chodzi o sterowniki bram, to jest to Zamel i Nice. Sprzęt od tych producentów działa w 100% poprawnie.

Projekt Supla jest projektem otwartym, więc każdy może sobie napisać swoje wersje oprogramowania na swoje urządzenia. Wszystko fajnie, jeśli to jest zrobione na własne potrzeby. Gorzej, jak ktoś bierze za to pieniądze, a na zgłoszony problem zrzuca winę na Suplę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Publox20
Posts: 8
Joined: Wed Mar 04, 2020 7:18 am

Post

Sprzedawca normalnie sprzedaje sterowniki z ewelinkiem. Jako, że mam już w domu kilka sterowników zamela domówiłem do niego wgranie supli. Ten sonoff to nie jest typowy sterownik bramowy jak sbw-01 czy sbw-02. Ma on działać jak przycisk monostabilny tylko po to żeby zewrzeć dwa przewody podłączone do sterownika bramy (P.P. i COM). Nie mam potrzeby żeby podłączać kontraktory do sygnalizacji stanu otwarcia bramy dlatego go wybrałem. Działa on na sofcie dla modułu sonoff touch dual dlatego może ktoś miał już podobny problem z tym urządzeniem i posiada Suplę, która działa prawidłowo?
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

możesz spróbować inCana albo skompilować sobie sam dzięki bibliotece Arduino https://github.com/klew/arduino/tree/master
Publox20
Posts: 8
Joined: Wed Mar 04, 2020 7:18 am

Post

Witam, czy pomoże ktoś odnośnie podpięcia tego sonoffa pod programator, czy dobrze są opisane złącza na załączonej fotce??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
iM@rek
Posts: 254
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Mam problem z Sonoff 2CH: mam dwa moduły i żaden nie chce się sparować z Ewelinkiem.
Jeden, po kilku latach pracy, jakby stracił dane do podłączenia w sieci i przestał się z nią łączyć.
Drugi (ze dwa lata ma), ale nie używany, też nie chce się sparować z Ewelinkiem. No więc będzie Supla, jak się uda.
Sprawdziłem i u mnie Vcc i GND są ODWROTNIE niż na zdjęciu powyżej, Tx i Rx jeszcze nie sprawdziłem.
Czyli, patrząc od góry zdjęcia (od strony zasilania) najwyżej jest GND, a najniżej Vcc = 3.3V - zmierzyłem i tak jest.

Return to “Pomoc”