Jak podłączyć Shelly do Facc?

tyszer82

A ktoś pomoże jak shelly1 połączyć z bramą garażową faac
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Co za soft w tym Shelly ? Jaki model tego Facc ? Która wersja Shelly ?
tyszer82

Sehll1 soft supla a modelu FAAC nie znam ale myślę że trzeba połączyć tam gdzie przycisk dzwonkowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Musisz określić model sterownika faac. Bez tego to tak jakbyś chciał kupić filtr oleju do "Samochodu Mercedes".
"Oprogramowanie Supla" to też nic nie mówi. Tam mógł Ci ktoś wgrać wszystko.... Supla to otwarty projekt. Ktoś mógł wziąć źródła. Przerobić je i wgrać do Shelly... co tam jest i w jakiej konfiguracji... nie mam pojęcia.
tyszer82

Model FAAC d600
tyszer82

Konfiguracja normalnie działa przez supla
pzygmunt

Ktoś wgrał tam nasze oprogramowanie. W jakim zakresie zostało przerobione, którymi pinami steruje, jak działa..... wszystko zależy jak to sobie autor tej konkretnej kompilacji wymyślił... dlatego powinieneś napisać do sprzedawcy aby udzielił Tobie wsparcia bo tak to jest szukanie po omacku. Może komuś kto miał już styczność z tym modelem Shelly będzie łatwiej Ci pomóc.
jaroow

Jeżeli to napęd garażowy Faac to nie ważne czy to model D600, D1000 czy D700HS - podłączenie jest identyczne.

Co do samego Shelly 1 to w egzemplarzu który posiadam Przekaźnik I/O to pin GPIO4 a w złączu SW pin GPIO5 mam czujnik (kontaktron).
Wiem, że są też modyfikacje z obsługą dodatkowego klawisza po GPIO1 i dodatkowego czujnika w GPIO3 - tego tematu nie badałem więc się nie rozpisuję.

Z załączonych zdjęć wnioskuję, że L(-) podłączone do (-) a N(+) do Open-A - skoro Open-A jest normalnie otwarty to sam Shelly nie jest zasilany i nie ma prawa to zadziałać.

Moje podłączenie jest w załączeniu.
Działa z Suplą i Asystentem Google.
emg

przy faac trzeba uważać, bo na zasilaniu może się pokazać 32V zamiast 24V
........._____.........______........______.........

supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
jaroow

Przy napędach garażowych Faac też tak słyszałem.
Stąd zamiast Zamel SBW (12-24V AC/DC) wybór padł na Shelly 1 (24-60V DC).

Co do jakości, zasięgu itd. Zamel zdecydowanie górą :D

Return to “Shelly”