supla-docker i logowanie z androida

jannn

Cześć,
po pierwsze gratulacje za stworzenie tak fajnego projektu OS, imponujący kawałek kodu i hardware'u.

Do rzeczy. Postawiłem sobie supla-docker na Raspberry. Nie interesuje mnie dostęp z zewnątrz ani certyfikat SSL, docelowo chciałbym komunikować się prostymi zapytaniami HTTP z curla czy coś w ten deseń. Także stawiam lokalnie, wystarczy mi komunikacja po https, albo na początek nawet http (w obrębie sieci domowej). Po odblokowaniu portu 2016, jestem się w stanie zalogować z przeglądarki z użyciem credentiali podanych w pliku .env.

Natomiast trochę nie rozumiem co się dzieje gdy loguję się z telefonu (supla-android), do supla cloud:

1. Klikam ustawienia zaawansowane
2. Wpisuje wewnętrzny IP Raspberry jako SERVER ADDRESS
3. Jako ACCESS IDENTIFIER wpisuję Access Identifier z przeglądarki (dane z supla-client, do którego mam dostęp z przeglądarki)
4. Jako PASSWORD wpisuję hasło supla-client z przeglądarki
5. Udaje mi się połączyc
6. Gdy klikam Add I/O Device otrzymuję komunikat:
Add wizard is only available when server connection has beed set based on the email address entered in the settings
Pogrzebałem trochę w źródłach i trafiłem na issue: https://github.com/SUPLA/supla-ios/issues/61 (chętnie zrobię PR jeśli bede wiedział na co to zmienić). Znalazłem też kawałek kodu w supla-android, klasę
AddDeviceWizardActivity
, gdzie ten message jest rzucany.

Widziałem, że jednym z rozwiązań jest wpisanie samego adresu email, ale to nie mój case - chce móc podać adres wewnętrzny mojej malinki.

Jakieś pomysły? Co robię nie tak?
Strzelam, że w trybie prostym aplikacja łączy się z oficjalną supla cloud. A w trybie zaawansowanym wygląda, że nie mam jak się połączyć po mailu?

Raspberry mam pierwszy raz w ręce a projektem bawię się od wczoraj plus kilka godzin patrzyłem w źródła przed kupnem, więc bardzo możliwe że brakuje mi jakiejś podstawowej wiedzy. Tak więc wszelkie sugestie mile widziane ;)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Z tego co wiem, to kreator dodawania sprzętu w apce na telefonie mozna uruchomic tylko z oficjalnymi serwerami supli należącymi do organizacji i tylko wtedy gdy do autoryzacji podajemy mail. Jak przestawisz w tryb zaawansowany to niestety nie zadziała nawet z oficjalnymi serwerami chyba dlatego, że id lokalizacji i hasło, to stary sposób autoryzacji, od którego chłopaki odchodzą.
Można zerknąć na źródła apki i spróbować dostosować zakładkę zaawansowane do autoryzacji po mailu, choć może to i tak jeszcze nie zadziałać.
Trzeba by chyba jeszcze sam kreator dodawania sprzętu przejrzeć co tam się dzieje.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zadziała tylko...

1. Należy ustawić email
2. Przejść do zaawansowanych i wpisać niestandardowy adres serwera
3. Wyłączyć zaawansowane

... i już można dodawać przez kreator do prywatnej instancji
SUPLA.... Nareszcie w domu.
jannn

pzygmunt wrote: Sat Apr 04, 2020 11:45 pm 1. Należy ustawić email
3. Wyłączyć zaawansowane
Działa!

Co ciekawe nie muszę podawać hasła, autoryzacja po samym mailu. Czas na ROW-02...
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

pzygmunt wrote: Sat Apr 04, 2020 11:45 pm Zadziała tylko...

1. Należy ustawić email
3. Wyłączyć zaawansowane

... i już można dodawać przez kreator do prywatnej instancji
Oooo nie wiedziałem, że tak można :roll:
Przetestowałem i działa ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “Pomoc”