Wemos d1 mini skrzynka na listy
-
L0L3K
Witam, wpadłem na pomysł żeby zrobic w skrzynce pocztowej czujnik, widziałem to już gdzieś kilka razy w internecie. Jest jakis soft supli, który móglbym zainstalować na wemos? klapa mojej skrzynki otwiera sie na zewnątrz więc musiałbym założyć kontaktron więc czy moge przylutować go bezpośrednio do wemosa? i jak? 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Masz zasilanie doprowadzone do skrzynki?L0L3K wrote: Wed Apr 08, 2020 12:13 pm Witam, wpadłem na pomysł żeby zrobic w skrzynce pocztowej czujnik, widziałem to już gdzieś kilka razy w internecie. Jest jakis soft supli, który móglbym zainstalować na wemos? klapa mojej skrzynki otwiera sie na zewnątrz więc musiałbym założyć kontaktron więc czy moge przylutować go bezpośrednio do wemosa? i jak?![]()
Jeśli chcesz sprawdzać stan na podstawie klapki (wrzucenie listu) i dźwiczek (wyjęcie poczty), to potrzebujesz dwa czujniki (kontaktrony/mikroprezłączniki).
Ja planowałem tak robić, ale ostatecznie zdecydowałem się na inne rozwiązanie (na razie ciągle w planach). Do skrzynki mam doprowadzony przewód z automatu bramy przesuwnej, gdzie siedzi SBW-01. W skrzynce na listy zamontuję przekaźnik i dwa mikroprzełączniki. Będą podłączone tak, aby po otwarciu klapki włączał się przekaźnik, zatrzaskiwał w takiej pozycji i dawał sygnał do SBW-01. Otwarcie drzwiczek (wyjęcie poczty) odłączy zasilanie od prezkaźnika i przestawi go w pozycję NO, i sygnał "brak poczty" poleci do SBW.
Oczywiście zamiast SBW można podłączyć cokolwiek innego (np Wemos)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
L0L3K
klew wrote: Wed Apr 08, 2020 12:44 pmMasz zasilanie doprowadzone do skrzynki?L0L3K wrote: Wed Apr 08, 2020 12:13 pm Witam, wpadłem na pomysł żeby zrobic w skrzynce pocztowej czujnik, widziałem to już gdzieś kilka razy w internecie. Jest jakis soft supli, który móglbym zainstalować na wemos? klapa mojej skrzynki otwiera sie na zewnątrz więc musiałbym założyć kontaktron więc czy moge przylutować go bezpośrednio do wemosa? i jak?![]()
Jeśli chcesz sprawdzać stan na podstawie klapki (wrzucenie listu) i dźwiczek (wyjęcie poczty), to potrzebujesz dwa czujniki (kontaktrony/mikroprezłączniki).
Ja planowałem tak robić, ale ostatecznie zdecydowałem się na inne rozwiązanie (na razie ciągle w planach). Do skrzynki mam doprowadzony przewód z automatu bramy przesuwnej, gdzie siedzi SBW-01. W skrzynce na listy zamontuję przekaźnik i dwa mikroprzełączniki. Będą podłączone tak, aby po otwarciu klapki włączał się przekaźnik, zatrzaskiwał w takiej pozycji i dawał sygnał do SBW-01. Otwarcie drzwiczek (wyjęcie poczty) odłączy zasilanie od prezkaźnika i przestawi go w pozycję NO, i sygnał "brak poczty" poleci do SBW.
W sumie to wystarczyłby mi czujniik otwarcia klapki a zasilanie da rade załatwic
-
klew
A jak chcesz resetować stan sygnału?L0L3K wrote: Wed Apr 08, 2020 1:01 pm W sumie to wystarczyłby mi czujniik otwarcia klapki a zasilanie da rade załatwic![]()
-
Zibi
Robiłem u siebie pocztę plus powiadomienia. Program do powiadomień super zrobił Piomar2. Listonosz wrzuca list i mam powiadomienie na tel o nowej poczcie w postaci dźwięku i tekstu na tel. Jest wszystko na forum. Moje rozwiązanie jest proste i co najważniejsze na baterii w skrzynce urządzenie wytrzyma co najmniej rok, a nawet więcej.
-
lukosław
Zibi, mógłbyś podrzucić jakieś linki? W teorii wszystko jest na forum, ale w praktyce często porozrzucane po tylu tematach, że naprawdę trudno to ogarnąć.
-
Zibi
-
L0L3K
klew wrote: Wed Apr 08, 2020 12:44 pmMasz zasilanie doprowadzone do skrzynki?L0L3K wrote: Wed Apr 08, 2020 12:13 pm Witam, wpadłem na pomysł żeby zrobic w skrzynce pocztowej czujnik, widziałem to już gdzieś kilka razy w internecie. Jest jakis soft supli, który móglbym zainstalować na wemos? klapa mojej skrzynki otwiera sie na zewnątrz więc musiałbym założyć kontaktron więc czy moge przylutować go bezpośrednio do wemosa? i jak?![]()
Nie wiesz czy gdzieś na forum jest opisany ten sposób na dwa kontraktony i soft do tego
-
klew
Rozwiązanie z przekaźnikiem i dwoma kontaktronami/przełącznikami jest "sprzętowe" i da sygnał na dowolne wejście cyfrowe (najlepiej przez optoizolację).L0L3K wrote: Mon Apr 13, 2020 4:32 pm
Nie wiesz czy gdzieś na forum jest opisany ten sposób na dwa kontraktony i soft do tego
Można też to zrobić softowo bez przekaźnika. Na nowej bibliotece wystarczy kilka linijek kodu, tylko musiałabym dorzucić "wirtualny sensor" którego stan zmienia się w programie.
Które rozwiązanie wolisz?