SRW-01 umieszczone jeden nad drugim

Sterownik rolet
Lukaszenkog

Cześć Wszystkim,
od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem zautomatyzowania pracy rolet i wybór padł na moduły SRW-01 Zamela. Poczytałem trochę o nich, pooglądałem YT i zdecydowany kupiłem. Rozpakowałem i czytam załączoną etykietkę, a tu obuch w łeb:
Nie należy montować odbiorników w bliskiej odległości od siebie (jeżeli jest taka możliwość to należy zachować odległość minimum 15 cm pomiędzy odbiornikami). Szczególnie należy unikać montażu jednego odbiornika nad drugim. Może to powodować zakłócenia w łączności Wi-Fi.
W salonie mam dwie rolety tarasowe w łącznikach umieszczonych pionowo (moduł 4-łącznikowy - rolety 2x monostabilny i 2x łączniki światła na taras i ogród). Jako, że nie jestem typem, któremu trzeba tłumaczyć dwa razy sprawę widzę za przegraną. Separacja łączników nie wchodzi w grę. Jakbym powiedział mojej lubej, że musimy świeżo pomalowaną ścianę rozkuć i przełożyć gniazda w układ poziomy to mnie spakuje i każe się wyprowadzić... Mimo wszystko, jak to u człowieka tli się światełko nadziei. Może macie jakieś doświadczenia w montażu jednego modułu nad drugim? Czy ktoś z Was mimo zaleceń ma te moduły zamontowane pionowo j.w. i ma doświadczenia, że zakłócają się wzajemnie?
Z góry dzięki za rady.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Mam SRW zamontowane dwa obok siebie ale w poziomie. Dodatkowo trzeci jest dokładnie z drugiej strony ściany grubości 8 cm. Więc to tak jakby były trzy obok siebie. Wszystko działa prawidłowo. Moim zdaniem, jeśli jakość sygnału Wi-Fi będzie w tym miejscu dobra, to będzie działać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Maniek913

Tez uważam że nie powinno być problemu, przy zapewnieniu dostatecznie silnego sygnału - tu masz przykład 6-ciu urządzeń w "kupie" :lol: i według autora pracują stabilnie.
viewtopic.php?f=9&t=4651&p=64015#p64015
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To jest zapis asekuracyjny Zamela gdyby SRW nie chciały działać z jakiegoś powodu blisko siebie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
dar3cz3k_
Has thanked: 3 times

Ja mam zamontowanie dwa SRW-01 jeden nad drugim i działają bez problemu ponad rok :)
shimano73
Been thanked: 1 time

No patrz , ja chciałem zamontować trzy obok siebie , a Ernest twierdził że podczas testów instalowali kilka obok siebie i nie było problemów no i teraz nie wiem czy mogę ryzykować ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Dokładnie jest pewnego rodzaju zabezpieczenie, bo tak naprawdę każda instalacja jest indywidualna. U jednej osoby będzie działać normalnie zaś gdzie indziej będą się zakłócały.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Lukaszenkog

Pozostaje mi tylko potwierdzić, że moduły nie zakłócają się - przynajmniej w moim przypadku. Zainstalowałem dwa, jeden nad drugim. Odległość między nimi około 1,5cm. Nie zakłócają się i wszystko chodzi idealnie.

Return to “ZAMEL SRW-01”