Witam,
Potrzebuję zrobić czujnik aby w aplikacji pokazywał czy pompa jest włączona. Chodzi o możliwość podejrzenia czy ktoś korzysta z pompy podczas nieobecności.
Pompa jest załączana stycznikiem ciśnieniowym.
Macie jakiś pomysł?
Czujnik włączenia pompy
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Sprawdź czy stycznik ma jakieś wolne styki na których nie ma napięcia. Jeśli ma to wystarczy jak je podłączysz do jakiegoś ESP.
Jeśli nie ma to równolegle na zasilaniu pompy wpinasz przekaźnik (zasilanie cewki 230V) i na wyjściu przekaźnika jakieś ESP.
Jeśli nie ma to równolegle na zasilaniu pompy wpinasz przekaźnik (zasilanie cewki 230V) i na wyjściu przekaźnika jakieś ESP.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
michal363
A jaki soft do tego? Sprawdzi się do tego sonoff? Czy lepiej nodemcu?
-
pzygmunt
Typowego czujnika pompy Supla nie ma ale możesz do tego wykorzystać dowolny czujnik tylko ikonkę sobie zmienisz.
Oprogramowania sporo znajdziesz na forum z różnego rodzajami czujników, które możesz na ten cel zaadoptować.
Oprogramowania sporo znajdziesz na forum z różnego rodzajami czujników, które możesz na ten cel zaadoptować.
-
michal363
Tak tylko chodzi mi o że w jaki sposób to będzie pokazywało czy pompa jest włączona czy też nie, bo czujnik temperatury pokazuje temperaturę i nie wiem zbytnio jak to zaadoptować
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Proponuje rownolegle z pompa włączyć przekaźnik o napięciu pracy jak ona , a styki przekaźnika podłączyć do gpio jako sensor . Załączenie pompy będzie załączało przekaźnik a on wskaże stan pompy.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
pzygmunt
Możesz użyć czujnika NO tam masz kilka funkcji. Pozostanie zmiana ikonki.michal363 wrote: Mon Apr 13, 2020 6:07 pm Tak tylko chodzi mi o że w jaki sposób to będzie pokazywało czy pompa jest włączona czy też nie, bo czujnik temperatury pokazuje temperaturę i nie wiem zbytnio jak to zaadoptować
-
michal363
Przy założeniu że mam tam wolne styki na Styczniku jakieś beznapiecia, wystarczy mi do tego nodemcu? Wgrać do tego soft z czujnikiem NO i z tych dwóch gpio gdzie wpina się czujnik otwarcia bramy wpiąć te styki na Styczniku i to będzie działać?
A druga kwestia jak nie mam wolnych miejsc na Styczniku to można tutaj użyć sonoff z przekaźnikiem odrazu ale w jaki sposób to podłączyć? Na wejściu do sonoff dać równolegle zasilanie pompy, ale co dalej?
A druga kwestia jak nie mam wolnych miejsc na Styczniku to można tutaj użyć sonoff z przekaźnikiem odrazu ale w jaki sposób to podłączyć? Na wejściu do sonoff dać równolegle zasilanie pompy, ale co dalej?
-
pzygmunt
Nie ma znaczenia czy użyjesz NodeMCU czy sonoffa. Zasada działania jest taka sama. Jak nie masz wolnych styków bez napięcia to musisz użyć przekaźnika. Generalnie użyłbym przekaźnika w obu przypadkach aby
uniknąć jakiejś indukcji albo przebicia na styczniku.
uniknąć jakiejś indukcji albo przebicia na styczniku.