SV - czujnik Otwarcia/Zamknięcia

tomekj
Posts: 10
Joined: Wed Jan 22, 2020 12:43 pm

Post

Witam wszystkich,
od dłuższego czasu próbuję rozgryźć dlaczego "na stole" wszystko (chodzi o czujnik położenia bramy) działa poprawnie, a po zamontowaniu w garażu już nie.
Posiadam Sonoffa SV + soft sonoff_gate_ds18b20_NO_v2.0_p5. Czujnik Otwarcia/Zamknięcia dodatkowo doposażony w rezystor 4,4 kΩ ([2 szt. 2,2 kΩ] - wg wszelkich opisów powinien być 4,4 albo 3,3 - nie sądzę żeby to miało wpływ) Układ zasilony napięciem 12V. Reakcja na polecenia Zamknij/Otwórz jest zawsze poprawna jednak czujnik nie zawsze pokazuje poprawne położenia bramy - po restarcie jest ok ale po chwili głupieje. Przewody krańcówki mają długość ok. 15 cm więc długość nie ma wpływu.
Dodam, że przy bramie wjazdowej mam identyczny zestaw i tam działa rewelacyjnie - położenie bramy wziąłem ze sygnalizacji lampy Otwarcia/Zamknięcia, a dwa zestawy garażowe mają problem.
SV_gate_tj.jpg
Może macie jakieś pomysły - proszę o podpowiedź.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dydyrydy
Posts: 327
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Post

Ja od siebie tylko dodam, że w SV nie jest potrzebny rezystor ani do kontraktonów, ani do temperatury.
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
ManiekQ89
Posts: 3
Joined: Wed Nov 11, 2020 4:29 pm

Post

Dołączę się do tematu.
Mam problem z czujnikiem w sonoffie. na początku działał prawidłowo, teraz cały czas pokazuje stan zamknięty nawet jak czujnik jest odłączony, napięcie na przewodach wynosi 0.8V. Jakbym mógł prosić jeszcze o schemat podłączenia czujnika temperatury. Soft to SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi.
Z góry dziękuję za pomoc.
dydyrydy
Posts: 327
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Post

Tu na fotce masz schemat podłączenia termomertu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by dydyrydy on Tue Nov 17, 2020 9:06 pm, edited 1 time in total.
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
Majzny
Posts: 1
Joined: Tue Nov 17, 2020 8:55 pm

Post

Witam

Mam ten sam problem jak kolega tomekj.
Działa wybiórczo, pokazuje że zamknięty otwieram bramę, zamykam i pokazuje ze otwarty. Po jakiś dłuższym czasie zmienia stan na zamknięty.

Ktoś coś....
krisb10
Posts: 7
Joined: Tue Feb 04, 2020 11:35 am

Post

u mnie to samo na jednym sofcie slavka. Tak jakby pullup nie dzialal
KrisBoj
Posts: 1
Joined: Fri Feb 05, 2021 8:08 pm

Post

Witam.
Mam ten sam problem. Zauważyłem, że do momentu jak nie używam przekaźnika to stan jest pokazywany poprawnie. Po kilku użyciach przekaźnika przestaje reagować na stan kontraktona. Z reguły zostaje w pozycji otwartej. Nawet zwarcie na stałe styków nie zmienia stanu.
Czy może ktoś zna rozwiązanie tego problemu. Mój model to Sonoff DC 5-32V Sterownik WiFi Beznapięciowy Brama z tego linku https://allegro.pl/oferta/sonoff-dc-5-3 ... 8750287905
Pozdrawiam
tomekj
Posts: 10
Joined: Wed Jan 22, 2020 12:43 pm

Post

Wracam z tematem - nie znalazłem 100% rozwiązania ale ... jest znacząca poprawa :)
Do tej pory jako czujnik położenia bramy używałem małych wyłączników krańcowych. Przy jednej bramie, która jest rzadziej używana wyłącznik zachowywał się jakby mu zaśniedziały styki, bo po kilkukrotnym kliknięciu przez jakiś czas dział prawidłowo.
Oto moje spostrzeżenia:
1. wymieniłem wyłączniki na kontaktrony - jest zdecydowanie lepiej choć zdarzyło się też błędne wskazanie ale po zmianie położenia bramy było ok.
2. Podejrzewam, że wpływ może też mieć zasięg Wi-Fi.
3. Usunąłem też pull-up we wszystkich krańcówkach.
4. W najbliższych godzinach zmienię soft na GUI Generic - i dam za jakiś czas znać jakie uzyskałem efekty !

Jako ciekawostkę dopowiem, że dodatkowo dwie bramy doposażyłem w identyczne Sonoffy SV z tym że dodatkowe SV pracują pod HomeKit i Siri radzi sobie całkiem świetnie nawet z polskimi nazwami typu "brama" czy "furtka". Dla obu SV wykorzystuję ten sam kontaktron i zdarzyło się, że były różne wskazania położenia bramy. Przyznam, że jako wieloletni użytkownik produktów firmy Apple, wygląd SUPLI zdecydowanie wydaje mię przejrzysty i bardziej dostępny niż w aplikacji DOM od Apple. Tym bardziej, że w SUPLI można wstawiać dowolne (i też swoje) ikony - Apple ma bardzo zawężony wybór.
fly.high
Posts: 41
Joined: Wed Nov 25, 2020 8:35 pm

Post

dydyrydy wrote: Mon May 04, 2020 9:13 pm Ja od siebie tylko dodam, że w SV nie jest potrzebny rezystor ani do kontraktonów, ani do temperatury.
Właśnie podłączyłem DS18B20 do SV bez rezystora.
Działa, ale pytanie czy bez niego nie przekłamuje temperatury?
User avatar
klew
Posts: 8788
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

fly.high wrote: Thu Apr 22, 2021 4:16 pm
dydyrydy wrote: Mon May 04, 2020 9:13 pm Ja od siebie tylko dodam, że w SV nie jest potrzebny rezystor ani do kontraktonów, ani do temperatury.
Właśnie podłączyłem DS18B20 do SV bez rezystora.
Działa, ale pytanie czy bez niego nie przekłamuje temperatury?
DSy komunikują się cyfrowo, więc nie rezystor nie ma wpływu na pomiar.
Rezystor służy jako "pull up" na lini używanej do cyfrowej komunikacji. Także jeśli bez rezystora działa Ci komunikacja (co jest raczej podejrzane), to jest ok.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Sonoff SV”