Tłumacz podczerwieni

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
marith

Cześć,

Czy ktoś z was zbudował może urządzenie, które byłoby w stanie otrzymywać sygnał podczerwienią i przesyłać dalej ale już zmieniony?

Posiadam kuchenkę electrolux z funkcją Hob2Hood oraz okap firmy akpo z pilotem.
Oba sprzęty ze nie komunikują się ze sobą, i myślałem, żeby stworzyć bramkę pod szafką, która po otrzymaniu sygnału z kuchenki przesyłała odpowiedni sygnał, który obsługuje Akpo.

Kody dla electrolux znalazłem:
const long IRCMD_VENT_1 = 0xE3C01BE2;
const long IRCMD_VENT_2 = 0xD051C301;
const long IRCMD_VENT_3 = 0xC22FFFD7;
const long IRCMD_VENT_4 = 0xB9121B29;
const long IRCMD_VENT_OFF = 0x55303A3;
const long IRCMD_LIGHT_ON = 0xE208293C;
const long IRCMD_LIGHT_OFF = 0x24ACF947

Akpo natomiast na pilocie ma przyciski Oświetlenie, wiatrak +, wiatrak -, OFF
themechanos

Ja mam płytę indukcyjną właśnie z funkcją Hob2Hood, okap zwykły. Jakoś rok temu zrobiłem urządzenie które odbierało sygnały IR i sterowało światłem i wentylatorem w tym okapie, działa super ale zero powiązania z Suplą ;)
abudabdi

themechanos wrote: Mon Jun 08, 2020 5:19 am Ja mam płytę indukcyjną właśnie z funkcją Hob2Hood, okap zwykły. Jakoś rok temu zrobiłem urządzenie które odbierało sygnały IR i sterowało światłem i wentylatorem w tym okapie, działa super ale zero powiązania z Suplą ;)
Witam szukam właśnie czegoś takiego by sterowało okapem czy byłaby możliwość kupna od ciebie takiego urządzenia ?
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Można sobie kupić jakiś TUYA IR BLASTER lub TUYA IR BRIDGE i sterować sobie wieloma odbiornikami IR za pomocą telefonu.
Może kiedyś pojawi się także rozwiązanie połączone z Suplą...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
elmaya

Return to “Pomysły i koncepcje”