Kanał Sensor & Włącznik zasilania

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
leo

Witam

Koledzy mam pytanie, mam urządzenie które może być zasilane z 2 źródeł jednym będzie Supla kanał włącznik zasilania, a drugim inny system sterowania. czy możliwa jest integracja kanału sensor z kanałem włącznik zasilania (tak jak jest to zrobione w wypadku bramy ?. Zmiana stanu ikony w zależności od stanu sensora ). Innym sposobem na obejście mojego problemu był by soft do bramy z taka zmiana ze przekaźnik ma tryb pracy bistabilny a nie mono stabilny ( jeszcze nie potrafię sam sobie tego napisać ). Wiem ze da się to zrobić bez problemu dokładają przekaźnik bistabilny ale po co generować koszty. Jakieś pomysły ?
elmaya

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czy to drugie sterowanie jest wpięte równolegle? Tzn., że jak je włączysz, to Suplą nie da się wyłączyć?

Jeśli tak, to jeśli dołożysz sensor do odczytu stanu zasilania z drugiego źródła i będziesz chciał to wyświetlać jako stan przekaźnika, którym sterujesz z Supli, to pojawi się tam efekt uboczny w postaci braku informacji o stanie przekaźnika sterowanego z Supli.

Np. drugie wejście jest włączone, więc Supla pokazuje włączone zasilanie, pomimo tego, że przekaźnik sterowany z Supli jest wyłączony. Możesz teraz kilka razy włączyć i wyłączyć przekaźnik w Supli i w zasadzie nie wiesz w jakim stanie jest Suplowy przekaźnik. Dopiero wyłączenie drugiego wejścia spowoduje, że "odsłoni" się stan przekaźnika z Supli.

Podobnie do stanu kanału nie możesz użyć tylko stanu z drugiego wejścia, tylko trzeba brać logiczną sumę stanów tych dwóch wejść.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomysły i koncepcje”