Czy aplikacja NICE WIFI blokuje niektóre przekaźniki Zamela z platformy supli?

sisisi

Do 28 maja wszystko było super. W telefonie można było mieć dwie aplikacje "supli". TZN jedną oryginalną suplę i jedną NICE Wi-Fi, która działała identycznie, bo korzystała z platformy supla.cloud.
Dwie aplikacje były niezbędne, by udostępnić (lub samemu korzystać) przekaźniki innemu użytkownikowi, który już ma swoją sieć supli (inny adres serwera, inny mail).

Po aktualizacji oprogramowania NICE Wi-Fi , 28 maja, sterowniki bram wjazdowych (Zamela, choć nie z logiem NICE) zniknęły z aplikacji NICE, za to pozostały inne przekaźniki, które NICE nie ma w swojej ofercie. Należy dodać, że na platformie supla.cloud nic się nie zmieniło. Wszystko jest.
Czy to zamierzone działanie firmy NICE czy tylko "wypadek przy pracy?". Bo jak zamierzone działanie to strzał w kolano firmy NICE. Jako użytkownik ich produktów, napiszę Wam dlaczego, ale dajmy szanse na wyjaśnienie.
Lucas

Nic się nie zmieniło. Korzystam z tej aplikacji alternatywnie, wszystkie urządzenia są na swoim miejscu i działają bez problemu.
Zaloguj się do swojego clouda, może masz jakiś problem z ustawieniami lokalizacji lub id dostępu.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nice blokuje moduły ZAMEL SBW-02 w swojej aplikacji od 8-miu miesięcy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lucas

pzygmunt wrote: Thu Jun 04, 2020 9:44 am Nice blokuje moduły ZAMEL SBW-02 w swojej aplikacji od 8-miu miesięcy.
A to ciekawe Przemek co piszesz :) odblokują jak wyjdzie SBW-02 z logiem Nice :D No cóż takie, prawa rynku. Ja mam wszystko w aplikacji Nice na wemosach, stąd nie widzę żadnej różnicy...
pzygmunt

Aplikacja należy do Nice. Mogą z nią robić co chcą. Nie są mi też znane powody takiej decyzji.
sisisi

Jeżeli NICE blokuje inne sterowniki to tylko dowód na to, że nie warto w tą aplikację iść. A to dlatego, że jak "wyprodukują" (a pewnie Zamel robi to dla nich, tylko w niebieskich pudełeczkach) inne sterowniki, np. rolet, to też Cię usuną z aplikacji, bo teraz mają swoje? Żenada.

NICE jak nie zmieni polityki to firma bez przyszłości. Mam dwie bramy sterowane NICE i od lat niewiele robią, a konkurencja nie śpi. Powinni się zająć swoimi produktami, bo "wypuszczają" sterowniki do otwierania bram, ale nigdzie nie piszą, że aby wyprowadzić sygnał na sterownik, musisz kupić od nich programator O-view za 700zł; albo wezwać instalatora za 200zł., który taki programator ma - a nie wszyscy mają, albo instalować kontraktony. A jak chciałbyś jeszcze zaktualizować oprogramowanie centrali NICE to do tego programatora, musisz zakupić u nich jeszcze moduł bluethoot za kolejne 700zł. bo tylko tak można to zrobić.
I mając to wszystko uzyskasz stabilny sygnał gdy brama jest otwarta (tylko gdy będzie otwarta!!!!). A co jak jest tylko uchylona? np. tzw. otwarcie furtki (jednej części bramy skrzydłowej)? Tu NICE już leży. Nie ma w ogóle takiego sygnału (pozostają kontraktony lub przekaźniki)

Tak więc Państwo z NICE informujcie klienta zanim kupi od Was towar, o prawdziwych kosztach i problemach z produktami firmy NICE.
Zmieńcie politykę firmy, bo inaczej zostaniecie sami, nikt nie pójdzie w rozwój NICE Wi-Fi wiedząc, że w każdej chwili może mu zniknąć część sterowania, bo firma NICE dorobiła się "swojego" produktu. Wartość SUPLI jest to, że jest darmowa, ciągle się zmienia i nikogo nie wyklucza. Tylko to umożliwi Wam rozwój.
sisisi

źródła aplikacji NICE??????
To bardzo ciekawe pytanie. Bo jest prawie identyczna do supli.

Prosimy o odpowiedz firmę NICE!!!

Ciekawe czy Administratorzy Supli się na to zgodzili, że użyczają serwery i wzór aplikacji, a NICE blokuje ich użytkowników.
pzygmunt

Nice posiada prawa do korzystania z komercyjnej wersji oprogramowania SUPLA.ORG na warunkach licencji zamkniętej/własnościowej i może robić ze swoją kopią co tylko chce w ramach warunków licencji. Dwa rodzaje licencji stosuje wiele znanych projektów np. MySQL (wersje enterprise) czy linphone (Proprietary). Nice może korzystać z naszej inftastruktury z tytułu podpisanej umowy i ma gwarancje wsparcia, zachowania kompatybilności wstecznej oraz SLA.

Odpowiadając na Twoje pytanie. Tak - Administratorzy Supli się na to zgodzili.
sisisi

Dziękuję za odpowiedz. Co nie zmienia faktu, że NICE w każdej chwili może usunąć ze swojej aplikacji, sterowniki jakie chcą (np. kiedy dorobią się swoich). Zatem nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie mocno rozbudowywał swojej "sieci" w oparciu o oprogramowanie NICE Wi-Fi.

NO CHYBA, ŻE NICE ZMIENI POLITYKĘ I przestanie usuwać "konkurencyjne" moduły. Nic na tym nie stracą bo ludzie sterownik kupują z bramą, a maniacy i tak pójdą do supli :D .

Z perspektywy klienta NICE (a zakupiłem najlepsze ich produkty) jestem zawiedziony i rozczarowany taką polityką.

Jeszcze raz dziękuję za info, ale dyskusja się opłaciła, bo już dostałem namiary na dwie inne aplikacje, które rozwiążą mój problem.

Pozdrawiam

Return to “Ogólna dyskusja”