Pytanie bezpiecznik zamel row 02m

Sterownik dwukanałowy
Qper

Witam,

mam takie może głupie pytanie ale chciałbym się upewnić. Czy bezpieczniki S dajemy przed suplą czy za suplą?
i drugie. Jeżeli supla będzie 16A to bezpieczniki tać też 16a czy może mniejsze, żeby ewentualnie nic jej nie było.

Dzięki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Musisz zabezpieczyć samo urządzenie bezpiecznikiem np. B6A. Następnie musisz zabezpieczyć obwód którym sterujesz i bezpiecznik np
B16A założyć przed urządzeniem którym sterujesz.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Schemat
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Qper

Dziękuje bardzo o to mi chodziło :)
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

pzygmunt wrote: Mon Jun 08, 2020 11:29 amSchemat
Napięcie dajesz na wejście ROW bez zabezpieczeń?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

ROW jest zabezpieczony B6A
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

pzygmunt wrote: Mon Jun 08, 2020 1:15 pm ROW jest zabezpieczony B6A
Tak, ale na wejście przekaźnika podajesz fazę bez zabezpieczenia
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

B16A zabezpieczają styki przekaźnika oraz instalację przed zwarciem. Jak dasz bezpieczniki na wejście ROW zamiast na wyjście tak jak jest na schemacie to przy zwarciu przekaźnik ROW pójdzie z dymem.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Krzysiek, na wejściu jest wyłącznik różnicowo-prądowy, więc stosowanie dodatkowego zabezpieczenia na wejściu nie ma tak naprawdę sensu. A bezpieczniki za ROW-02M chronią przede wszystkim ROW'a przed uszkodzeniem przekaźników. Ja bym jeszcze mocno się zastanawiał, czy nie zastosować B10 (jeśli podłączone obciążenie na to pozwoli). B16 zadziała dopiero przy prądzie 80A płynącym przez 0,2 sekundy. Jeśli będziemy mieli w obwodzie załączanym ROW'em zwarcie i w tym momencie załączymy ten obwód, to raczej i tak przekaźnik pójdzie z dymem przy zabezpieczeniu B16.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
andrew01

Tak się zastanawiam, czy powyższy schemat nie jest zbyt rozbudowany? Zmierzam do tego, że np. ROW-01 zamontowany w gniazdku jest zabezpieczony jednym B16A (najprawdopodobniej), czyli tylko tym bezpiecznikiem, który jest założony na dane gniazdko (gniazdka) elektryczne. Czyli jedna S'ka jest przed modułem i tym samym przed przekaźnikiem. Czy kolejność (przed/za) przekaźnikiem ma tutaj tak duże znaczenie? Prąd i tak będzie ten sam przed jak i za przekaźnikiem. Sama opisywana sytuacja (załączania zwartego obwodu) jest specyficzna, z jednej strony prawdopodobnie powstanie potężny łuk elektryczny pomiędzy stykami przekaźnika i pewnie wystąpi nadpalenie styku, a sam prąd zwarciowy jest na tyle specyficzny, że i tak "lecą" najczęściej wszystkie zabezpieczenia łącznie z zabezpieczeniem głównym.

Pozdrawiam
Andrzej

Return to “ZAMEL ROW-02”