(ESP01s + LED RGB + DH11) czujnik wilgotności do łazienki

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Ireneusz100

Witam,

po 25 latach wracam do elektroniki :-). Po zabawach z gotowymi rozwiązaniami temperatury i wilgotności szukam czegoś na miarę.

Prosty czujnik z DS18b20 działa i pokazuje mi w SUPLA stan temperatury. Pomysł to zrobić to samo z DH11 i dodatkowo z diodą RGB na ESP01s. Kolorystyka będzie odpowiadała stanom wilgotności ustalonym na 55% zielone - 75% żółte i ponad 90% czerwone. Całość gdzieś ukryta w łazience, aby tylko poświata koloru dawała znać o stanie wilgotności no i dodatkowo monit w chmurce na SUPLA.

Mile przyjmę pomysły, sugestie i pomoc, zwłaszcza w oprogramowaniu tego.

i100

może coś takiego już było??
Ireneusz 100
shimano73
Been thanked: 1 time

Moja propozycja , wemos d1 mini zamiast esp01, bme280 zamiast dht11. zamontować w puszce fi 60 pojedynczej ramce z zaślepką lub jesli jest juz ramka np z gniazdkiem i włącznikiem oświetlenia nad lustrem to zmienić na rozmiar +1, ledy ws2812 schowane w srodku ale tak aby świeciły między zaślepką
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Ireneusz100

Witaj Shimano73. Dzięki za odpowiedź - tak znana persona tutaj :-). Sugestia jak najbardziej do przyjęcia. W moim przypadku nastawienie na ESP01s to fakt, ze posiadam wszystko na stanie. Prawdą jest, że przyszłościowo myślałem nad jakimś wentylatorem do wyciągu i wtedy trzeba coś więcej. Co do montowania to mam lokalizację przewidzianą w szafce z matowej plexi, gdzie mam już wyprowadzenia z oświetlenia i samo 230V, ale ten pomysł w ramce w oprawce jest fajny do salonu.
No i sprawa jeszcze kodu ..... :-(

i100
Ireneusz 100
Goral64
Has thanked: 2 times

Ciaśniutko... ESP-01s udostępnia tylko 4 GPIO jako we/wy, przy czym mają one już z góry określone funkcje. GPIO0 - używane do włączenia trybu flashowania, GPIO1 używane jako TX, GPIO2 i GPIO3 używane jako RX. Aby zrobić to co chcesz, potrzeba 4 GPIO: 1 do DHT i 3 do RGB. Myślę, ze potrzebujesz inny moduł ESP...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

DHT11 ma tak słabą dokładność, że nie powinni tego sprzedawać ;). Rozrzut temperatury o kilka stopni względem innych czujników, a wilgotności o kilkanaście %.

DHT22 jest akceptowalne, jeśli chcesz mieć pomary "z grubsza", choć też najlepszy nie jest.

BME280/BMP280 jak najbardziej ok.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Ireneusz100

Dzięki Goral64. Hmmm :-( no tak. Pozostaje jeszcze wariant bez RGB a na stałe dwie diody w kombinacji świecenia. No ale nic na siłę. Nie ma sensu upierać się przy wersji mini.

Tak to będzie miało wyglądać:

Image
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ireneusz 100
Ireneusz100

Dzięki Klew. W sumie to będzie z grubsza. Padł mi na ściany grzybek w łazience. Przyszłościowo wentylator trzeba będzie wpiąć jeszcze. Te kolory to tak własnie z grubsza aby dzieci same widziały co się dzieje prysznicu czy kąpieli albo praniu. Inne części to jedynie zakup, koszt niewielki.

Tylko ten kod .... :-) hihih to moja mantra.

i100
Ireneusz 100
shimano73

Kod nie będzie zbyt skomplikowany, jak byś napisał warunki lub jakiś algorytm , czy zmiana koloru ma być zależna tylko od wilgotności czy od temperatury również to mógłbym się pobawić .

Ireneusz100

Na podstawie podesłanych sugestii zrobiłem raz jeszcze analizę oczekiwanego projektu. Myślę, że kierunek na przyszłość to lepsze elementy. Obecnie jednak wersja mini jest wystarczająca, może dla przetarcia szklaku. Porównywałem DH11 z domową stacją pogody (nic wielkiego, taka za 60zł) wilgotność jednego i drugiego wskazania niemalże taka sama +/- 1%. Zatem zakładam, że chciałbym zbudować całość w oparciu o ESP01s czyli ma 1M no i 3xgpo. Jako czujnik będzie DH11. Sygnalizacja led, na teraz to dwie diody (czyli 2 x gpo) a w przyszłości może RGB WS2811 więc będzie jedno 1xgpo na sterowanie. Proszę o ewentualną weryfikację, czy to się wtedy upchnie w 1M i dobrze myślę o gpo. Mam tu na uwadze otrzymany komentarz Gorala64.

Założenia działania układu w wersji MINI.

Pomiar temperatury i wilgotności przesyłany będzie do chmury supla dającej wgląd przez apkę i www.
Dodatkowo na podstawie odczytu parametrów wilgotności nastąpi sygnalizacja diodami led:
  • jeżeli wilgotność jest w zakresie od 0-55% żadna dioda nie świeci;
  • jeżeli wilgotność jest w zakresie od 56%-75% świeci tylko D1 (żółta);
  • jeżeli wilgotność jest w zakresie 76% - 85% świeci D1 i D2;
  • jeżeli wilgotność jest w zakresie 86% i więcej tylko D2 (czerwona);
Zakres temperatur nie będzie brany pod uwagę.

Shimano73, dziękuję za oferowaną pomoc, chętnie z niej skorzystam. Czy te proste założenia są wystarczające? Jeśli chodzi o same GPO to nie wiem czy będzie miało znaczenie czy będzie podpięta D1, D2 czy DH1. Tu jest obecnie dowolność.

i100
Ireneusz 100
shimano73

Założenia są ok, jasne i zrozumiałe 😁. Szkoda ze nie dałeś się przekonać przynajmniej do wemos’a.
Przy wykorzystaniu sygnałów rx i tx jako gpio tracimy mozliwosc podglądu pracy modułu z wykorzystaniem terminala.
Dodatkowo , mając wemos’a była by mozliwosc aktualizacji modułu po wifi , czyli bez demontażu całego układu .
Ale jak to mówią klasycy „klient nasz Pann” , mogę spróbować tylko muszę wygrzebać gdzieś te jedynkę i jedenastkę 🤣 bo nie lubię robić na sucho

Return to “Pomysły i koncepcje”