Na podstawie podesłanych sugestii zrobiłem raz jeszcze analizę oczekiwanego projektu. Myślę, że kierunek na przyszłość to lepsze elementy. Obecnie jednak wersja mini jest wystarczająca, może dla przetarcia szklaku. Porównywałem DH11 z domową stacją pogody (nic wielkiego, taka za 60zł) wilgotność jednego i drugiego wskazania niemalże taka sama +/- 1%. Zatem zakładam, że chciałbym zbudować całość w oparciu o ESP01s czyli ma 1M no i 3xgpo. Jako czujnik będzie DH11. Sygnalizacja led, na teraz to dwie diody (czyli 2 x gpo) a w przyszłości może RGB WS2811 więc będzie jedno 1xgpo na sterowanie. Proszę o ewentualną weryfikację, czy to się wtedy upchnie w 1M i dobrze myślę o gpo. Mam tu na uwadze otrzymany komentarz Gorala64.
Założenia działania układu w wersji MINI.
Pomiar temperatury i wilgotności przesyłany będzie do chmury supla dającej wgląd przez apkę i www.
Dodatkowo na podstawie odczytu parametrów wilgotności nastąpi sygnalizacja diodami led:
- jeżeli wilgotność jest w zakresie od 0-55% żadna dioda nie świeci;
- jeżeli wilgotność jest w zakresie od 56%-75% świeci tylko D1 (żółta);
- jeżeli wilgotność jest w zakresie 76% - 85% świeci D1 i D2;
- jeżeli wilgotność jest w zakresie 86% i więcej tylko D2 (czerwona);
Zakres temperatur nie będzie brany pod uwagę.
Shimano73, dziękuję za oferowaną pomoc, chętnie z niej skorzystam. Czy te proste założenia są wystarczające? Jeśli chodzi o same GPO to nie wiem czy będzie miało znaczenie czy będzie podpięta D1, D2 czy DH1. Tu jest obecnie dowolność.
i100