Podłączenie SBW-02 do Nice Robus 600 + furtka

Stig20

Witam

Proszę o informację czy mogę podłączyć sterownik Zamel SBW-02 zasilany oddzielnym zasilaczem 12V 2A do centralki sterującej bramą Nice Robus 600 Bluebus, oraz do elektrozaczepu furtki (12V 500mA) zasilanego oczywiście tym samym zasilaczem?

Podłączenie jakie chciałbym wykonać to:
  • styki A1 i A2 do zasilacza 12V 2A
  • styki 11 i 14 do wejścia PP w centralce bramy
  • styki 21 i 24 do elektrozaczepu furtki
Pozostaje jeszcze kwestia sygnalizacji stanu bramy ze złącza S.C.A w centralce z tego co czytałem należy przeprogramować napęd do "Aktywne, jeśli skrzydło zamknięte" Natomiast czy podłączenie do styku IN1 lub IN2 jest wtedy bezpieczne dla sterownika SBW-02 lub bramy? Czy potrzebuję może do tego czujnik NICE INT?
pzygmunt

Nie potrzebujesz Nice INT ale aby wykorzystać S.C.A, SBW musi być zasilany z tego samego potencjału. Podłącz w następujący sposób:

A1 i A2 do zacisków tak pokazano w pkt 7.5 instrukcji.
11 i 14 do P.P.
IN1/2 do jednego z zacisków S.C.A.

Plus z osobnego zasilacza 12V do 21
Minus z zasilacza do elektrozaczepu
24 z SBW do elektrozaczepu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Stig20

Zdecydowałem się jednak spróbować podłączyć SBW-02 do oddzielnego zasilacza 12V, wszystko działa dobrze. Co do czujników chciałbym użyć kontaktronów NO dla bramy i furtki. Z tego co czytałem na forum dla SBW-01 kontaktron należ podłączyć pod wejście A2 ( - / GND) a następnie z IN1 lub IN2. Planuję oczywiście zastosowanie dwóch czujników w takim przypadku jeden pod IN1 (brama), drugi pod IN2 (furtka). Proszę tylko o informację czy taki układ również będzie odpowiedni dla sterownika SBW-02 czy też należy podłączyć czujnik pod A1 (+) tak jak na rysunku w dokumentacji sterownika?

Image
pzygmunt

W przypadku SBW-02 nie ma znaczenia czy podłączasz do A1 czy A2 choć jak masz wybór to sugeruję A1 czyli +
Stig20

Dziękuję za porady, wszystko działa jak należy pod oddzielnym zasilaczem 12V. Czujniki bramy i furtki zamontowane, elektrozaczep również. Jedynie co mnie martwi to słaby zasięg sieci Wi-Fi SBW-02, przydałaby się możliwość podłączenia zewnętrznej anteny pod RP-SMA lub też IPX MHF4. W tym przypadku nie obyło się bez zastosowania dodatkowego extendera sygnału, bez niego urządzenie często gubiło sygnał i rwało połączenie sieciowe. W tym samym miejscu telefon łączył się bezproblemowo z większymi prędkościami.
lesny8

Mam ten sam problem. Kiedyś o tym pisałem.
viewtopic.php?p=53949#p53949
Aktualnie mam zdjęte ogrodzenie (poszło do renowacji) i przeniosę chyba moduł do garażu, żeby zobaczyć jak tam się będzie spisywał.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
pzygmunt

Sugeruję nacisk na Firmę Zamel odnośnie wersji z zewnętrzną anteną.
mkulka

pzygmunt wrote: Thu Jul 09, 2020 9:40 pm Nie potrzebujesz Nice INT ale aby wykorzystać S.C.A, SBW musi być zasilany z tego samego potencjału. Podłącz w następujący sposób:

A1 i A2 do zacisków tak pokazano w pkt 7.5 instrukcji.
11 i 14 do P.P.
IN1/2 do jednego z zacisków S.C.A.

Plus z osobnego zasilacza 12V do 21
Minus z zasilacza do elektrozaczepu
24 z SBW do elektrozaczepu
Czołem! Szukam pomocy w podobnym przypadku tylko z nowszą wersją Robusa 600 (zamiast P.P. mam SbS a zamiast SCA jest OGI). Podłączyłem SBW-02 i samo sterowanie otwórz/zamknij działa bez zarzutu. Testując również pokazywanie stanu bramy "na stole", przykładając i zdejmując +24V do IN1zmienia się w apce ikonka bramy. No ale w napędzie już na początku przeprogramowałem OGI, żeby wyjście było aktywne przy zamkniętej bramie. Niestety po podpięciu dowolnego z zacisków OGI do IN1 w SBW-02 nic się nie działo. Szczerze, to woltomierz też nic na OGI nie pokazywał. Ale zakupiłęm NICE INT i podpiąłem do OGI. Teraz faktycznie przy zamkniętej bramie na wyjście z NICE INT (podpiętym do OGI) podawane jest ok 24V. Przykładając i zdejmując kabelek z INT do zacisku IN1 na SBW, ikonka na apce zmienia się zgodnie z założeniem. Ale jak już go przykręce i zamykam/otwieram bramę to ikona cały czas pokazuje bramę zamkniętą. Co poszło nie tak? :-)
MadOnion78

Robus + SBW-02 nie potrzeba Nice-INT. Powinno działać przy podłączeniu do IN.
Masz podłączone jak na tym schemacie?
viewtopic.php?p=108964#p108964

P.P.= S.B.S
OGI=SCA
Sprawdź czy prawidłowo masz zaprogramowaną funkcję sygnalizowania otwartej bramy.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
mkulka

Dokładnie wg tego schematu testowałem wczoraj. Spróbuję jeszcze dzisiaj wrócić do tego (bez NICE INT).
W samej centralce z palca (bez oview) przeprogramowałem (w funkcjach drugiego poziomu) parametr L4 na wartość L2 - czyli OGI aktywne przy zamkniętej bramie.

Return to “ZAMEL SBW-02”