Przerabiał ktoś podobny temat?
Oświetlenie w podbitce domu
-
forall
Niedługo zaczną mi ocieplać dom i montować oświetlenie w podbitce i z tego co wiem to robione jest to szeregowo i czy da się na każdą z 4 stron podłączyć jakiś moduł od supli i sterować tym np zapał światło przód, tył, prawa, lewa strona.. Nie chciałbym zostać jak z puszkami w domu że teraz druga muszę wiercić żeby schować moduł
(((
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 2xMEW-01
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Czy masz już poprowadzoną instalację zasilającą te światła w podbitce? Jeśli tak, to czy instalacja jest przygotowana pod załączanie 4 sekcji (stron domu)?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
forall
Kabel przygotowany ale jest jeden, pod dachem z przodu domu, elektryk mówił że później to już łączą równolegle.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
A jakieś łączniki do tego oświetlenia masz przygotowane, czy elektryk zaplanował jeden? Bo jak łączy równolegle, to wynika z tego, że będziesz mógł ręcznie (łącznikiem na ścianie) włączać całość oświetlenia. To w tej sytuacji będziesz mógł zamontować sterownik Supli jednokanałowy także załączający i wyłączający całość oświetlenia wokół domu.
Przede wszystkim pogadaj z elektrykiem i powiedz mu co chcesz osiągnąć.
Przede wszystkim pogadaj z elektrykiem i powiedz mu co chcesz osiągnąć.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
forall
Łączniki tzn co dokładnie masz na myśli?
-
forall
Elektryka już dawno zrobiona, więc elektryk tutaj już nic nie podziała a taki włącznik mam zrobiny, uruchamia oświetlenie zewnętrze w tym pewnie w podbitce... Znając życie trzeba będzie znowu wiercić dodatkowy otwór pod puszkę na przekaźnik

Jakbym chciał to rozbić na 4 sekcje to od tego jednego kabla robiąc puszkę i wyprowadzając dodatkowe kable i do nich 4 przekaźniki?
Jakbym chciał to rozbić na 4 sekcje to od tego jednego kabla robiąc puszkę i wyprowadzając dodatkowe kable i do nich 4 przekaźniki?
Chcąc przerobić pojedynczy obwód na poczwórny, musisz dociągnąć fazę do każdego nowo powstałego obwodu od łącznika. N może być wspólne, ale L musisz mieć niezależne. Jeden obwód pomijasz bo dla jednego faza już jest. Przy obecnym łączniku wiercisz otwór na drugą puszkę. Do obu puszek pakujesz np. ROW-02 i klawisze podwójne i tyle 
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Albo możesz zrezygnować z obecnego fizycznego przycisku i tam gdzie masz obecnie dociśnięty przewód, wstawisz sterownik(i) na 4 obwody i sterujesz tym tylko z Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Raczej pod 2 puszki, gdyż obecna puszka z łącznikiem odpowiada za całe oświetlenie zewnętrzne, nie tylko podbitkę.lesny8 wrote: Sun Jul 26, 2020 11:53 pm Przy obecnym łączniku wiercisz otwór na drugą puszkę. Do obu puszek pakujesz np. ROW-02 i klawisze podwójne i tyle![]()
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026