Awaria / Problem z termometrem ?
-
akszyn
Witam wczoraj w późnych godzinach wieczornych zauważyłem problem z termometrem (ds18b20) który objawiał się tym iż wyświetla temperaturę -275 stopni. Co może być problemem że wyświetla taka temperaturę ? Coś od upałów się zepsuło czy sam czujnik uległ awarii czy coś z przewodami czy rezystorem czy coś innego? Ani wemos ani sama sonda pomiarowa nie jest wystawione na działanie promieniowania słonecznego
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
-275 stopni to wartość, którą ustawia soft, aby poinformować inne elementy Supli o tym, że nie ma prawidłowego odczytu.akszyn wrote: Wed Aug 12, 2020 10:14 am Witam wczoraj w późnych godzinach wieczornych zauważyłem problem z termometrem (ds18b20) który objawiał się tym iż wyświetla temperaturę -275 stopni. Co może być problemem że wyświetla taka temperaturę ? Coś od upałów się zepsuło czy sam czujnik uległ awarii czy coś z przewodami czy rezystorem czy coś innego? Ani wemos ani sama sonda pomiarowa nie jest wystawione na działanie promieniowania słonecznego
Może być wiele przyczyn tego stanu rzeczy. Najlepiej byłoby tego DSa podłączyć pod inną płytkę i sprawdzić czy działa. Sprawdź też czy nic się nie rozłączyło.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
akszyn
Nie posiadam innej płytki aby sprawdzić a ostatni pomiar mam o 21 coś więc już było chłodniej niż w ciągu dnia a nie ruszałem ani wemosa ani przewodów a obudowa jest raczej wentylowana a mam ok 3 m przewód więc pomiary są z opóźnieniem a nie mam miernika aby sprawdzić rezystor czy ds'a. Nie ma innej opcji możliwości sprawdzenia co jest nie tak (na zasadzie logów i kodów błędu czy coś)? Nie wspomnę że czasem w cloud miałem status jako rozłączony
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
-
klew
Możesz zobaczyć co moduł wyrzuca na serial, ale to i tak wymaga podłączenia go do komputera. Logi zależą też od tego jaki masz soft wgrany.
Na serwerze nie ma żadnych informacji, które by coś mogły wskazać
-
akszyn
A jak to sprawdzić co moduł wyświetla i jakiego programu musiał bym użyć aby móc takie dane uzyskać ewentualnie czy dało by się sprawdzić da podpinając jego jako kontraktom czy sam ds nie wysiadł?klew wrote: Wed Aug 12, 2020 7:46 pm Możesz zobaczyć co moduł wyrzuca na serial, ale to i tak wymaga podłączenia go do komputera. Logi zależą też od tego jaki masz soft wgrany.
-
klew
To Wemos D1 mini? Podłącz go przez USB do komputera. Pojawi się jako nowy port "COM". Możesz podglądać z poziomu Arduino IDE (tam jest serial monitor), albo przez putty, albo z innego programu typu "serial monitor". Jedynie prędkość trzeba ustawić taką jaka jest ustawiona na module. Jak nie wiesz jaka jest, to próbuj po kolei aż krzaczki na ekranie zamienią się w sensowny tekst.akszyn wrote: Wed Aug 12, 2020 8:02 pm A jak to sprawdzić co moduł wyświetla i jakiego programu musiał bym użyć aby móc takie dane uzyskać ewentualnie czy dało by się sprawdzić da podpinając jego jako kontraktom czy sam ds nie wysiadł?
-
akszyn
pobrałem jakiś darmowy program Serial Port Monitor i wybrałem szybkość taka jak przy wgrywaniu softu ale nie wiem co dalej czy jakieś opcje trzeba wybrać aby wyświetlało gdy Wemos jest podłączony do komputera a także czego szukać? Pobrałem także PuTTY ale tam też nic się nie wyświetla po wpisaniu prędkości (115200) i com jak widać poniżej chyba że coś jeszcze trzeba zrobić o czym nie wiem aby zobaczyćklew wrote: Wed Aug 12, 2020 9:06 pm To Wemos D1 mini? Podłącz go przez USB do komputera. Pojawi się jako nowy port "COM". Możesz podglądać z poziomu Arduino IDE (tam jest serial monitor), albo przez putty, albo z innego programu typu "serial monitor". Jedynie prędkość trzeba ustawić taką jaka jest ustawiona na module. Jak nie wiesz jaka jest, to próbuj po kolei aż krzaczki na ekranie zamienią się w sensowny tekst.
czy wyświetla się coś na serialu i takie coś raz na jakiś czas pojawia się a co do softu to jest to wersja 2.5.3klew wrote: Wed Aug 12, 2020 7:46 pm Możesz zobaczyć co moduł wyrzuca na serial, ale to i tak wymaga podłączenia go do komputera. Logi zależą też od tego jaki masz soft wgrany.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.