W którą stronę ustawić przekładniki?

Knoppers

Nie rozumiem zapisu w instrukcji MEW-01:

" Dodatkowo kierunek
płynącego prądu musi być zgodny ze strzałką umieszczoną na przekładniku."

Jak mam rozumieć "kierunek prądu" skoro jest to prąd przemienny? :)
Wcześniej podłączyłem przekładniki tak, że strzałka do "L" była w stronę domu, tzn. od FR w kierunku bloku rozdzielczego i wszystko grało.
Dzisiaj do rozdzielni dołożyłem ochronnik przepięć i przekładniki zamontowałem między SPD a blokiem rozdzielczym w ten sam sposób tzn. strzałka do "L" była wciąz w stronę bloku. Co się okazało, to, że przekładnik 1 i 3 pokazywały wskazania na odwór a nr 2 był ok.... pomimo, że wszystkie były podłączone tak samo.
MadOnion78

Od dostawcy do odbiorcy...
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Knoppers

Przez dostawcę rozumiemy zakład energetyczny a odbiorcę mój dom? Bo w kwestii fotowoltaiki to już sam nie wiem. Ja też dostarczam prąd :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Strzałka może być myląca ponieważ można odwrotnie podłączyć przewody przekładnika.
Przekładnik powinien być tak założony aby moc czynna była dodatnia na każdej fazie zakładając, że konsumujemy, a nie produkujemy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Knoppers

Przewody na urządzeniu mam poprawnie, czyli czerwony zawsze po lewej. Nie kumam tego, że jeden przekładnik mam odwrotnie niż inne. 3 fazy idą równolegle 3 przewodami, przekładniki zamontowałem na nich wszystkie w tę samą stronę (tak jak poprzednio) i dwa pokazywały źle. Czyli jest jakaś zasada czy to się zakłada na chybił-trafił i potem dopiero dostosowuje, żeby pokazywało poprawnie?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zasada jest taka jak napisałem wyżej. Druga zasada jest taka, że przekładniki muszą się pokrywać z fazami zasilającymi. W obu przypadkach bardzo często popełniany jest błąd.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Knoppers

Zaraz... coś wyczytałem na forum, że między V1 a przewodem z przekładnikiem od I1 powinno być 0V itd? Bo w tej chwili mam 400V i wygląda na to że V1 i V3 są jakby zamienione.

EDIT: no tak, spojrzałem jeszcze raz na instrukcje i rzeczywiście fazy muszą sobie odpowiadać. To powinno być wielkimi czerwonymi literami z wykrzyknikiem (serio :)).
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tak szczerze, to taki montaż powinna wykonywać osoba z uprawnieniami SEP. Więc mając wiedzę niezbędną do zaliczenia egzaminów nie ma potrzeby posiadania instrukcji z czerwonym tekstem :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
MadOnion78

U mnie w okolicy ktoś właśnie oblał egzamin SEP ; )
Screenshot_20200905-203719~3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)

Return to “ZAMEL MEW-01”