Jak połączyć SBW-02 z napędem bramy BFT

bmb77

Witam,

Drodzy forumowicze jako bardzo początkujący użytkownik SUPLI proszę o wskazówki jak podłączyć sterownik SBW-02 z napędem bramy BFT Botticelli 800 tak aby przekaźnik działał jak łącznik bez-prądowy monostabilny (podłączony na terminalu bramy do zacisków 3 i 4).
Moja brama nie jest wyposażona w krańcówki otwarcia/zamknięcia. Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuję.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Na moje oko:

Sterownik - SBW-02
10 - A1
11 - A2
3 - 11
4 - 14
14 - 11
15 - IN1

Ale poczekaj na potwierdzenie od innych Forumowiczów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak jak @Robert wyżej napisał. Upewnił bym się tylko, że na SCA rzeczywiście jest wyjście przekaźnika NO.
Podłączasz multimetr ustawiony na detekcję zwarcia i sprawdzasz czy przy zamkniętej bramie obwód się zamknie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Jak @ Przemysław napisał. Reszta tak jak @Robert.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Narysowałem Ci schemat podłączenia. Oczywiście jak pisał Przemek, sprawdź co się dzieje na zaciskach SCA (14, 15). Według instrukcji, powinno być tam zwarcie przy otwartej bramie. Jeśli tak, to możesz podłączyć tak jak na poniższym schemacie. Jeśli nie, to nie podłączaj nic do tych zacisków.
BFT-Botticelli-800.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bmb77

Podłączone, gra i buczy :D Dziekuję wszystkim bardzo za pomoc.
Nie żebym narzekał.... ale właśnie odkryłem że Google Home Assistant nie widzi SBW-02 :cry:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zobaczy po wydaniu clouda v2.3.26
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bmb77

Witam ponownie zacni Panowie,

Czy moj naped BFT (schemat jak post nr 1 w tym watku)daje syg nał aby SBW-02 widział czy brama jest zamknieta/otwarta?
Jesli tak to jak polaczyc? Jesli nie.. to czy wystarczy jeden kontrakton czy dwa? Jak to wtedy połączyć?
Jak wyczytalem na forum Google Home/Assistant zacznie działac znajac polozenie bramy. Czy tak?
Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

bmb77 wrote: Tue Mar 30, 2021 3:41 pm Witam ponownie zacni Panowie,

Czy moj naped BFT (schemat jak post nr 1 w tym watku)daje syg nał aby SBW-02 widział czy brama jest zamknieta/otwarta?
Jesli tak to jak polaczyc? Jesli nie.. to czy wystarczy jeden kontrakton czy dwa? Jak to wtedy połączyć?
Jak wyczytalem na forum Google Home/Assistant zacznie działac znajac polozenie bramy. Czy tak?
Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
Podłącz tak jak jest na schemacie powyżej. Do prawidłowego działania wystarczy jedna informacja o stanie bramy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
bmb77

HA działa tylko otwieranie, na komendę "otwórz garaż" otwieram, na komendę "zamknij garaż" nie zamyka trzeba powiedziec ponownie otworz garaz.
Ale to nie jest najgorsze! Brama teraz sama się zamyka i otwiera w cyklach moze po 30sek :o

Jak ustawić w cloud kanały czujników aby było poprawnie oraz aby aplikacja Supla/HA poprawnie indykowała położenie bramy

Return to “ZAMEL SBW-02”