witam mam problem ze sterownikiem do bramy po burzy przestal dzialac podlaczam go pod 24 v martwy zas jak podlacze pod 3,3v na plytce to dziala moze ktos ma jakis pomysl.
Ogladajac plytke zauwazylem cos dziwnego jak by przepalone czy to moze byc powod?
sonoff sv do bramy
-
mar4c1n
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
MadOnion78
Kup nowy a najlepiej dwa (wgraj soft, jeden S-SV na półkę jako zapas) a jeszcze naj-najlepiej SBW-02.

3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
mar4c1n
Mam wrazenie ze a dioda jest strzelona pod lupa jak patrze to jak by bylo pęknieta moge ja gdzies dostac aby wymienic?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ta dioda nie jest częścią układu zasilania. Nawet gdyby miała przebicie to dopiero przy próbie załączenia przekaźnika, układ mógłby się resetować. Wymiana jej nic Ci nie da... zresztą możesz sprawdzić czy nie jest uszkodzona przy pomocy miernika. Możesz ją też na próbę wylutować. Układ bez niej wystartuje.
Tu masz schemat układu:
https://www.itead.cc/wiki/images/0/09/S ... ematic.pdf
Sprawdź miernikiem czy na pokładzie jest 3.3V
PS. Nie jestem elektronikiem
Tu masz schemat układu:
https://www.itead.cc/wiki/images/0/09/S ... ematic.pdf
Sprawdź miernikiem czy na pokładzie jest 3.3V
PS. Nie jestem elektronikiem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Potwierdzam to co napisał Przemek. Bez tej diody cały moduł powinien poprawnie działać. To tylko dioda zabezpieczająca.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
elmaya
You say it works with 3.3v, that means that diode "D2" is fine and if you remove it you will end up with "Q1" destroyed.
the problem is in this part, 5v regulator.
the problem is in this part, 5v regulator.