Suplą bawię się od jakiegoś czasu.
Zaczęło zię od zamelowskich sterowników rolet, potem przyszedł czas na kilka wysłączników światła i sceny od kolegi Fracza. Super
Ponieważ bawię sie troszeczekę w programowanie, postanowiłem pod SUPLE podłączyć monitor sieci energetycznej (założony w rozdzielce na wejściu WLZ).
Monitor sieci to Schrack NA96.
Zacne urządzenie które robi pełną metrologię.Ponieważ jest interfejs RS-485 (modbus) jestem w stanie się z nim połączyć.
Mam już stępnie przygotowany soft pod płytkę na Wemos D1. Zgłasza sie pięknie na serwerze supli.
Walcze jeszce z interfejsem RS-485 i rejestrami, ale myślę że to ogarne.
Mam za to inny problem.
Ponieważ w domku mam instalację PV, chciał bym mieć możliwość podłączenia do SUPLI wskaźnika zużycia/nadprodukcji energii elektrycznej. Coś w stylu "bargrafa" (-u?) spiętego z arduino.
Wskaźnik chcę umieścić w kuchni, w widocznym miejscu, żeby wiedzieć kiedy na przykład puścić pranie czy suszarkę czy inne prądożerne urządzenia, albo wyłączyć jakieś sprzęty które akurat w czasie małej produkcji prądu przez panele nie muszą działać.
Myślę że dzięki temu spadną mi rachunki za prąd.
Po przydługim wstępie pytanie.
W jaki sposób wyciągnąć z supli informacje o bierzącym zużyciu mocy do na przykład arduino (z wifi).
Od razu zastrzegam że nie chcę wyświetlacza w stylu tablet czy komórka przybite gwoździem do ściany...