dzięki wyczerpującym wskazówkom z Waszego forum od kilku dni jestem zadowolonym posiadaczem własnego serwera i kilku elementów wykonawczych. Rewelacja
Mam tylko prośbę o podpowiedź lub skierowanie do odpowiedniego wątku jeśli już było.
Mam bramę z napędem Nice Robus i do tego jeden zewnętrzny kontaktron. Do tej pory kontaktron ten służył za beznapięciowe wyzwalanie wejścia w centrali alarmowej (Satel) aby zadawać do niej informację o otwarciu (lub nie) bramy.
Jednocześnie w napędzie mam dwa wejścia (również bezpotencjałowe), których zwieranie powoduje dwa rodzaje otwarcia:
- pełne
- "uchylenie" na 1 m, tzw. funkcja furtki
(wyzwalam je również z centrali za pośrednictwem pomocą przekaźników)
Zamel SBW-02 w zamyśle ma być formą uzupełnienia funkcjonalności i udzielenia możliwości otwierania bramy z telefonu innym domownikom (ponieważ nie mają dostępu zdalnego do centrali), dlatego wyjścia przekaźnika podpięte są pod te same przewody sygnałowe, które zwierają wejścia napędu bramy.
Jak zatem podłączyć kontaktron (i uniknąć dokładania drugiego w tym samym miejscu), aby dla obu kanałów w SBW-02 był ten sygnał dostępny, a żeby jednocześnie nie podać jakiegoś napięcia na wejście w centrali? Da się to jakoś obejść bez dodatkowego przekaźnika? Z tego co widzę w innych wątkach teoretycznie powinienem wpiąć jeden z przewodów kontaktronu pod + zasilania modułu (u mnie 12VDC) a drugi pod IN1 i zmostkować to do IN2. Tylko czy wtedy nie pojawi mi się na centrali +12V?