SUPLA GSM

tadtal

Witam serdecznie,

Od pewnego czasu poszukuję rozwiązania, które po stronie sterownika umożliwiałoby ominięcie sieci WiFi i dostęp do internetu poprzez kartę SIM (łączność GPRS lub 3G). Natknąłem się na projekt wykorzystujący komendy AT oraz moduł SIM800L jednakże projekt ten bazuje na linkach bezpośrednich. Mnie interesuje rozwiązanie które z poziomu uzytkownika SUPLA widoczne byłoby dokładnie tak samo jak istniejące urządzenie, które mają stały dostęp do internetu poprzez WiFi. Na stronie SUPLI chciałbym mieć możliwość bezpośrednim zarządzaniem urządzeniem i odczytywaniem z niego informacji.

Czy dysponuje ktoś wiedzą jak w najprostszy sposób bez uzycia zewnętrznego routera 3G/LTE -> WiFi uzyskać dostęp do internetu na arduino wykorzystując łączność GSM (np GPRS SIM800L lub inne) ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nową bibliotekę można zaadoptować do komunikacji z wykorzystaniem SIM800L.
Uśmiechnij się do @klew.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Wydaje mi się, że jest to do zrobienia. Nie jesteś też pierwszą osobą, która o to pyta.
Muszę tylko sobie ten układ kupić i jakąś kartę SIM do tego.

Jak bardzo Ci się spieszy z tym?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Thu Nov 12, 2020 8:22 pm Wydaje mi się, że jest to do zrobienia. Nie jesteś też pierwszą osobą, która o to pyta.
Muszę tylko sobie ten układ kupić i jakąś kartę SIM do tego.
Jak bardzo Ci się spieszy z tym?
Proponowałem dawno temu, że takowy Ci wyślę razem z kartą :)
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
klew

Pytanie tylko czy nie zamkną nam wcześniej sieci GSM nim to się pojawi w bibliotece :P
A nie lepiej od razu wskoczyć na coś po LTE na NB-IoT? Tyklo nie orientowałem się jak u nas z dostępem do kart i zasięgiem jest.
tadtal

Dokładnie, technologia GPRS jest już trochę przestarzała i niektórzy operatorzy na świecie chyba zaprzestają już ją wspierać.
Nie upieram się przy SIM800 i pakietowaniu danych przez GPRS, szczerze powiedziawszy NB-IoT (lub LTE cat M1) brzmią zdecydowanie lepiej i mają przed sobą zdecydowanie lepszą perspektywę.

Nie spieszy się jakoś jakoś mocno, natomiast chciałbym temat rozpoznać w miare możliwości bez odkładania tego na "potem".

Możemy ten wątek potraktować jako zbiór pomysłów i może któryś doczeka się realizacji.
Grab

klew wrote: Thu Nov 12, 2020 8:54 pm A nie lepiej od razu wskoczyć na coś po LTE na NB-IoT? Tyklo nie orientowałem się jak u nas z dostępem do kart i zasięgiem jest.
tadtal wrote: Thu Nov 12, 2020 9:29 pm Nie upieram się przy SIM800 i pakietowaniu danych przez GPRS, szczerze powiedziawszy NB-IoT (lub LTE cat M1) brzmią zdecydowanie lepiej i mają przed sobą zdecydowanie lepszą perspektywę.
Witam.
O NB-IoT zapomnijcie bo usługa ta nie jest kierowana do klienta indywidualnego. Oznacza to, że karty sim mogą kupić tylko firmy w setkach, a najlepiej w tysiącach sztuk.
QLQ

klew wrote: Thu Nov 12, 2020 8:54 pm Pytanie tylko czy nie zamkną nam wcześniej sieci GSM nim to się pojawi w bibliotece :P
A nie lepiej od razu wskoczyć na coś po LTE na NB-IoT? Tyklo nie orientowałem się jak u nas z dostępem do kart i zasięgiem jest.
Po co Wam lte? Będziecie SUPLA filmy ściągać? Sam robiłem na sim800l Supla button i świetnie działało. Przecież nie potrzeba do transmisji Supli rzeki danych. A 800l cena śmieszna

Edit: 800l nawet fajnie idzie spać ale do rozruchu i połączenia potrzebuje MOCY . Dobrze jest zmienić kondensator na module na jakiś duży nie pamiętam jaki bo to dawno było. Nawet chodziło by to fajnie na jakimś panelu słonecznym z aku 18650.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
klew

QLQ wrote: Fri Nov 13, 2020 3:12 pm
Po co Wam lte? Będziecie SUPLA filmy ściągać? Sam robiłem na sim800l Supla button i świetnie działało. Przecież nie potrzeba do transmisji Supli rzeki danych. A 800l cena śmieszna
Chodziło o nb-iot - tam jest pasmo 200 kHz, czyli podobnie jak w GSM.
Ponadto to bardziej był sarkazm że prędzej mogą standard GSM w Polsce wyłączyć niż to co m się pojawi w bibliotece ;)

Ale cieszę się, że dyskusja się rozwinęła :D
durobhash

@QLQ

quote]Po co Wam lte? Będziecie SUPLA filmy ściągać? Sam robiłem na sim800l Supla button i świetnie działało. Przecież nie potrzeba do transmisji Supli rzeki danych. A 800l cena śmieszna[/quote]

Hi, could you please share the code of Sim800L working with Supla? Would be great help. Would open many doors for us.

Had been trying and looking for this. Couldn’t manage looking at new library files… my idea is to use replace GSM data likle Supla::GSM (username, password, apn) with Supla::ESPWifi wifi(ssid, password).

@pzygmunt & @klew
Nową bibliotekę można zaadoptować do komunikacji z wykorzystaniem SIM800L.
Uśmiechnij się do @klew.
Could you please guide us at which file we should look for GSM function definition?

PS: Had to use translator to read these posts. If I missed out on something, apologise.

Return to “Ogólna dyskusja”