SmartHome od Lidla

flowerek

Duzy gracz wchodzi w smarthome.
W najnowszej gazetce Lidla jest zaprezentowany ich system. Oparty na zigbee 3.0. Bramka za 129, gniazdko 49.99, jest tez listwa zazilajaca i kilka zarówek.
Aplikacja nazywa sie LidlHome ale ewidentnie jest to klon SmartLife.

Kilka dni temu to samo widzialem w salonie oswitlenia Azzardo.

Widac chinczycy naprodukowali...a sprzedawcy zmieniaja tylko 1 plansze aplikacjii SmartLie i wypuszczaja swoje klony.

Nie wiem czy pomysl wrzucania modulow do zarowek i sprzedawania tego po 50 zł jest dobry...ale z drugiej strony nie trzeba zadnej wiedzy i umiejetnosci fachowych. Zmieniasz zarowke i masz smarthome 😀

Ja im tylko zazdroszcze automatyki z poziomu aplikacji. Bo SmartLife juz to oferuje..

Jak sadzicie...Lidl uczyni polskie domy smart?
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Zybi

flowerek wrote: Fri Nov 27, 2020 6:34 pm ...
Nie wiem czy pomysl wrzucania modulow do zarowek i sprzedawania tego po 50 zł jest dobry...ale z drugiej strony nie trzeba zadnej wiedzy i umiejetnosci fachowych. Zmieniasz zarowke i masz smarthome 😀
...
To jest bardzo dobry pomysł. Żadnych modułów dodatkowych, żadnych ściemniaczy, żadnych przeróbek, etc. Wykręcasz jedną żarówką i wkręcasz drugą. Sterownie ze smartfona i "starego" włącznika. Włącznikami to tak jaki jest schemat połączeń w żylandorze, a ze smartfona każdą oddzielnie lub poprzez zdefiniowane grupy. U siebie w salonie mam podobne żarówki prawie od roku i super się sprawdzają.
Jedyna wada, to że nie są na SUPLI.
pirat
Been thanked: 1 time

Zybi wrote: Fri Nov 27, 2020 7:39 pm
...
To jest bardzo dobry pomysł. Żadnych modułów dodatkowych, żadnych ściemniaczy, żadnych przeróbek, etc. Wykręcasz jedną żarówką i wkręcasz drugą. Sterownie ze smartfona i "starego" włącznika. Włącznikami to tak jaki jest schemat połączeń w żylandorze, a ze smartfona każdą oddzielnie lub poprzez zdefiniowane grupy. U siebie w salonie mam podobne żarówki prawie od roku i super się sprawdzają.
Chyba trochę się rozpędziłeś, zmiana żarówki jest tak jak piszesz szybka ale już jej działanie ze starym wyłącznikiem może być różna wystarczy że wyłącznik odetnie fazę i wszystko się rozlatuje wtedy telefon jest bez radny.
Nie mam takich żarówek więc może się mylę niech mnie ktoś oświeci
Zybi

pirat wrote: Tue Dec 01, 2020 9:18 pm
Zybi wrote: Fri Nov 27, 2020 7:39 pm
...
Chyba trochę się rozpędziłeś, zmiana żarówki jest tak jak piszesz szybka ale już jej działanie ze starym wyłącznikiem może być różna wystarczy że wyłącznik odetnie fazę i wszystko się rozlatuje wtedy telefon jest bez radny.
Nie mam takich żarówek więc może się mylę niech mnie ktoś oświeci
W niczym się nie rozpędzałem tylko napisałem jak to u mnie działa i tyle.
Moje żarówki są "biedronkowe" i jak na razie żadnych problemów mi nie sprawiają.
Jedynie za radą jednego z forumowiczów nie wysterowuję ich na pełną moc, bo i nie mam takiej potrzeby, a właściwie to wykorzystuję je w roli ściemniacza.
Zibi

Zybi mam pytanie bo narobiłem sobie chęci na te żarówki, a w przedpokoju chce zrobić porządek z oświetleniem.
1.Montując je w miejsce poprzednich włącznikiem na ścianie włączam żeby moduły żarówek dostały zasilanie i dalej steruje z poziomu aplikacji?
2. Czy w Tuya Smart można zrobić link bezpośredni jak na supli i wyrzucić na ekran główny tabletu żeby że skrótu uruchamiać?
Bo w planach mam montowanie tabletu w przedpokoju na ścianie żeby wszystkimi urządzeniami sterować z linków skróty na ekranie i tablet dla tych żarówek robiłby za włącznik.

https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-s ... 9737303463
Goral64
Has thanked: 2 times

Po cichu liczyłem, że zastanę w środku (gniazdko) jakiś ESP, a tam EFR32 :(
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To urządzenia wykonawcze ZigZBee, więc ESP może być tylko i wyłącznie w bramce. Choć i to mało prawdopodobne, bo ta bramka ma zdaje się Ethernet na pokładzie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Goral64
Has thanked: 2 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Dec 05, 2020 1:27 pm To urządzenia wykonawcze ZigZBee, więc ESP może być tylko i wyłącznie w bramce. Choć i to mało prawdopodobne, bo ta bramka ma zdaje się Ethernet na pokładzie.
Bramki nie było już w sklepie, zamówiłem z e-sklepu, będzie na dniach, to sprawdzę.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
flowerek

Żarówki na wifi bez bramki przez apke tuya tez są sie pojawily choć nie w lidlu

Np tu
https://azzardo.com.pl/59-zarowki-smart
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Lucas

flowerek wrote: Sat Dec 05, 2020 5:04 pm Żarówki na wifi bez bramki przez apke tuya tez są sie pojawily choć nie w lidlu

Np tu
https://azzardo.com.pl/59-zarowki-smart
Takie żarówki firmy LSC są też dostępne w Action. Nie wymagają bramki, w środku mają ESP. Jest kilka modeli. Używam kilka sztuk w połączeniu z GH i Alexa. Używam też czujnika otwarcia na wifi, który pomimo 5 sekundowego opóźnienia na moje potrzeby wystarczy.
Minusem tych żarówek jest, że niektóre trochę piszczą lub brzęczą jak się stanie blisko, ale w normalnym użytkowaniu jest to prawie nie słyszalne.
https://www.action.com/pl-pl/search/?q= ... rt+connect

Return to “Ogólna dyskusja”