Jak podłączyć SBW-2 do centrali Nice MCA2

Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Witam. Zastanawiam się nad zakupem SBW. Mam kilka pytań i proszę o wyrozumiałość bo jestem tu świeżakiem. Pierwsze pytanie to prośba o pokazanie jak podłączyć SBW-2 do centrali Nice MCA2. Mam też pytanie czy wiecie z czego wynika że SBW-2 jest tańszy od SBW-1? I to już ostatnie pytanie: wyczytałem na tym forum że program suply nadal nie ma wspomagania Google Home a interesuje mnie otwieranie bramy za pomocą polecenia głosowego (czy znacie jakieś inne produkty, które mają wspomaganie GH). Czy coś w tym temacie się zmieniło. Darek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

1. Podłączenie
viewtopic.php?f=58&t=6919

2. Cena - dlaczego jest tańszy to nie wiem ale lest lepszy od SBW-01
3. GH czeka na wydanie wersji coud-a v2.3.26, który będzie wydany już wkrótce.
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Dziękuję bardzo za pomoc. SBW-2 już zakupiłem. mam tylko jedna wątpliwość co do podłączenia stanu bramy:
Wyjście musi działać w trybie OGI. W instrukcji bramy nic o tym nie ma. Fakt że zdobyłem instrukcję do MC424 ale podobno to to samo co MCA2. Funkcja OGI jest w instrukcji MC424LR10 ale tam jest trochę inny układ styków. Więc proszę o potwierdzenie czy mam IN 1 podłączać pod 3 lub 4? Pozdrawiam
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W Twoim przypadku będzie 6 lub 7. Sprawdź eksperymentalnie. Wyjście musi działać jako SCA.
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Po analizie podpowiedzi urodziło mi się jeszcze jedno pytanie. W odpowiedzi udzielonej przez pzygmunt miałem link gdzie wskazano następujące podłączenie:
A1 - 7
A2 - 6
11 - 8
14 - 12
Ale w innym opisie też pzygmunt znalazłem tak:
A1 - 10
A2 - 9
11 - 11
14 - 15
IN1 do 6 lub 7 (musi być ustawione jako S.C.A)
Czy oba są prawidłowe?
Chcę uzyskać otwieranie bramy i ewentualnie informację o stanie otwarcia lub zamknięcia ale według przeczytanych postów będzie z tym problem. Mam nadzieję że czytałem ze zrozumieniem.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W tym przypadku

A1 - 10
A2 - 9
11 - 11
14 - 15
IN1 do 6 lub 7 (musi być ustawione jako S.C.A)
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Witam. Coś zrobiłem chyba nie tak. Podłączyłem SBW02 i było OK. Ale chciałem sprawdzić jak ustawione jest połączenie styków 6 i 7 i podczas sprawdzania coś przełączyłem nie tak ponieważ podczas włączania pilotem lub za pomocą aplikacji brama się nie otwiera a dioda przy przycisku P2 miga 4 razy. Odłączałem też centralę od napięcia ale nic to nie dało. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

"Coś przełączyłeś" w sensie przyciskami ?
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Włączałem na poziom 1 czyli przyciski P1 i P2 a następnie P3 aby wejść do części drugiej pierwszego poziomu ale nic nie zapisywałem i chciałem wyjść więc nacisnąłem P1. gdy zacząłem sprawdzać po wciśnięciu pilota 4 razy mogą dioda P2 co wg instrukcji oznacza błąd fototestu.. Muszę sprawdzić jak go wyłączyć bi tylko tyle mogę jeszcze sprawdzić. Połączenia sprawdzałem. Może przez pomyłkę włączyłem fototest bo mam tylko dwie fotokomórki więc może dlatego? Jestem głupi

Return to “ZAMEL SBW-02”