Buzzer nie działa

Albert

Pany potrzebuję rady. Mam buzzer od kolegów z Chin, taki jak na screenie. Nijak nie piszczy skubany. Wszystko pokazuje jak trzeba. Ustawione jak trzeba a ten dziad cichy. Może to jeszcze jakiś inny typ tego buzzera ma być?

Na wemosie d1 mini robię, sygnał z buzzera pod D5 podłączony, wgrana binarka z 2 dsami (trzeci jako zasięg wifi) :roll:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jaros12

Sprawdzałeś czy D5 wysterowuje np. przekaźnik albo diodę LED? Może coś z wyjściem jest nie tak. Gpio w programie nie zmieniałeś? Sam buzzer możesz sprawdzić zasilając go 5V i zwierając pin sterujący do masy.
Duch__
Been thanked: 6 times

Masz buzzer bez wbudowanego generatora. Kup wersje z generatorem.
jaros12

Zakładając, że Albert zamieścił dobre zdjęcie to buzzer jest OK. Ma opis na płytce "wyzwalanie stanem niskim" więc powinien pracować po podaniu zasilania i zwarciu pinu sterującego do masy. Chyba, że to tylko zdjęcie "poglądowe" a faktycznie zakupił buzzer pasywny. Jeśli tak to jeszcze dołożyć jakiś moduł MP3 i full opcja :D
Albert

Hej.

Mam dokładnie taki buzzer jak na foto. Nawet 3 szt i żadna nie piszczy po zwarciu sygnału z gnd. Ale pewnie nie ma to to tego generatora :x zamówiłem już buzzer ten zielony z tematu o piecu i podajniku, co cino111 polecił kupić. I zobaczymy czy to właśnie to :mrgreen:
jaros12

Podłączałeś go pod 5V, bo jak pod 3,3 to może za niskie (zasilanie podają niby od 3,3 do 5V). Z kolei ten bez generatora po podłączeniu jakiegoś audio ze wzmacniacza powinien działać jak głośnik - można też bezpośrednio pod piny przetwornika

Return to “Pomoc”