Jeden przekaźnik dwa konta

Lukil
Posts: 79
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

Jak dodać jedno urządzenie by było widoczne w dwóch różnych kontach Supli?

Dwa domy mają jeden wspólny wjazd i każdy z właścicieli chce mieć to na swoim koncie.
Czy pozostaje pod napęd bramy podpięcie dwóch oddzielnych elementów wykonawczych ?
User avatar
flowerek
Posts: 411
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Post

1 opcja - robisz dla bramy oddzielną lokalizację i nadajesz uprawnienia do tej lokalizacji dla komórek z "drugiego domu" (ale to pod warunkiem, że ten drugi dom używa supli tylko do tej bramy)
2 opcja - j/w ale trzeba użyć alternatywnej wersji aplikacji gdzie można założyć profile (wówczas na 1 profilu "drugi dom" używa bramy a na 2 profilu reszty swoich modułów)
3 opcja - jeśli to tylko chodzi o otwarcie bramy to można zrobić link bezpośredni i udostępnić go "drugiemu domowi" - link wywołuje sie z zewnętrznej aplikacji na smartfonie
4 opcja - 2 moduły do bramy
5 opcja - jeśli macie do siebie "zaufanie" - zrobić 2 domy na jednym koncie supli i podzielić dostępy poprzez odpowiednie lokalizacje domu 1 i 2 przypisane do komórek mieszkańców domu 1 i domu2 a brama jako lokalizacja "brama" dostępna dla wszystkich

wg mnie najwygodniejsze - opcja 3 - klik i brama się otwiera/zamyka
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
Lukil
Posts: 79
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

Używamy od jakiegoś czasu linku bezpośredniego.
Ja mam na swoim koncie kilka urządzeń wykonawczych i bramę wspólną.
Sąsiad ma na swoim koncie kilka urządzeń wykonawczych ale bramę steruje z linku a chciałby mieć ja w aplikacji supla na telefonie.

Rozumiem, że w tym wypadku pozostaje drugie urządzenie wykonawcze ?
User avatar
flowerek
Posts: 411
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Post

przyszła mi jeszcze jedna koncepcja do głowy, ale jeszcze nie przetestowałem.
mianowicie kanał wirtualny i skrypty @fracz.
sąsiad uruchamiałby na komórce kanał wirtualny "brama" który wykonywałby link bezpośredni otwieranie bramy na twoim koncie.
ale z pokazywaniem stanu bramy to chyba by tak różowo nie było

może koledzy którzy siedzą mocno w skryptach pomogą...
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4091
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Lukil wrote: Sun Feb 07, 2021 7:59 pm Używamy od jakiegoś czasu linku bezpośredniego.
Ja mam na swoim koncie kilka urządzeń wykonawczych i bramę wspólną.
Sąsiad ma na swoim koncie kilka urządzeń wykonawczych ale bramę steruje z linku a chciałby mieć ja w aplikacji supla na telefonie.

Rozumiem, że w tym wypadku pozostaje drugie urządzenie wykonawcze ?
Jeśli chce mieć bramę na swoim koncie (w swojej aplikacji) to tylko rozwiązanie z drugim urządzeniem wykonawczym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

flowerek wrote: Sun Feb 07, 2021 8:04 pm przyszła mi jeszcze jedna koncepcja do głowy, ale jeszcze nie przetestowałem.
mianowicie kanał wirtualny i skrypty @fracz.
sąsiad uruchamiałby na komórce kanał wirtualny "brama" który wykonywałby link bezpośredni otwieranie bramy na twoim koncie.
ale z pokazywaniem stanu bramy to chyba by tak różowo nie było

może koledzy którzy siedzą mocno w skryptach pomogą...
Można by też zrobić urządzienie, które ma "wirtualny przekaźnik", który wykonuje link bezpośredni.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
flowerek
Posts: 411
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Post

a czy GUI Generic nie ma takiej opcji? tzn. wywołanie linku po zmianie stanu przekaźnika?
tylko ze nie będzie widać stanu z kontaktronu...czasem może otwierać już otwartą bramę (czyli zamykać :D )

jeśli to ma być pełna funkcjonalność to trzeba zainwestować 20 zł w sonoff sv i zrobić 2 sterownik.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
Lukil
Posts: 79
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

flowerek wrote: Sun Feb 07, 2021 8:39 pm jeśli to ma być pełna funkcjonalność to trzeba zainwestować 20 zł w sonoff sv i zrobić 2 sterownik.
Tak właśnie myślałem, dlatego już dokonałem zakupu wczoraj.
Jednak myślałem, że programiści supli pomyśleli o osiedlu domków z wspólna bramą.


A może ktoś pomoże z tym tematem?
viewtopic.php?f=8&t=8033
User avatar
flowerek
Posts: 411
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Post

każdy system ma jakieś swoje mankamenty. Supla cały czas sie rozwija (choć nie tak szybko jak byśmy sobie tego życzyli) ale trzeba być cierpliwym - myślę że i takiej funkcjonalności się doczekamy.
Zaletą jest tu jednak świetne forum ludzi gotowych do pomocy...założę się że jeszcze chwila i powstałby prototyp sterownika z 2 modułami wifi obsługiwanego z 2 różnych kont :D :D :D
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
Lukil
Posts: 79
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

flowerek wrote: Sun Feb 07, 2021 9:14 pm założę się że jeszcze chwila i powstałby prototyp sterownika z 2 modułami wifi obsługiwanego z 2 różnych kont :D :D :D
Myślę, iż wystarczyłoby dać możliwość tworzenia coś na kształt "Guest Network" jak to ma miejsce w ruterach. Tworzymy dwie sieci wifi na jednym module

Return to “FAQ / Jak to zrobić”