Witam pierwszy raz będę wgrywał suple jak to wgrać do tej płytki o ile w ogóle się da bo mi przez kabel USB nie wychodzi zgłasza mi się sieć ale thinker
9,14 zł 7%OFF | Wemos D1 Mini V3.0.0 WIFI Internet rzeczy pokładzie rozwoju ESP8266 CH340 CH340G 4MB dla Arduino Nodemcu V2 MicroPython
Wgrywanie supli do chińskiego wemosa
-
Napisz, jaki konkretnie soft chcesz wgrać, jakim programem próbujesz wgrywać i podaj linka do tego Wemosa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
9,14 zł 7%OFF | Wemos D1 Mini V3.0.0 WIFI Internet rzeczy pokładzie rozwoju ESP8266 CH340 CH340G 4MB dla Arduino Nodemcu V2 MicroPython
https://a.aliexpress.com/_uZtjQj
Chciałbym wgrać GUI generic
Program flash download tool różne wersje
https://a.aliexpress.com/_uZtjQj
Chciałbym wgrać GUI generic
Program flash download tool różne wersje
-
Dla początkującego polecam ten soft: https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... s/tag/v4.0
Po podłączeniu Wemosa kablem USB do komputera powinien w systemie operacyjnym pojawić się nowy port COMx. Ten port musisz wybrać w programie do wgrywania firmware. W polu NodeMCU firmware wskazujesz plik *.bin, który chcesz wgrać (GUI_Generic_1M.bin). Pozostałe opcje w programie zaznacz jak na poniższym zrzucie ekranu:
Po podłączeniu Wemosa kablem USB do komputera powinien w systemie operacyjnym pojawić się nowy port COMx. Ten port musisz wybrać w programie do wgrywania firmware. W polu NodeMCU firmware wskazujesz plik *.bin, który chcesz wgrać (GUI_Generic_1M.bin). Pozostałe opcje w programie zaznacz jak na poniższym zrzucie ekranu:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Tak po podłączeniu wyświetla mi się pod jakim jest com A muszę go jakoś wprowadzić w tryb flaszowania bo po podłączeniu dioda mi mignie dwa razy tylko
-
Jeśli jest to dobrze wykonany klon Wemosa D1 mini, to w tryb flashowiania powinien przełączyć się sam. Jakie komunikaty pokazują Ci się w okienku Console?
Powinieneś mieć coś w tym stylu:
Powinieneś mieć coś w tym stylu:
Code: Select all
Command: esptool.py --port COM4 --baud 115200 --after no_reset write_flash --flash_mode dout 0x00000 C:\Users\rober\Downloads\GUI_Generic_1M_ver1.1.12\GUI_Generic_1M_ver1.1.12\GUI_Generic_1M.bin --erase-all
esptool.py v2.6
Serial port COM4
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
MAC: 3c:71:bf:31:66:9a
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 4MB
Erasing flash (this may take a while)...
Chip erase completed successfully in 7.1s
Flash params set to 0x0340
Compressed 595872 bytes to 408918...
Wrote 595872 bytes (408918 compressed) at 0x00000000 in 35.9 seconds (effective 132.6 kbit/s)...
Hash of data verified.
Leaving...
Staying in bootloader.
Firmware successfully flashed. Unplug/replug or reset device
to switch back to normal boot mode.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Dzięki poszło bez problemuRobert Błaszczak wrote: Sun Feb 14, 2021 12:49 pm Dla początkującego polecam ten soft: https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... s/tag/v4.0
PyFlasher.jpg
-
Cześć,
mam problem z wgraniem binarki z gui-generic do wemosa D1. System windows wykrywa mi go jako USB-SERIAL CH340 (COM4), wpisuje te ustawienia, które są w poście powyżej i niestety nic się nie dzieje. Próbowałem także flash download tools i tutaj nawet przy próbie wyczyszczenia pamięci klikając "erase" program zwraca błąd "com fail". Czy ten moduł wprowadza się w jakiś inny sposób w tryb programowania? Próbowałem podłączać go po prostu pod USB, później podłączałem go trzymając przycisk "reset" i nic to nie dało.
mam problem z wgraniem binarki z gui-generic do wemosa D1. System windows wykrywa mi go jako USB-SERIAL CH340 (COM4), wpisuje te ustawienia, które są w poście powyżej i niestety nic się nie dzieje. Próbowałem także flash download tools i tutaj nawet przy próbie wyczyszczenia pamięci klikając "erase" program zwraca błąd "com fail". Czy ten moduł wprowadza się w jakiś inny sposób w tryb programowania? Próbowałem podłączać go po prostu pod USB, później podłączałem go trzymając przycisk "reset" i nic to nie dało.
-
Nie powinieneś nic robić, on sam wejdzie w tryb flashowania. Gui mozesz tez wgrac przez strone, masz opcje od razu po wygenerowaniu.zbysek88 wrote: Sun May 12, 2024 5:33 pm Cześć,
Użyj porządnego kabla USB, wiele przewodów nie działa bo są np. tylko zasilające albo w inny sposób okrojone. Przypuszczam że tutaj leży twój problem
YoMan
-
Próbowałem na dwóch kablach i cały czas to samo. Menedżer urządzeń wykrywa mi moduł CH340. Po wygenerowaniu pliku na stronie gui-generic też próbowałem wgrać plik lecz z takim samym mizernym skutkiem. Wemos uszkodzony?YoMan wrote: Sun May 12, 2024 6:51 pmNie powinieneś nic robić, on sam wejdzie w tryb flashowania. Gui mozesz tez wgrac przez strone, masz opcje od razu po wygenerowaniu.zbysek88 wrote: Sun May 12, 2024 5:33 pm Cześć,
Użyj porządnego kabla USB, wiele przewodów nie działa bo są np. tylko zasilające albo w inny sposób okrojone. Przypuszczam że tutaj leży twój problem