v2.3.26 Docker

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

SUPLA v2.3.26 na Dockery została wydana.

Aktualizacja - jak zawsze:

Code: Select all

git pull
./supla.sh upgrade
Konfiguracja dostępu do swojego brokera MQTT za pomocą nowych zmiennych środowiskowych w .env (należy je zdefiniować w swojej konfiguracji w pliku .env, a następnie zrestartować aplikację, chyba że zrobicie to przed aktualizacją).

Powodzenia ;)
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

Kontener podniosłem, wszystko przeszło bez najmniejszych problemów.

Problem się zaczał gdy urządzenia zaczeły się podnosić. Nie wiem dlaczego ale wszystkie z wgranym softem na espressif SDK nie chcą się połączyć mają status "Wifi - connecting". Urządzenia które mają soft na arduino działają, supla virtual device też. Urządzenia są widoczne w sieci normalnie je pinguje i widzę na acces poincie. Ma ktoś podobny problem?

Edit:

dopiął się tylko THERMOMETER-ESP01 by@Zybi 2.5.3

Mam też duże zużycie cpu przez kontener z serwerem (supla-server)
Last edited by szym3k on Wed Feb 24, 2021 11:29 pm, edited 1 time in total.
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

U mnie to samo...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

U mnie również część urządzeń nie może się połączyć.

W miejsca poniżej mam wpisać dowolne wartości?? Czy w zakładce integracje powinien się wtedy pojawić broker mqtt bo aktualnie go tam nie widzę.

Code: Select all

# MQTT Broker settings (you have to run the broker yourself)
MQTT_BROKER_ENABLED=false
MQTT_BROKER_HOST=
MQTT_BROKER_PORT=8883
MQTT_BROKER_TLS=true
MQTT_BROKER_USERNAME=
MQTT_BROKER_PASSWORD=
MQTT_BROKER_CLIENT_ID=
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

a zawsze robiłem backup wszystkich kontenerów, oczywiście tym razem nie zrobiłem :mrgreen:

cóż, nie chce mi się odtwarzać kopii bazy, poczekam na poprawkę, chyba, że jest jakiś szybszy sposób?
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Zreleasuj w nocy - mówili. Dopiero rano będą ewentualne problemy - mówili. :roll:

Po wydaniu testowałem rzeczywiście tylko na virutal-device i działało ok... Szukamy.
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

coś z ssl nie będzie? bo tak patrzę, że wszystkie moduły, które nie mają się zapięły
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Tak, raczej chodzi o SSL. Zaraz powinno nam się udać coś z tym zrobić.
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Ok - naprawione.

Upgrade jeszcze raz i powinno działać :-)
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

Działa, dziękuję pięknie 😉

Return to “supla-docker”