Panie i Panowie mam pytanie nie związane z Suplą.
Zamierzam wypożyczyć takową kamerę bo potrzebuję sprawdzić ułożenie rurek od ogrzewania podłogowego w pokojach na poddaszu bo będę stawiał tam dodatkowo ścianki z GK, a nie chciał bym się wwiercić w taka rurkę bo zrobi mi się basen na poddaszu. Przy okazji sprawdzę sobie obróbkę okien dachowych, którą obecnie wykonuję. Tylko czy kamera z sensorem 160x120 jest w stanie pokazać mi ułożenie rurek czy podłoga będzie jedną wielką czerwoną plamą.
Bawił się ktoś z was kamerą termowizyjną?
Kamera termowizyjna.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ostatnio widziałem pochlebną recenzje telefonu CAT s62 który ma wbudowana kamerę termowizyjną
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
miałem ten sam problem. Budynek gotowy a nikt nie wie gdzie są pętle i który zawór za co odpowiada. Użyłem telefonu CATs60, który ma bodajże 640x480. Zdjęcia wyszły takie:dobo wrote: Thu Mar 04, 2021 8:22 am Panie i Panowie mam pytanie nie związane z Suplą.
Zamierzam wypożyczyć takową kamerę bo potrzebuję sprawdzić ułożenie rurek od ogrzewania podłogowego w pokojach na poddaszu bo będę stawiał tam dodatkowo ścianki z GK, a nie chciał bym się wwiercić w taka rurkę bo zrobi mi się basen na poddaszu. Przy okazji sprawdzę sobie obróbkę okien dachowych, którą obecnie wykonuję. Tylko czy kamera z sensorem 160x120 jest w stanie pokazać mi ułożenie rurek czy podłoga będzie jedną wielką czerwoną plamą.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
YoMan
zdjęcia z zewnątrz raczej słabo. Potrzebna większa odległość, a wówczas rozdzielczość IMHO jest za maładobo wrote: Thu Mar 04, 2021 8:22 am Panie i Panowie mam pytanie nie związane z Suplą.
Zdjęcie przykładowe:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
dobo
Ten CATs60 ma rozdzielczość termiczną 80×60, a rozdzielczość wizualną 640×480.
Ten co planuję wypożyczyć Flir e4 ma 2 razy większą rozdzielczość termiczną czyli spokojnie sobie poradzi z podłogą
Dzięki za fotki nawet na nich bez problemu można prześledzić jakie jest ułożenie pętli.
Ten co planuję wypożyczyć Flir e4 ma 2 razy większą rozdzielczość termiczną czyli spokojnie sobie poradzi z podłogą
Dzięki za fotki nawet na nich bez problemu można prześledzić jakie jest ułożenie pętli.
-
szocikniebieski
a jakieś inne zastosowania macie jeszcze dla tych kamer?
_________
Blacharstwo Lakiernictwo https://auto-fit.eu w Warszawie.
_________
Blacharstwo Lakiernictwo https://auto-fit.eu w Warszawie.
Last edited by szocikniebieski on Thu Mar 18, 2021 11:50 am, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Można szukać mostków termicznych, nieszczelności w budynku.
Można szukać gdzie idą rury od ogrzewania, a czasem przewody w ścianach.
Można robić termowizję rozdzielni elektrycznej, aby szybko zlokalizować ewentualne miejsca, gdzie coś jest luźno dokręcone i się przegrzewa - podobnie można szukać przeciażonych przewodów.
Można szukać uszkodzeń na panelach fotowoltaicznych.
Można wykrywać ludzi z podwyższoną temperaturą ciała
Można szukać gdzie idą rury od ogrzewania, a czasem przewody w ścianach.
Można robić termowizję rozdzielni elektrycznej, aby szybko zlokalizować ewentualne miejsca, gdzie coś jest luźno dokręcone i się przegrzewa - podobnie można szukać przeciażonych przewodów.
Można szukać uszkodzeń na panelach fotowoltaicznych.
Można wykrywać ludzi z podwyższoną temperaturą ciała
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
Tylko uwaga ... wychladzasz dokladnie podłogę i włączasz jedną pętle. Masz kilka, kilkanaście minut na zdjęcia. Potem się rozgrzewa cała podłoga i masz jedną ciepłą plamę. Potem drugą pętle i powtórka... i tak dalejdobo wrote: Thu Mar 04, 2021 4:28 pm Ten CATs60 ma rozdzielczość termiczną 80×60, a rozdzielczość wizualną 640×480.
YoMan