Cześć wszystkim, dotychczas Was czytałem, teraz pierwszy raz zapytam.
Od dłuższego czasu używałem zestawu Supla server +supla-dev zainstalowane na raspberry do monitoringu temperatur.
Wczoraj postanowiłem podłączyć 2 przekaźniki (moduł z optoizolacją) do sterowania oświetlenia bezpośrednio do gpio raspberry. Podłączyłem i nie działa. Odłączyłem moduł i sprawdzalem miernikiem, nic się nie dzieje.
W pliku . Cfg dodałem kanały jako relay usunąłem urządzenie i dodałem na nowo, w supli widoczne, aktywowane i ustawione jako oświetlenie. Jednakże nic się nie dzieje, nie widzę miernikiem zmian stanów.
Jak to jest z numeracją gpio? Używamy fizycznego numeru gpio czy numer nazwę gpio? Próbowałem różnej numeracji i nadal nic. Zaczynam podejrzewać uszkodzone raspberry lub w jakiś sposób wyłączone gpio. Jak przetestować gpio?
Raspberry przekaźniki gpio
-
Chaossx
zainstalowalem wiringpi i recznie zmienilem stan na gpio i gpio okazuje sie sprawne, jak wpisze gpio readall to wszystkie gpio mam jako mode in. moze zle zainstalowalem suple i czegos brakuje co steruje gpio.
-
Chaossx
udało mi się rozwiązać problem
w pliku supla.cfg wpisałem typ 2010 zamiast słownej nazwy przekaźnika. niemniej jednak czasem po restarcie nadal typ gpio mam jako in. wystarczy przeładować supla-dev i jest ok.
w pliku supla.cfg wpisałem typ 2010 zamiast słownej nazwy przekaźnika. niemniej jednak czasem po restarcie nadal typ gpio mam jako in. wystarczy przeładować supla-dev i jest ok.