Sterownik klimy

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2376
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 08, 2021 7:59 pm

Mam taki moduł - używany fabrycznie do sterowania klimatyzatorami Rotenso ELIS, RONI...
Czy ktoś dałby radę to osuplować?
Dane modułu: https://developer.tuya.com/en/docs/iot/ ... 05thnvg3e7
Oryginalnie jest tam TUYA.
Załączniki
1615232508762.jpg
1615232508762.jpg (5.22 MiB) Przejrzano 995 razy
1615232508753.jpg
1615232508753.jpg (3 MiB) Przejrzano 995 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2660
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 08, 2021 8:36 pm

Tam siedzi ESP8266, więc wgrać się da wszystko :)

Dobrze rozumiem, że to jest sterownik, który można normalnie kupić razem z klimatyzatorem? Te 4 kabelki są podłączone do klimatyzatora? Jeśli tak, to komunikacja pewnie leci po Serialu (TX, RX). Trzeba by pewnie podsłuchać jak ten ESP gada z klimą i napisać oprogramowanie do tego. Chyba, że producent gdzieś udostępnia opis interfejsu, to byłoby jeszcze łatwiej.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2376
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 08, 2021 8:41 pm

1.Tak
2.Tak
Z opisem może być gorzej, chyba, że znajdziemy gdzieś w softach TUYA SMART... ale nic nie mogę znaleźć...

PS. Jeśli ktoś jest zainteresowany - mogę podesłać taki moduł - może używając oryginalnej apki da się podejrzeć?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2660
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 08, 2021 8:49 pm

slawek pisze:
pn mar 08, 2021 8:41 pm
1.Tak
2.Tak
Z opisem może być gorzej, chyba, że znajdziemy gdzieś w softach TUYA SMART... ale nic nie mogę znaleźć...

PS. Jeśli ktoś jest zainteresowany - mogę podesłać taki moduł - może używając oryginalnej apki da się podejrzeć?
Wydaje mi się, że trzeba by się wpiąć do tych TX/RX jakimś konwerterem i na kompie podsłuchiwać co się dzieje gdy jest wszystko podpięte pod klimatyzator i przeklikać wszystkie opcje notując dokładnie.
Albo lepiej dwoma konwerterami, bo w zasadzie chcemy słuchać (RX) na obu liniach (na TX i na RX).
Tylko nie wiem, czy tak po prostu można się wpiąć w UART i podsłuchać. Może niech sie wypowie ktoś, kto się na tym bardziej zna od strony sprzętowej.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11782
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn mar 08, 2021 9:06 pm

Można podsłuchiwać uart-a.. tylko aby słuchać jednocześnie RX-a.i TX-a musisz mieć dwa uarty. Z jednego i drugiego wpinasz linie RX do linii, które chcesz podsłuchać.
and111
Posty: 177
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pn mar 08, 2021 10:07 pm

Kilka dni temu przerabiałem odczyt komunikacji pomiędzy Esp a MCU, gdzie komunikacja idzie po RX I TX.
Odczytałem za pomocą programu Realterm - kodowanie HEX. Prędkość portu 9600. Odczytywałem używając konwertera do wygrywania softu w 2 etapach:
1. Łączyłem konwerter z Esp tak, jak do programowania: RX do TX i TX do RX. Następnie odczytywałem kod jaki jest generowany przy wywołaniu danej funkcji w urządzeniu (sprawdzałem kod przy wywołaniu funkcji z aplikacji i przy wywołaniu z przycisków urządzenia z Esp).
2. To samo, co w pkt. 1, ale tym razem łączyłem TX do TX i RX do RX.
Sposób na przechwycenie komunikacji przekazał mi @elmaya.
Sam nie mam pojęcia o programowaniu.
Dodam, że część odczytanych kodów po wpisaniu w wyszukiwarkę pojawiała się właśnie w dokumentacji do TUYA.
akir
Posty: 146
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

pt maja 07, 2021 3:13 am

Komuś coś się udało? , nie chce modułu typowo do rotenso bo jest bezużyteczny.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2376
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt maja 07, 2021 5:48 am

Jeśli to: viewtopic.php?p=74760#p74760
Cię zadowoli, to potwierdzam, że działa...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-dev”