GUID
-
Czy opcja "zapisz/wczytaj konfiguracje" z narzedzi powoduje rowniez zmiane guid? W sensie jak wczytam konfiga wczesniej zapisanego to mu mi sie podlaczy pod clouda jako to samo urzadzenie czy stworzy sie nowe? Generalnie fajnie by bylo gdyby byla jakas mozliwosc aby urzadzenia sie podpinaly pod instniejace w cloud, np wymieniam uszkodzonego esp...
-
w nowych wersjach masz możliwość przy wczytywaniu konfiguracji wygenerować nowego GUIDa
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Ale ja chcialbym zachowac starego wlasnie. Tzn, uruchamiajac nowe esp podac guid ze starego esp. Chyba ze pod "wygenerowac nowego guida" rozumiesz podanie w okienku odpowiednich danych?
-
Nie możesz używać tego samego GUIDa w dwóch różnych urządzeniach. Masz dwie opcje przy wyczytywaniu konfiguracji generuj GUID lub nie - w starych wersjach nie było tego.
-
Wiem, jednak chce aby to konkretne urzadzenie ktore zaprogramuje zastapilo mi inne ktore juz kiedys bylo. no przypadek szczegolny wydymilo sie.
Po to chce zastapic, bo korzystam z MQTT i mam sporo roznych akcji i warunkow, a to bazuje na id z clouda. Jak dodam jako nowe to juz jest jako inne urzadzenie.
Rozwiazalem sobie to w miare prosto - podmieniach w mysql w tabeli z kanalami id urzadzenia starego na nowe. naturalnie pasuje aby mialo te same kanaly. ale to dziala jednak jest, jak to mowi moj kolega "nie koszerne".
Dla tego chcialbym wlasnie miec mozliwosc wpisania konkretnego guid.
Po to chce zastapic, bo korzystam z MQTT i mam sporo roznych akcji i warunkow, a to bazuje na id z clouda. Jak dodam jako nowe to juz jest jako inne urzadzenie.
Rozwiazalem sobie to w miare prosto - podmieniach w mysql w tabeli z kanalami id urzadzenia starego na nowe. naturalnie pasuje aby mialo te same kanaly. ale to dziala jednak jest, jak to mowi moj kolega "nie koszerne".
Dla tego chcialbym wlasnie miec mozliwosc wpisania konkretnego guid.
-
W GUI nie będzie takiej możliwości.
Ale możesz podmienić GUID oraz AUTH_KEY wg tego co kiedyś napisałem:
viewtopic.php?p=89047#p89047
Ale możesz podmienić GUID oraz AUTH_KEY wg tego co kiedyś napisałem:
viewtopic.php?p=89047#p89047
-
ech, to chyba prosciej w bazie podmienic te kanaly do innego device
to jeszcze w takim razie, dlaczego nie bedzie takiej mozliwosci w gui?
to jeszcze w takim razie, dlaczego nie bedzie takiej mozliwosci w gui?
-
Niekoniecznie prościej. Najprościej chyba to po skonfigurowaniu urządzenia zapisać jego konfigurację na dysku komputera a po wymianie urządzenia na inne przywrócić zapisaną konfigurację z poprzednim GUID-em.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025
-
Czyli przy wczytywaniu konfiguracji jak nie zaznacze "generuj guid" to zostanie taki jaki byl na poprzenium urzadzeniu z ktorego zapisalem konfiguracje?
Jak tak, to jest o co chodzi.
Jak tak, to jest o co chodzi.
-