Zmiana z m³ na l i brak liczenia impulsów na cloudzie

User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Postanowiłem sobie zwiększyć czułość pomiaru zużycia wody i przełączyłem w cloud z m³ na litry, skorygowałem wartość początkową i... stan licznika w cloud się nie zmienia, pomimo że LIW sygnalizuje diodą zliczanie impulsów...

Ktoś się z tym spotkał i wie co może być przyczyną?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Serwer nie rozumie jednostek. Dla niego i dla aplikacji to tylko etykieta.
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

pzygmunt wrote: Sun Mar 14, 2021 6:19 pm Serwer nie rozumie jednostek. Dla niego i dla aplikacji to tylko etykieta.
Jak zmieniłem z m³ na litry no to wiadomo, że jak było 1000 impulsów na m³ to na litr jest 1 impuls. Serwer powinien to zrozumieć. A jeśli nie rozumie to co proponujesz, żebym miał litry i żeby mi je liczyło?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie da się tego zmienić. Serwer nie przelicza jednostek.
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

pzygmunt wrote: Sun Mar 14, 2021 6:57 pm Nie da się tego zmienić. Serwer nie przelicza jednostek.
Ale jak usunę urządzenie i zarejestruje je od nowa już z jednostką litr to będzie rozumiał?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Serwer nie rozumie jednostek. To jest tylko etykieta.
Istotny jest przelicznik i on musi się pokrywać z przelicznikiem źródła impulsów w odniesieniu do jednostki licznika.
Jeśli zmienisz jednostkę to musisz zmienić przelicznik. W tym przypadku zmieniasz 1000 na 1 i powinno działać.


[EDIT]
Czytałem "kątem oka" i nie doczytałem, że przelicznik tez zmieniłeś. Powinno działać.
Sorry zamotałem się ;)
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

pzygmunt wrote: Sun Mar 14, 2021 7:03 pm Serwer nie rozumie jednostek. To jest tylko etykieta.
Istotny jest przelicznik i on musi się pokrywać z przelicznikiem źródła impulsów w odniesieniu do jednostki licznika.
Jeśli zmienisz jednostkę to musisz zmienić przelicznik. W tym przypadku zmieniasz 1000 na 1 i powinno działać.


[EDIT]
Czytałem "kątem oka" i nie doczytałem, że przelicznik tez zmieniłeś. Powinno działać.
Sorry zamotałem się ;)
No ale gdyby działało, nie byłoby tego wątku :(
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Ale poprzednich wartości (przed zmianą) Ci nie przeliczy - jeśli dobrze rozumiem Twój problem. Tak więc sensowniej jest usunąć licznik z Cloud, wyzerować LIW-01 i dodać z nowym przelicznikiem.

Ps. Wódkę będziesz przelewał, że potrzebujesz mierzyć w litrach? ;) :lol: :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Sądząc po historii moduł wysyła swój stan jak do tej pory, w sumie w nim nic się nie zmieniło.
Ale serwer zmienił swoje podejście do wartości. Po zmianie przelicznika z 1000 na 1 w historii mnoży stan licznika x1000.

Code: Select all

+------------+---------------------+---------+------------------+
| channel_id | date                | counter | calculated_value |
+------------+---------------------+---------+------------------+
|        176 | 2021-03-14 16:38:20 |  144944 |           144944 |
|        176 | 2021-03-14 16:58:19 |  144944 |           144944 |
|        176 | 2021-03-14 17:08:20 |  144984 |           144984 |
|        176 | 2021-03-14 17:18:20 |  144984 |           144984 |
|        176 | 2021-03-14 17:28:19 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 17:38:20 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 17:48:19 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 17:58:19 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 18:08:20 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 18:18:19 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 18:28:20 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 18:38:20 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 18:48:19 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 18:58:20 |  145986 |        145986000 |
|        176 | 2021-03-14 19:08:20 |  145986 |        145986000 |
+------------+---------------------+---------+------------------+
Podobnie teraz traktuje stan początkowy. Mnoży go przez 100 (7826200).
LIW-01_w_litrach.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Przy okazji, jeśli dla liczników podane jest 1 w ilości impulsów na jednostkę miary to raczej pokazywanie miejsc po przecinku a wiele sensu nie ma. Tym bardziej mnożenie wskazania x1000 w calculated_value, skoro po ilości impulsów widać, że to najmniejsza jednostka miary.

W sumie to nie wina LIW, a serwera Supli...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “ZAMEL LIW-01”