Dobry!
W innym wątku się pochwaliłem wynalazkiem QS-WIFI-S04-2C.
Bebechów nie będę opisywał bo są tu:
viewtopic.php?f=6&t=3920&p=92093
Problem jest taki, że:
- Przekaźniki - gpio zgadzają się, stany się zgadzają, appka włączy i wyłączy - słowem oświetlenie działa
- Przełączniki/przyciski - przełącznik podpięty, zasilanie w nim jest gpio się zgadza, ale nie działają.
Brak reakcji urządzenia na zmiany stanów przełączników
W ustawieniach przycisków - jest domyślne czyli:
Reakcja na: ZMIANA STANU
Akcja: PRZEŁĄCZ
Robotę testera wykonałem czyli testowane na pozostałych wolnych gpio
- z opcją pull up i bez, - z odwróceniem stanów
- z akcją włącz/przełącz/wyłacz
(tak, za każdym razem zapisywałem i resetowałem urządzenie)
Wyjścia według https://templates.blakadder.com/QS-WIFI-S04-2C.html pasują.
Grzebanie przy pull up i zapisanie powodowało dla gpio 12/13 czasem chwilowe przełączenie stanu więc potwierdziłoby te gpio - poza tym analiza obwodu na to wskazuje (ok, technikum skonczyłem 16 lat temu i nie pamiętam co i jak)
Testowane z softem 1.2.7, 1.3.6 i najnowszym z wątku obok 1.6.0
Wyłącznik+moduł z aplikacją TuyaSmart działało prawidłowo, wyłącznik - zwykły, mechaniczny, bez neonówki.
Napięcie na wyłączniku po wyłączeniu 80(?) voltów, po włączeniu 230. I tutaj bym upatrywał problemu (stan inny niż 0, ale 3x niższy niż 230V)
Problem QS-WIFI-S04-2C [chiński wynalazek]
-
Skoro na S1 i S2 daje się napięcie sieciowe, to tam na GPIO może się pojawiać inny sygnał niż tego oczekuje oprogramowanie.
Aktualnie obsługa przycisków na bibliotece SuplaDevice (z której korzysta GUI Generic) zakłada, że przycisk daje stały sygnał (czyli albo pojawia się na GPIO stan niski, albo wysoki).
Przy układach na napięcie sieciowe, może tam być jakieś niskonapięciowe odwzorowanie sinusoidy. Wtedy na wejściu pojawiają się nam naprzemieninie stan niski i wysoki, czego biblioteka nie potrafi poprawnie zinterpretować, a wręcz celowo ignoruje, bo ona oczekuje stałego sygnału przez odpowiedni czas (chyba domyślnie 50 ms), a przy 50 Hz mamy przejścia między 1 i 0 co 10 ms.
W załączonym przez Ciebie linku jest napisane, aby ustawić SwitchDebounce na 69, a dokumentacja mówi:
"9 = AC detection for switches / relays similar to MOES MS-104B / BlitzWolf SS5 etc. If the AC frequency is 50 Hz, SwitchDebounce 69 will turn on the switch after three pulses and off after three missing one."
Także trzeba by dopisać obsługę tego typu wejść do biblioteki.
Aktualnie obsługa przycisków na bibliotece SuplaDevice (z której korzysta GUI Generic) zakłada, że przycisk daje stały sygnał (czyli albo pojawia się na GPIO stan niski, albo wysoki).
Przy układach na napięcie sieciowe, może tam być jakieś niskonapięciowe odwzorowanie sinusoidy. Wtedy na wejściu pojawiają się nam naprzemieninie stan niski i wysoki, czego biblioteka nie potrafi poprawnie zinterpretować, a wręcz celowo ignoruje, bo ona oczekuje stałego sygnału przez odpowiedni czas (chyba domyślnie 50 ms), a przy 50 Hz mamy przejścia między 1 i 0 co 10 ms.
W załączonym przez Ciebie linku jest napisane, aby ustawić SwitchDebounce na 69, a dokumentacja mówi:
"9 = AC detection for switches / relays similar to MOES MS-104B / BlitzWolf SS5 etc. If the AC frequency is 50 Hz, SwitchDebounce 69 will turn on the switch after three pulses and off after three missing one."
Także trzeba by dopisać obsługę tego typu wejść do biblioteki.
-
Ech... ten mój talent do znajdowania problemów i nietypowych urządzeń, które nie są obsługiwane... 
A chciałem wymienić oprogramowanie bo o losowych porach dnia i nocy po dłuższym czasie użytkowania nagle się światło włączało i wyłączało (po resecie znowu jakiś czas spokoju) i żeby mieć mqtt i chmurę jakąś.
Pozostaje mi czekać, aż jakaś dobra dusza napisze kawałek kodu.

A chciałem wymienić oprogramowanie bo o losowych porach dnia i nocy po dłuższym czasie użytkowania nagle się światło włączało i wyłączało (po resecie znowu jakiś czas spokoju) i żeby mieć mqtt i chmurę jakąś.
Pozostaje mi czekać, aż jakaś dobra dusza napisze kawałek kodu.
-
To raczej problem hardware... niekoniecznie kawałek kodu go rozwiąże...Patrykc wrote: Sun Mar 14, 2021 10:19 pm ... o losowych porach dnia i nocy po dłuższym czasie użytkowania nagle się światło włączało i wyłączało (po resecie znowu jakiś czas spokoju)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
wystarczą dwa kondensatorki viewtopic.php?p=69537#p69537 aby nie bylo tego o czym wspomniał @klew
-
2 kondensatorki x 5 urządzeń to już 10 kondensatorków. A już jedną diodę musiałem lutować bo urwałem śrubokrętem. Wolałbym wersję bez lutowania, ale cóż... jak mus to mus.
-
Ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie ten moduł do zastosowań produkcyjnych, jeśli chcesz go sterować z przycisków zewnętrznych. Z racji tego, że S1 i S2 są licznikami i bardzo często zawiesza się sterowanie przez podłączone przyciski. Zresztą parę razy poruszany był ten problem na forum. Dodatkowo jak były podłączone bistabilne, to już włączeniu zasilania moduł dziwnie się zachowywał - gdzieś mam nawet chyba filmik. Na monostabilnych jeszcze jako tako. Szkoda nerwów Twoich i domowników, że nie będą w stanie zaświecić lub zgasić światła. Ja miałem wgrany tam Incan-Easy. Działało, ale przez zawieszanie się sterowania przyciskami musiałem bardzo często odłączać zasilanie, żeby można było znowu coś podziałać. Sterowanie z aplikacji działa prawidłowo, więc możesz go z powodzeniem użyć gdzieś, gdzie sterujesz np. aplikacją lub harmonogramami.
-
Dodaj te 2 kondensatory i problem zniknie. U mnie działa to już prawie rok i nie ma żadnych problemów.
Dodatkowo mam podłączony OLED z BME280, przycisk dotykowy dodałem też antenę zewnętrzną oraz podmieniłem zworkę buzzera na rezystor 4,7k i nie wyje już tak głośno w puszce. viewtopic.php?p=70417#p70417
Dodatkowo mam podłączony OLED z BME280, przycisk dotykowy dodałem też antenę zewnętrzną oraz podmieniłem zworkę buzzera na rezystor 4,7k i nie wyje już tak głośno w puszce. viewtopic.php?p=70417#p70417