Falownik SolarEdge

klew

Dorzuciłem wsparcie do pobierania danych z API SolarEdge do Supli.

Wrzucę później jakiś prosty przykład w Arduino.

Do programu należy dołożyć include do klasy obsługującej SolarEdge oraz zegar (API SolarEdge wymaga podawania dat i godzin w zapytaniach, więc konieczny jest zegar):

Code: Select all

#include <supla/clock/clock.h>
#include <supla/pv/solaredge.h>
W setup dodajemy:

Code: Select all

SuplaDevice.addClock(new Supla::Clock);
  new Supla::PV::SolarEdge("API_KEY_POBRANE_Z_SOLAREDGE", "SITE_ID", "NUMER_SERYJNY_FALOWNIKA", SuplaDevice.getClock());
Oczywiście wartości w "" należy uzupełnić poprawnymi.

Tyle powinno wystarczyć, aby mieć falownik w Supli.
Integracja nie działa na Arduino Mega (API wymaga połączeń po https, które nie są możliwe na Arduino Mega). Testowałem na ESP8266. Na ESP32 powinno działać, ale nie sprawdzałem.

Falownik udostępnia takie dane jak: całkowita produkcja, napięcie, natężenie, częstotliwość, moc bierna, czynna, pozorna. Jest jeszcze kilka innych danych, których na razie nie ma jak do Supli wrzucić.
Dodatkowo falownik udostępnia temperaturę - jest ona widoczna w Supli jako zwykły kanał temperatury.
Całkowita produkcja energii jest sztucznie rozbijana na fazy w Supli - falownik podaje tylko jedną liczbę, a Supla oczekuje energii na każdą fazę osobno.
Falownik w nocy idzie spać, więc w tym czasie pomiarów nie ma.
SolarEdge API ogranicza ilość dobową zapytań, więc odpytujemy falownik co 6 min o dane. Sam SolarEdge przechowuje dane w odstępach co 5 min, więc i tak nigdy nie ma dostępu do "najświeższych" danych.
Jeśli nasze ESP się zresetuje w nocy, to do czasu aż falownik "wstanie" nie będzie widać aktualnej produkcji.

Biblioteka do pobrania tutaj: https://github.com/klew/supla-arduino
Wkrótce będzie to też dostępne na branchu develop oficjalnego repo.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
NetAs

Fajnie działa. Pokazuje mi produkcję całą od momentu instalacji falownika w kWh i jest ok, zapewne produkcję dzienną będzie pokazywać jak uzbiera sobie danych? Jak na razie mi się podoba.
klew

NetAs wrote: Mon Mar 29, 2021 4:50 pm Fajnie działa. Pokazuje mi produkcję całą od momentu instalacji falownika w kWh i jest ok, zapewne produkcję dzienną będzie pokazywać jak uzbiera sobie danych? Jak na razie mi się podoba.
Tak, będzie widać normalnie produkcję godzinową, dobową itd.
Solaredge pobiera i zapisuje dane co 5 min, więc odświeżenie nie jest zbyt szybkie, ale pewnie wystarczające :)
Arek.kandula

Hej. Chętnie też bym to cudo zainstalował ale tak ciężko do zrozumienia
klew

Arek.kandula wrote: Wed Mar 31, 2021 7:39 pm Hej. Chętnie też bym to cudo zainstalował ale tak ciężko do zrozumienia
Czy umiesz samemu skompilować przykład z biblioteki pod Arduino IDE i wgrać to na urządzenie?
Arek.kandula

Niestety nie
byniom

Też mam Solar Edge ale niestety IQ nie pozwala żeby coś wymocić więc liczę że koledzy zrobią jakiegoś gotowca dla laików :)
pirat

Może coś dla falownika Sofar Solar udało by się stworzyć :D
klew

pirat wrote: Sun Apr 11, 2021 5:07 pm Może coś dla falownika Sofar Solar udało by się stworzyć :D
Znalazłeś do tego jakiś opis API albo jakiegoś interfejsu aby się dostać do danych?
lukfud

Hej,
podrzucam binarkę dla wemosa, na bazie mojego szkicu MultiSonoff - viewtopic.php?p=95101#p95101
Last edited by lukfud on Wed Nov 30, 2022 9:47 am, edited 3 times in total.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/

Return to “Arduino IDE”