problem z GUI Generic

xzihen

Witajcie, jakieś dwa tygodnie temu wykonałem sobie sterownik led RGB w oparciu o wemosa d1 mini, suplę i trzy IRF520. Wszystko ze sobą ładnie połączyłem i działa, ale do pewnego momentu. Po około 4-5 godzinach świecenia się paska led i jego komunikacją z suplą "zawiesza się" wemos, traci połączenie z cloudem, restart "z gniazdka" nie pomaga, muszę wchodzić w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk CFG przez 5 sekund. Wypełniać ponownie dane dostępowe do clouda i WIFI. Wykluczam tutaj możliwość, że moduł traci połączenie z WIFI, w tym pomieszczeniu znajdują się jeszcze inne dwa moduły wemosa (działają na innych softach).

Używam GUI Generic w wersji 1.3.2. Moduł obsługuję jedynie RGB. Czy ktoś miał może podobną przypadłość. Pomoc mile widziana :lol: W załączniku stan konfiguratora supli po wejściu w tryb konfiguracyjny po zawieszeniu się. Moduł pamięta, że jest włączony kontroler RGB, ale zapomina dane dostępowe do supli i wifi. Odłączanie modułu od zasilania nie daje rezultatu, przycisk reset na płytce też nie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
krycha88

jakiego GPIO dla przycisku konfiguracyjnego używasz? Czy tylko usuwają się dane z pierwszej strony czy musisz ustawiać GPIO dla RBB ponownie?
https://gui-generic-builder.supla.io/
xzihen

GPIO dla RGB nie usuwają się. Dla przycisku z tego co pamiętam D3, ale nie pamiętam już. Usuwają się tylko dane o łączności do cloud'a i dane do wifi
Pozdrawiam
krycha88

to ja nie mam pomysłu, weź spróbuj na najnowszej wersji
https://gui-generic-builder.supla.io/
xzihen

Spróbowałem na wersji 1.3.6, z tego co zrozumiałem na githubie to jest najnowsza wersja. Niestety znów to samo, moduł po np. 24h rozłącza się z siecią wifi, jego restarty nie pomagają. Po wejściu w tryb configu znikają dane odpowiedzialne za połączenie do clouda + dane do łączenia z wifi.
Pozdrawiam
slawek

Najnowszą wersję masz tu: http://gui-generic.goral64.pl/
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
xzihen

OK, sprawdzę czy kompilacja z strony nie będzie mieć tych problemów.
Pozdrawiam
slawek

xzihen

na aktualnej wersji skompilowanej na biulderze górala występuje ten sam problem, jest pewna różnica. ESP nie zawiesza się już np. z kolorem czerownym i świeci tak pomimo odłączania/podłączania do gniazdka, a zaczyna rozgłaszać sieć konfiguracyjną. Po ponownym uzupełnieniu danych dostępowych do wifi i co łączności z cloudem wszystko działa tak z 12h max, potem powtórka....

Myślę, że to pora sprawdzić czy przypadkiem winne nie jest samo ESP. Wgram ten sam program na inny moduł i dam znać. Innego rozwiązania nie widzę przynajmniej ja.
Pozdrawiam
slawek

Najprawdopodobniej masz w module uszkodzoną pamięć

Return to “GUI Generic”