Witajcie, jakieś dwa tygodnie temu wykonałem sobie sterownik led RGB w oparciu o wemosa d1 mini, suplę i trzy IRF520. Wszystko ze sobą ładnie połączyłem i działa, ale do pewnego momentu. Po około 4-5 godzinach świecenia się paska led i jego komunikacją z suplą "zawiesza się" wemos, traci połączenie z cloudem, restart "z gniazdka" nie pomaga, muszę wchodzić w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk CFG przez 5 sekund. Wypełniać ponownie dane dostępowe do clouda i WIFI. Wykluczam tutaj możliwość, że moduł traci połączenie z WIFI, w tym pomieszczeniu znajdują się jeszcze inne dwa moduły wemosa (działają na innych softach).
Używam GUI Generic w wersji 1.3.2. Moduł obsługuję jedynie RGB. Czy ktoś miał może podobną przypadłość. Pomoc mile widziana W załączniku stan konfiguratora supli po wejściu w tryb konfiguracyjny po zawieszeniu się. Moduł pamięta, że jest włączony kontroler RGB, ale zapomina dane dostępowe do supli i wifi. Odłączanie modułu od zasilania nie daje rezultatu, przycisk reset na płytce też nie.
problem z GUI Generic
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
-
jakiego GPIO dla przycisku konfiguracyjnego używasz? Czy tylko usuwają się dane z pierwszej strony czy musisz ustawiać GPIO dla RBB ponownie?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
GPIO dla RGB nie usuwają się. Dla przycisku z tego co pamiętam D3, ale nie pamiętam już. Usuwają się tylko dane o łączności do cloud'a i dane do wifi
Pozdrawiam
-
to ja nie mam pomysłu, weź spróbuj na najnowszej wersji
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Spróbowałem na wersji 1.3.6, z tego co zrozumiałem na githubie to jest najnowsza wersja. Niestety znów to samo, moduł po np. 24h rozłącza się z siecią wifi, jego restarty nie pomagają. Po wejściu w tryb configu znikają dane odpowiedzialne za połączenie do clouda + dane do łączenia z wifi.
Pozdrawiam
-
Najnowszą wersję masz tu: http://gui-generic.goral64.pl/
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
OK, sprawdzę czy kompilacja z strony nie będzie mieć tych problemów.
Pozdrawiam
-
Masz jeszcze testowy:http://gui-generic.goral64.pl/test.php
-
na aktualnej wersji skompilowanej na biulderze górala występuje ten sam problem, jest pewna różnica. ESP nie zawiesza się już np. z kolorem czerownym i świeci tak pomimo odłączania/podłączania do gniazdka, a zaczyna rozgłaszać sieć konfiguracyjną. Po ponownym uzupełnieniu danych dostępowych do wifi i co łączności z cloudem wszystko działa tak z 12h max, potem powtórka....
Myślę, że to pora sprawdzić czy przypadkiem winne nie jest samo ESP. Wgram ten sam program na inny moduł i dam znać. Innego rozwiązania nie widzę przynajmniej ja.
Myślę, że to pora sprawdzić czy przypadkiem winne nie jest samo ESP. Wgram ten sam program na inny moduł i dam znać. Innego rozwiązania nie widzę przynajmniej ja.
Pozdrawiam
-
Najprawdopodobniej masz w module uszkodzoną pamięć