Nodemcu v3 połączenie z supla

Hrabcio

Witam,
od jakiegoś czasu bawię się programowaniem Arduino, nie jest to jakieś programowanie profesjonalne, bardziej zrobiło się takie hobby. Zrobiłem sobie stacje pogody ale wszystkie dane które zbieram, chciałbym przenieść na suple żeby mieć szybki odczyt na telefonie :)
Teraz tak, zaopatrzyłem się w nodemcu v3 na CH340 z modułem ESP8266MOD. Jeżeli chodzi o połączenie się z płytką udało mi się, nawet już jakiś tam program na mruganie diodką wgrać :lol:
Teraz pytanie próbowałem szukać na forum ale jestem naprawdę za słaby, żeby zrozumieć jak działa ta supla itp..
Możecie mi powiedzieć czy na tą płytkę jestem w stanie wgrać soft, który by pozwolił połączyć się z serwerem supla, pokazywał temperaturę z czujnika DS18B20?
Jeżeli tak proszę o pokierowanie mnie co należy zrobić żeby to wszystko śmigało, ręce mi już opadają bo zgubiłem się w tym wszystkim :(

Proszę o wyrozumiałość próbuję samemu ogarnąć temat ale jestem za słaby w te klocki.. Liczę na waszą pomoc :-)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Hrabcio wrote: Sat Mar 20, 2021 3:50 am Możecie mi powiedzieć czy na tą płytkę jestem w stanie wgrać soft, który by pozwolił połączyć się z serwerem supla, pokazywał temperaturę z czujnika DS18B20?
Zacznij od tego prostego przykładu
https://github.com/SUPLA/supla-arduino/ ... rature.ino
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Hrabcio wrote: Sat Mar 20, 2021 3:50 am Możecie mi powiedzieć czy na tą płytkę jestem w stanie wgrać soft, który by pozwolił połączyć się z serwerem supla, pokazywał temperaturę z czujnika DS18B20?
Jeżeli chcesz samemu się bawić w programowanie to to co podał @lesny8 ale jeśli chcesz, żeby Ci chodziło "od ręki" to lepszego rozwiazania niż GUI Generic + GUI Generic Builder nie znajdziesz :)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Hrabcio

lesny8 wrote: Sat Mar 20, 2021 9:47 am
Zacznij od tego prostego przykładu
https://github.com/SUPLA/supla-arduino/ ... rature.ino
Dzięki wielkie, dzisiaj spróbuję to ogarnąć jak będę w pracy na nocce :twisted:
Jak będę miał jakieś problemy napiszę :ugeek:
Hrabcio

Goral64 wrote: Sat Mar 20, 2021 9:53 am
Jeżeli chcesz samemu się bawić w programowanie to to co podał @lesny8 ale jeśli chcesz, żeby Ci chodziło "od ręki" to lepszego rozwiazania niż GUI Generic + GUI Generic Builder nie znajdziesz :)
To rozwiązanie też sprawdzę, chyba zacznę od tego co ty mi podałeś, bo chciałbym szybko sobie monitorować temperaturę.
A to co leśny dał to będzie do zabawy może uda mi się troszkę ogarnąć temat :-)

dam znać jak mi poszło :D
Hrabcio

Hrabcio wrote: Sat Mar 20, 2021 2:09 pm
Goral64 wrote: Sat Mar 20, 2021 9:53 am
To rozwiązanie też sprawdzę, chyba zacznę od tego co ty mi podałeś, bo chciałbym szybko sobie monitorować temperaturę.
A to co leśny dał to będzie do zabawy może uda mi się troszkę ogarnąć temat :-)

dam znać jak mi poszło :D
Udało mi się wgrać soft GUI-GENERIC BUILDER teraz pytanie mam czujnik ds18b20 i powiedz mi czy podłączenie go tak jak na schemacie i wybranie w ustawieniach GPIO DLA MULTI DS18B20 NA PIN d4 NIE ZAPOMINAJĄC O REZYSTORZE 4,7k powinno to działać?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Hrabcio

Ok panowie wszystko się połączyło, działa pięknie :-)
Dzięki wielkie za pomoc :D

Return to “Pomoc”