Problem z suplą lub modułem Sbp 01

Sterowniki bramowe i osłonowe
lukasz1103
Posts: 18
Joined: Sun Mar 21, 2021 5:54 am

Post

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum więc na początku pozdrawiam wszystkich tu się udzielających i proszę o pomoc w moim problemie (siłowniki faac414 + moduł nice sbp01).
Mianowicie ostatnio w aplikacji supla ikonka wskazująca otwarcie /zamknięcie bramy wjazdowej już tego nie robi - wskazuje cały czas zamknięcie. Sądzilem, że to wina kontaktronu więc go wymieniłem i niestety problem pozostał... Co może być przyczyną???
User avatar
pzygmunt
Posts: 18615
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Próbowałeś zewrzeć IN1/2 z A2 ? Zmieniałeś coś na cloud.supla.org ?
lukasz1103
Posts: 18
Joined: Sun Mar 21, 2021 5:54 am

Post

Nie, jeszcze nie próbowałem.. Dziś niedziela więc spróbuję jutro i dam znać. 🙂
lukasz1103
Posts: 18
Joined: Sun Mar 21, 2021 5:54 am

Post

Dobrze, zwarłem IN1 z A2.. W momencie zwarcia zasygnalizowało otwarcie bramy (która była zamknięta, kontaktron dziala przy otwartej).
User avatar
pzygmunt
Posts: 18615
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W takim razie wejście działa poprawnie. Albo kontaktron masz źle zamocowany, albo jest uszkodzony, albo coś jest nie tak z przewodami. Odłącz kontaktron od SBW podłącz do jego przewodów multimetr ustawiony na detekcję zwarcia i sprawdź co się dzieje jak zamykasz/otwierasz bramę.
lukasz1103
Posts: 18
Joined: Sun Mar 21, 2021 5:54 am

Post

Przy rozwarciu jest ok. 14ki., przy zwartym kontaktronie jest ok. 18u.. Mam drugi moduł z kontaktronem i on pokazuje większe wartości, tj. 25 na zwartym, a na rozwartym 20/21 .. Z tym że drugi kontaktron jest trochę większy
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4117
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Detekcja zwarcia to jest sygnał dźwiękowy w momencie takowego lub na omomierzu wartość 0 Ohm.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz1103
Posts: 18
Joined: Sun Mar 21, 2021 5:54 am

Post

Jasne... :oops: Powinienem od tego zacząć ale muszę przyznać, że zerkam w urządzenie z doskoku... Przejście oczywiście jest, nowy kontaktron jest dokładnie w tym samym miejscu co stary, który zamontowany był przez ponad dwa lata..... Jedyne co ostatnio (dwa miesiące temu) robiłem to zmieniałem ikonki w supli... Z tym że ikonka od bramy barażowej wskazuje dokładnie to co trzeba...
User avatar
pzygmunt
Posts: 18615
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Jeśli zwarcie na krótko działa to szukaj przyczyny po stronie kontaktronu.
Może przewody uszkodzone ?
lukasz1103
Posts: 18
Joined: Sun Mar 21, 2021 5:54 am

Post

Ale kontaktron zakupiłem nowy, dokładnie taki sam jak poprzednik... I dzieje się to samo co ze starym

Return to “Nice Wi-Fi”