wemos mini i led ws2812b
-
qba93
Hej mam wemosa mini i chciałbym podłączy 6 metrów adresowalnych ledów. Tylko problem jak to zasilić wemosa i ledy. Pasek led byłby 60 ledów na metr co wychodzi 360 ledów i jak to podłączyć i przede wszystkim zasilić?
-
qba93
Nie, ja to mam podłączone do Home Assistant.Tylko jak wemos'a i pasek 6 metrowy zasilić?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Z Wemosa do paska LED podłączasz tylko pin sterujący oraz masę. Zasilanie musisz dać z zasilacza o odpowiedniej mocy dla tego paska. Zailacz LED i zasilacz Wemosa musi mieć wspólną masę - może to być jeden zasilacz 5V.
Tu masz przykładowy schemat. W miejsce źródła zasilania 5V (na rysunku bateria) podłączasz odpowiedni zasilacz.
Tu masz przykładowy schemat. W miejsce źródła zasilania 5V (na rysunku bateria) podłączasz odpowiedni zasilacz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
Odnośnie doboru zasilacza, to musisz sprawdzić ile te diody potrzebują prądu. Na przykład ten pasek: https://botland.com.pl/paski-led-adreso ... 5v-5m.html potrzebuje 3.15A na jeden metr. Można więc użyć takiego zasilacza: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-impu ... 7867101596
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
qba93
ok, ok zaczynam kumać, a jak sprawa wygląda z WS2818B i 6 metrów jak topoliczyć czy 5V starzy na 360 ledów? ahaaa czyli na ampery patrzeć muszę ile wat pobiera ampery i razy 6 ?
Last edited by qba93 on Wed Mar 24, 2021 8:50 pm, edited 2 times in total.
-
Robert Błaszczak
Dokładnie tak 
Jak masz podaną moc (W) dla jednego metra (w linkowanym przykładzie 18W/m) mnożysz razy 6. Jeśli masz podany pobór prądu przez 1 metr taśmy (w linkowanym przykładzie 3,5A/m) to mnożysz razy 6. Zasilacz, który podlinkowałem może się okazać delikatnie za słaby (potrzebne 108W lub wydajność prądowa 21A). Ja osobiście podzieliłbym to na dwumetrowe sekcje zasilane trzema zasilaczami 5V/50W. Podłączasz to w ten sposób, że masy z trzech zasilaczy są podłączone razem, natomiast co 2m na pasku rozłączasz linię zasilającą i podłączasz plus z kolejnego zasilacza. Pierwszy zasilacz może zasilać również Wemosa poprzez pin 5V.
Jak masz podaną moc (W) dla jednego metra (w linkowanym przykładzie 18W/m) mnożysz razy 6. Jeśli masz podany pobór prądu przez 1 metr taśmy (w linkowanym przykładzie 3,5A/m) to mnożysz razy 6. Zasilacz, który podlinkowałem może się okazać delikatnie za słaby (potrzebne 108W lub wydajność prądowa 21A). Ja osobiście podzieliłbym to na dwumetrowe sekcje zasilane trzema zasilaczami 5V/50W. Podłączasz to w ten sposób, że masy z trzech zasilaczy są podłączone razem, natomiast co 2m na pasku rozłączasz linię zasilającą i podłączasz plus z kolejnego zasilacza. Pierwszy zasilacz może zasilać również Wemosa poprzez pin 5V.
Last edited by Robert Błaszczak on Wed Mar 24, 2021 8:57 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
qba93
ok, ok to do moich 6 metrów będzie taki si.
https://deltapunkt.pl/zasilacze/72-zasi ... ca400.html
25A bo doliczam z zapasem i wtedy gnd i data do wemosa, a 5v do paska bezpośrednioi?
https://deltapunkt.pl/zasilacze/72-zasi ... ca400.html
25A bo doliczam z zapasem i wtedy gnd i data do wemosa, a 5v do paska bezpośrednioi?
-
Robert Błaszczak
Edytowałem trochę moją poprzednią odpowiedź. Ja osobiście zasiliłbym to z trzech mniejszych zasilaczy. Taśma LED może nie przeżyć płynącego przez nią prądu o wartości 21A.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
qba93
dobra kumam juz, dziękuję za pomoc.
@@Edit, moze głupie ale chcę mieć pewność, a jak krótszy pasek połącze to może się sfajczyć?
Się tak zastanawiam jak ludzie zasilają te ledy jak mają cały pokuj owinięty
@@Edit, moze głupie ale chcę mieć pewność, a jak krótszy pasek połącze to może się sfajczyć?
Się tak zastanawiam jak ludzie zasilają te ledy jak mają cały pokuj owinięty