SBW-02 status: WiFi - Connecting...

Sander

Witam,

Zamel SBW-02 nie może się połączyć do sieci WiFi wystawionej przez
AP WiFi tp-link (Power-line) TL-WPA8630P v2.0.

Z konfiguracji urządzenia SBW-02 można wyczytać:
Firmware: 2.7.24
Ostatni status: "WiFi - Connecting..."
Dioda mruga z częstotliwością ~3sek (po tyle trwają zaświecenie jak i czas zgaśnięcia).
Urządzenia nie widać w Supla Cloud.

Pozostałe fakty:
Inne urządzenie Zamel MEW-01 z tą samą wersją Firmware 2.7.24 mimo iż jest w innym budynku łączy się bez problemu do tego samego AP WiFi.
Nie jest to kwestia limitów połączeń bo z tym samym AP inne urządzenia mogą się połączyć bez problemu.
Oryginalna wersja Firmware była: 2.7.13 ale urządzenie też nie działało w ten sam sposób.
Jak udostępniłem chwilowo WiFi z mojej komórki to SBW-02 się połączył, zaktualizował Firmware z wersji 2.7.13 do 2.7.24 oraz zarejestrował w Supla Cloud poprawnie.
Niestety po przełączeniu urządzenia na właściwą sieć WiFi już nie chciał się połączyć i objawy dokładnie takie same jak przy starej wersji.
Ponowna rejestracja nie pomaga.
SSID sieci oraz hasło są poprawne na 100% (kopiowane z konfiguracji AP czy wpisywane ręcznie nie działają).
Sieć WiFi to 2.4GHz WPA/WPA2-Personal.
Nie ma żadnego filtrowania po adresach MAC.
Urządzenie SBW-02 widnieje na liście podłączonych klientów WiFi w AP ale jako jedyne nie ma przypisanego adresu IP i nazwy (widnieją jako Unknown).
Nawet jak SBW-02 jest w odległości 2m od AP bez rządnych fizycznych barier to nadal nie łączy się do tego WiFi.
Po przełączeniu Firmware Update na NO jest bez zmian tj. nadal nie chce się łączyć.

Brakuje już mi pomysłów co można z tym zrobić. Pomocy.

Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wrzuć screena z ustawień sieci WiFi routera tak aby było widać SSID.
Wrzuć też screena z ustawień SBW (192.168.4.1)
Sprawdź czy nie masz przypadkiem jakiegoś dodatkowego serwera DHCP w sieci.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Sander

Screeny z konfiguracji i SSID AP
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Ta sieć dla gości nie wycina przypadkiem niestandardowych portów ? My używamy 2016 więc tu może być problem. Użyj sieci nie dla gości.
Sander

I jeszcze ekran ze szczegółową konfiguracją AP.
Z tego co wiem to jedyny DHCP w mojej sieci to ten wystawiony przez ruter Arris WiFi TG2492 (dostarczany i zarządzany przez ISP Toya) do którego jest podłączony mój Power-line WiFi AP.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Zmień AES na Auto
Sander

pzygmunt wrote: Sun Mar 28, 2021 8:55 pm Ta sieć dla gości nie wycina przypadkiem niestandardowych portów ? My używamy 2016 więc tu może być problem. Użyj sieci nie dla gości.
Jak podłączałem do sieci nie dla gości to rezultat był taki sam.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To nie będzie problem z portem, bo moduł nie dostaje adresu IP. Widać go na routerze jako ip=unknown. Podobnie status "wifi - connecting".

@pzygmunt, masz do SBW-02 wersję 2.8 przygotowaną? Może to pomoże.

Jaka jest odległość od AP? Może to jakiś problem z zasięgiem?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sander

pzygmunt wrote: Sun Mar 28, 2021 8:57 pm Zmień AES na Auto
Zmieniłem, wyłączyłem z zasilania AP i SBW, po tym je włączyłem, sprawdziłem że nowe ustawienie nadal jest i ...
miałem małą nadzieję że to pomoże ale niestety nadal się nie łączy :?
Jak widać licznik Zamel MEW-01 w tym samym czasie nie ma najmniejszych problemów i łączy się za każdym razem automatycznie (to to urządzenie ESP_3F3C91).
pzygmunt

Zmieniłeś nazwę sieci w module
? Możemy zaktualizować ten moduł do wersji 2.8.1 która się oparta o nowsze biblioteki WIFi ale osobiście stawiam, że problem stoi po stronie routera.

W MEW masz to samo oprogramowanie komunikacyjne.

Return to “ZAMEL SBW-02”