Witajcie
buduję dalej swój inteligentny dom i potrzebuje wsparcie przy obsłudze klimatyzatora LG model S12EQ NSJ?
sam moduł LG jest do kupienia ale to wydatek paru stówek
czy np taki https://www.leroymerlin.pl/klimatyzacja ... lsrc=aw.ds
współgrałby z klimatyzatorem?
jeśli nie to jaki polecacie?
sterowanie klimatyzatorem LG poprzez WIFI
-
Nawet jeśli ten podlinkowany moduł będzie działał z Twoją klimatyzacją to nie będzie działał z Suplą. Do tego modułu jest dedykowana aplikacja.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Dziękuję bardzo za informacje.
A jeśli chodzi o SUPLE to jest jakieś rozwiązanie?
Jeśli tak to proszę o wskazanie modelu urzadzenia.
Pozdrawiam
A jeśli chodzi o SUPLE to jest jakieś rozwiązanie?
Jeśli tak to proszę o wskazanie modelu urzadzenia.
Pozdrawiam
-
Może moduł do LG wystawia jakiś link lub protokół to wtedy można by pomyśleć.
-
Jest druciarska opcja sterowania nawet i klimatyzatorem - lutujesz przyciski pilota klimy do przekaźników NO i w supli ustawiając to jako np. furtkę z impulsem 0,5s nie dotykając pilota nim sterujesz. Kwestia ile przycisków potrzebujesz - tyle przekaźników no i pilot musi gdzies "patrzeć" w stronę klimatyzatora 

-
druciarska opcja ma taką zaletę że można ją zastosować do każdego klimatyzatoraAlbert wrote: Fri Apr 09, 2021 7:19 am Jest druciarska opcja sterowania nawet i klimatyzatorem - lutujesz przyciski pilota klimy do przekaźników NO i w supli ustawiając to jako np. furtkę z impulsem 0,5s nie dotykając pilota nim sterujesz. Kwestia ile przycisków potrzebujesz - tyle przekaźników no i pilot musi gdzies "patrzeć" w stronę klimatyzatora![]()

ja korzystam z podobnego rozwiązania ale nie rozbierałem pilota żeby lutować do niego przekaźniki. esp8266 + dioda podczerwieni i programujemy co chcemy

-
Niektóre piloty do klimatyzacji po wciśnięciu przycisku, zmieniają swój "wewnętrzny" stan i wysyłają do klimy pełną konfigurację. Także w tych przypadkach kopiowanie sygnału z pilota na nic się nie zda - trzeba rozgryźć jak jest budowana cała wiadomość i takie coś konstruować i wysyłać.hZkgZK wrote: Fri Apr 09, 2021 7:39 am druciarska opcja ma taką zaletę że można ją zastosować do każdego klimatyzatora![]()
ja korzystam z podobnego rozwiązania ale nie rozbierałem pilota żeby lutować do niego przekaźniki. esp8266 + dioda podczerwieni i programujemy co chcemy![]()
-
w moim przypadku jest dokładnie tak jak piszesz. Całka konfiguracja jest wysyłana. Nie napisałem że kopiuję sygnał z pilota. Nie jestem zwolennikiem wynajdowania koła na nowo. Takie rzeczy juz są zrobione do większości protokołów (IRhvac)klew wrote: Fri Apr 09, 2021 7:47 amNiektóre piloty do klimatyzacji po wciśnięciu przycisku, zmieniają swój "wewnętrzny" stan i wysyłają do klimy pełną konfigurację. Także w tych przypadkach kopiowanie sygnału z pilota na nic się nie zda - trzeba rozgryźć jak jest budowana cała wiadomość i takie coś konstruować i wysyłać.hZkgZK wrote: Fri Apr 09, 2021 7:39 am druciarska opcja ma taką zaletę że można ją zastosować do każdego klimatyzatora![]()
ja korzystam z podobnego rozwiązania ale nie rozbierałem pilota żeby lutować do niego przekaźniki. esp8266 + dioda podczerwieni i programujemy co chcemy![]()
-
Cześć. I jak ogarnąłes temat klimatyzatora sterowania klimatyzatorem?
-
Z moją klimą właśnie jest taki problem. Kupiłem drugi pilot z nadzieją na druciarstwo, jednak każdy z nich żyje swoim życiem i trzyma swoje ustawienia. Teoretycznie można ustawić parametry na sztywno i sterować tylko on/off, ale chyba nie o to chodzi. Znalazł ktoś jakieś lepsze rozwiązanie bez ingerencji w jednostkę?klew wrote: Fri Apr 09, 2021 7:47 amNiektóre piloty do klimatyzacji po wciśnięciu przycisku, zmieniają swój "wewnętrzny" stan i wysyłają do klimy pełną konfigurację. Także w tych przypadkach kopiowanie sygnału z pilota na nic się nie zda - trzeba rozgryźć jak jest budowana cała wiadomość i takie coś konstruować i wysyłać.hZkgZK wrote: Fri Apr 09, 2021 7:39 am druciarska opcja ma taką zaletę że można ją zastosować do każdego klimatyzatora![]()