Szanowni !!!
Zacznę od tego że jestem totalnym laikiem ;) i poszukuję prostego i czytelnego schematu podłączenia sterownika ROW-02.
Obwody:
1. Oświetlenie ogrodowe
2. Robot do koszenia trawy
Wszystko planuje zmieścić w gniazdu zew. 230V i połączyć z domowym routerem. Plan wydawał się prosty, ale po obejrzeniu kilkunastu filmików na Youtube poległem ;), miałem także nadzieję że znajdę podobny wątek na forum ale tu także bez większych sukcesów.
Na ten moment wygląda to tak jak w załączeniu ;) Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Daniel
ROW-02 schemat podłączenia
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zakładając, że środkowy przewód jest zasilający, a robot i oświetlenie są z prawej i z lewej oraz nie przekraczają 2x5A to będzie mniej więcej tak jak poniżej na zdjęciu.
Jeśli chcesz łączni do tego podłączyć do L oraz In1 i In2 do łącznika.
PS.
Przydadzą Ci się złączki wago oraz większa dziura w ścianie... ale masz styropian to wygrzebiesz miejsce.
Jeśli chcesz łączni do tego podłączyć do L oraz In1 i In2 do łącznika.
PS.
Przydadzą Ci się złączki wago oraz większa dziura w ścianie... ale masz styropian to wygrzebiesz miejsce.

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Cudownie..
Nie spodziewałem się aż tak profesjonalnego schematu.
Dzięki serdeczne...
p.s lecę na ogród skręcać...

Nie spodziewałem się aż tak profesjonalnego schematu.
Dzięki serdeczne...
p.s lecę na ogród skręcać...
-
Nie zapomnij bezpieczników wyłączyć 

Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025

-
Po co? Przynajmniej będzie miał pewność, który przewód jest zasilający
Ps. To oczywiście żart. Bezwzględnie na czas montażu należy wyłączyć zasilanie obwodu.

Ps. To oczywiście żart. Bezwzględnie na czas montażu należy wyłączyć zasilanie obwodu.
Last edited by Robert Błaszczak on Sat Apr 17, 2021 8:59 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Witajcie,
Uspokajam
o swoje bezpieczeństwo potrafię zadbać poza tym zaczęło mocno padać i przenoszę "testowanie" na jutro
Mam dodatkowo pytania w temacie podłączenia;
Rozumiem, że ten sposób podłączenia pozwoli mi na sterowanie niezależnie dwoma obwodami? Chciałbym ustawić oświetlenie według zadanego harmonogramu i jednocześnie (drugi obwód) zasilać robota. Zastanawia mnie jeszcze czemu na schemacie zostały puste kanały w sterowniku N1,N2 ?
Co do złączek wago rozumiem że wykorzystuje 4 kanałowe tak aby zasilić jeszcze gniazdo zewnętrzne?
Sorki że męczę, ale na serio jestem zielony
dzięki
Uspokajam

Mam dodatkowo pytania w temacie podłączenia;
Rozumiem, że ten sposób podłączenia pozwoli mi na sterowanie niezależnie dwoma obwodami? Chciałbym ustawić oświetlenie według zadanego harmonogramu i jednocześnie (drugi obwód) zasilać robota. Zastanawia mnie jeszcze czemu na schemacie zostały puste kanały w sterowniku N1,N2 ?
Co do złączek wago rozumiem że wykorzystuje 4 kanałowe tak aby zasilić jeszcze gniazdo zewnętrzne?
Sorki że męczę, ale na serio jestem zielony
dzięki
-
One służą do sterowania fizycznymi przyciskami/załącznikami.Dantte80 wrote: Sat Apr 17, 2021 8:04 pm Zastanawia mnie jeszcze czemu na schemacie zostały puste kanały w sterowniku N1,N2 ?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025

-
Możesz sterować dwoma niezależnymi obwodami.
Możesz łącznik (włącznik) po wejścia podłączyć co da możliwość sterowania ręcznego np jakby net padł.
Wago 3-ka i 4-ka
Możesz łącznik (włącznik) po wejścia podłączyć co da możliwość sterowania ręcznego np jakby net padł.
Wago 3-ka i 4-ka
-
Teraz wszystko jasne,
Raz jeszcze dzięki za fachowe doradztwo.
Planuję rozbudować w oparciu o system supla kilka urządzeń także pewnie wrócę jeszcze z pytaniami
Dobre nocy Panowie
Pozdrawiam
Raz jeszcze dzięki za fachowe doradztwo.
Planuję rozbudować w oparciu o system supla kilka urządzeń także pewnie wrócę jeszcze z pytaniami

Dobre nocy Panowie
Pozdrawiam
-
Czy wejść in1 i 2 można użyć jako potwierdzenia załączenia?
Tzn. Chciałbym wyjście załączyć stycznik lub przekaźnik i ze styku pomocniczego podać sygnał na wejscie row02 aby wiedzieć czy stycznik się za laczyl.
Coś jak sbw02, tylko że w sbw02 nie da się wyjścia zalaczyc na stałe (Chyba), tylko podawany jest impuls.
Wejścia wtedy informuja mnie o stanie bramy.
Tzn. Chciałbym wyjście załączyć stycznik lub przekaźnik i ze styku pomocniczego podać sygnał na wejscie row02 aby wiedzieć czy stycznik się za laczyl.
Coś jak sbw02, tylko że w sbw02 nie da się wyjścia zalaczyc na stałe (Chyba), tylko podawany jest impuls.
Wejścia wtedy informuja mnie o stanie bramy.