Instalacja supla

Kris1001

Witam , mam problem z supla do sonoff , co chwilę rozsypuje się wszystko , zlikwidowałem konta i próbuje zrobić wszystko od nowa i kicha , proszę o instrukcję krok po kroku z różnymi opcjami co robię źle jak to zainstalować odnowa , daję sobie jeszcze jedną próbę , jak nie wystartuje to wszystko leci to śmietnika.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

A co chcesz osiągnąć?
Jaki soft masz na tym sonofie?
Korzystasz z publicznych serwerów Supli, czy prywatny?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kris1001

Mam dwa małe włączniki i jeden czterokanałowy sonoff z oprogramowaniem supla , kiedyś to wszystko działało , chciałem dołożyć jeszcze jeden i zaczęły się schody , zlikwidowałem konto i zacząłem od nowa , nowe konto itd. dochodzę do momentu dodaj urządzenia i jest problem , wyskakuje mi okienko , że kreator dodawania jest tylko dostępny gdy nawiązano połączenie z serwerem na podstawie wprowadzonego w ustawieniach adresu email ( wyłącz opcje... i koniec info na smartfonie , dodam , że zakładając nowe konto wszystko robiłem wg, instrukcji z adresami email włącznie , nie wiem gdzie jest błąd , dlatego proszę o jakąś instrukcję krok po kroku włącznie z obrazkami jak powinien wyglądać kolejny krok itd, znalazłem gdzieś instrukcje , urządzenie zamel do supla , ale to niewiele daje.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Niepotrzebnie usunąłeś konto to po pierwsze. Po drugie odznacz w ustawieniach „Zaawansowane” i dopiero wtedy uruchom kreator. W tym komunikacie co zacytowałeś jest taka informacja.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
and111

Jeszcze jedna uwaga. Niektóre (starsze) softy dla urządzeń innych niż ZAMEL, nie pozwalały na sparowanie ich z CLOD z poziomu aplikacji. Wówczas dane do rejestracji modułu trzeba wprowadzić ręcznie na stronie konfiguracyjnej modułu. Należy wprowadzić moduł w tryb konfiguracji, połączyć się z siecią WIFI rozgłaszaną przez moduł, wejść na stronę konfiguracyjną modułu (najczęściej 192.168.4.1), wprowadzić niezbędne dane, zapisać i ponownie uruchomić moduł.
Kris1001

Ja widzę , że ta cała chińsko- dalekowschodnia aplikacja to WIELKA KUPA , dziękuję tobie za porady , ale takie info powinno być w jakiejś ( nawet chińskiej )instrukcji podane , co jak i wyjaśnienie co robisz źle itd. KUPA KUPA i Jeszcze wielka KUPA. Admin może mnie usunac z grupy itd , ja w tym momencie wyrzucam wszystkie tanie badziewia tego typu, wniosek jest prosty , chcesz mieć profesjonalny sprzęt ; to zainwestuj , dla mnie ta cała supla to była zabawa , chciałem poznać jako laik model funkcjonowania tego systemu, trudno nie da się , brak instrukcji itp, itd ogólnie WIELKA KUPA. Ja to coś dzisiaj utylizuje. Pozdrawiam zapaleńców,
jaku2k
Has thanked: 1 time

Kris1001 wrote: Sat May 01, 2021 3:13 pm Ja widzę , że ta cała chińsko- dalekowschodnia aplikacja to WIELKA KUPA , dziękuję tobie za porady , ale takie info powinno być w jakiejś ( nawet chińskiej )instrukcji podane , co jak i wyjaśnienie co robisz źle itd. KUPA KUPA i Jeszcze wielka KUPA. Admin może mnie usunac z grupy itd , ja w tym momencie wyrzucam wszystkie tanie badziewia tego typu, wniosek jest prosty , chcesz mieć profesjonalny sprzęt ; to zainwestuj , dla mnie ta cała supla to była zabawa , chciałem poznać jako laik model funkcjonowania tego systemu, trudno nie da się , brak instrukcji itp, itd ogólnie WIELKA KUPA. Ja to coś dzisiaj utylizuje. Pozdrawiam zapaleńców,
Proszę nie obrażać aplikacji tylko ze względu na to, że nie rozumiesz jej funkcjonowania. Supla (zresztą aplikacja też) jest polskim systemem, bardzo przyjaznym dla użytkowników - szczególnie początkujących. Jeśli wgrywanie firmware'u do urządzeń typu Sonoff Cię przerasta, to możesz zainwestować w moduły Zamela (do ich konfiguracji również jest niezbędne umiejętne korzystanie z aplikacji).
Pozdrawiam
Jakub
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Kris1001 wrote: Sat May 01, 2021 3:13 pm Ja widzę , że ta cała chińsko- dalekowschodnia aplikacja to WIELKA KUPA , dziękuję tobie za porady , ale takie info powinno być w jakiejś ( nawet chińskiej )instrukcji podane , co jak i wyjaśnienie co robisz źle itd. KUPA KUPA i Jeszcze wielka KUPA. Admin może mnie usunac z grupy itd , ja w tym momencie wyrzucam wszystkie tanie badziewia tego typu, wniosek jest prosty , chcesz mieć profesjonalny sprzęt ; to zainwestuj , dla mnie ta cała supla to była zabawa , chciałem poznać jako laik model funkcjonowania tego systemu, trudno nie da się , brak instrukcji itp, itd ogólnie WIELKA KUPA. Ja to coś dzisiaj utylizuje. Pozdrawiam zapaleńców,
Kolego nie wiem ile masz lat i czym się zajmujesz, ale ja jestem 45 letnim ginekologiem i fanem projektu Supla od kilku lat. Skoro ja to ogarniam i znajduję w tym przyjemność to jest również cień nadziei dla Ciebie. No chyba, że jesteś przedstawicielem tej generacji, która rzuca zabawki jak tylko coś przestaje działać...chciało by się powiedzieć o tempora...o mores... :D
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
slawek

vajera wrote: Sat May 01, 2021 5:11 pm ...chciało by się powiedzieć o tempora...o mores... :D
Mam dychę więcej i czasem wrażenie, że to nasza wina, że... młodzi są strasznie roszczeniowi... (tzw. millenialsi i młodsi).
Chyba chcieliśmy za dobrze, a wyszło jak zwykle... tak ich wychowaliśmy, że dalej musimy trzymać nad nimi klosz i wyręczać we wszystkim. Czytanie to spory kłopot, zwłaszcza ze zrozumieniem. Łatwiej rzucić zabawkami.
Widzę to wokół siebie.
Sorki za offtop.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ten wątek przypomniał mi pewne spostrzeżenie....

Osobnik mojego pokolenia jak kupił młotek i nie potrafił wbić gwoździa to musiał się tego nauczyć. Jak nie potrafił to był jego problem. Dziś odnoszę wrażenie, że obecnie jak ktoś kupuje młotek i nie potrafi wbić gwoździa to jest to wina młotka lub problem sprzedawcy czy też producenta.

To tak przy okazji tematu choć niekoniecznie jest tak i w tym przypadku ;) Nie znaczy też, że producenci nie mają robić lepszych młotków ;)
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”