Instalacja supla
-
Kris1001
Witam , mam problem z supla do sonoff , co chwilę rozsypuje się wszystko , zlikwidowałem konta i próbuje zrobić wszystko od nowa i kicha , proszę o instrukcję krok po kroku z różnymi opcjami co robię źle jak to zainstalować odnowa , daję sobie jeszcze jedną próbę , jak nie wystartuje to wszystko leci to śmietnika.
-
Kris1001
Mam dwa małe włączniki i jeden czterokanałowy sonoff z oprogramowaniem supla , kiedyś to wszystko działało , chciałem dołożyć jeszcze jeden i zaczęły się schody , zlikwidowałem konto i zacząłem od nowa , nowe konto itd. dochodzę do momentu dodaj urządzenia i jest problem , wyskakuje mi okienko , że kreator dodawania jest tylko dostępny gdy nawiązano połączenie z serwerem na podstawie wprowadzonego w ustawieniach adresu email ( wyłącz opcje... i koniec info na smartfonie , dodam , że zakładając nowe konto wszystko robiłem wg, instrukcji z adresami email włącznie , nie wiem gdzie jest błąd , dlatego proszę o jakąś instrukcję krok po kroku włącznie z obrazkami jak powinien wyglądać kolejny krok itd, znalazłem gdzieś instrukcje , urządzenie zamel do supla , ale to niewiele daje.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Niepotrzebnie usunąłeś konto to po pierwsze. Po drugie odznacz w ustawieniach „Zaawansowane” i dopiero wtedy uruchom kreator. W tym komunikacie co zacytowałeś jest taka informacja.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
and111
Jeszcze jedna uwaga. Niektóre (starsze) softy dla urządzeń innych niż ZAMEL, nie pozwalały na sparowanie ich z CLOD z poziomu aplikacji. Wówczas dane do rejestracji modułu trzeba wprowadzić ręcznie na stronie konfiguracyjnej modułu. Należy wprowadzić moduł w tryb konfiguracji, połączyć się z siecią WIFI rozgłaszaną przez moduł, wejść na stronę konfiguracyjną modułu (najczęściej 192.168.4.1), wprowadzić niezbędne dane, zapisać i ponownie uruchomić moduł.
-
Kris1001
Ja widzę , że ta cała chińsko- dalekowschodnia aplikacja to WIELKA KUPA , dziękuję tobie za porady , ale takie info powinno być w jakiejś ( nawet chińskiej )instrukcji podane , co jak i wyjaśnienie co robisz źle itd. KUPA KUPA i Jeszcze wielka KUPA. Admin może mnie usunac z grupy itd , ja w tym momencie wyrzucam wszystkie tanie badziewia tego typu, wniosek jest prosty , chcesz mieć profesjonalny sprzęt ; to zainwestuj , dla mnie ta cała supla to była zabawa , chciałem poznać jako laik model funkcjonowania tego systemu, trudno nie da się , brak instrukcji itp, itd ogólnie WIELKA KUPA. Ja to coś dzisiaj utylizuje. Pozdrawiam zapaleńców,
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Proszę nie obrażać aplikacji tylko ze względu na to, że nie rozumiesz jej funkcjonowania. Supla (zresztą aplikacja też) jest polskim systemem, bardzo przyjaznym dla użytkowników - szczególnie początkujących. Jeśli wgrywanie firmware'u do urządzeń typu Sonoff Cię przerasta, to możesz zainwestować w moduły Zamela (do ich konfiguracji również jest niezbędne umiejętne korzystanie z aplikacji).Kris1001 wrote: Sat May 01, 2021 3:13 pm Ja widzę , że ta cała chińsko- dalekowschodnia aplikacja to WIELKA KUPA , dziękuję tobie za porady , ale takie info powinno być w jakiejś ( nawet chińskiej )instrukcji podane , co jak i wyjaśnienie co robisz źle itd. KUPA KUPA i Jeszcze wielka KUPA. Admin może mnie usunac z grupy itd , ja w tym momencie wyrzucam wszystkie tanie badziewia tego typu, wniosek jest prosty , chcesz mieć profesjonalny sprzęt ; to zainwestuj , dla mnie ta cała supla to była zabawa , chciałem poznać jako laik model funkcjonowania tego systemu, trudno nie da się , brak instrukcji itp, itd ogólnie WIELKA KUPA. Ja to coś dzisiaj utylizuje. Pozdrawiam zapaleńców,
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Kolego nie wiem ile masz lat i czym się zajmujesz, ale ja jestem 45 letnim ginekologiem i fanem projektu Supla od kilku lat. Skoro ja to ogarniam i znajduję w tym przyjemność to jest również cień nadziei dla Ciebie. No chyba, że jesteś przedstawicielem tej generacji, która rzuca zabawki jak tylko coś przestaje działać...chciało by się powiedzieć o tempora...o mores...Kris1001 wrote: Sat May 01, 2021 3:13 pm Ja widzę , że ta cała chińsko- dalekowschodnia aplikacja to WIELKA KUPA , dziękuję tobie za porady , ale takie info powinno być w jakiejś ( nawet chińskiej )instrukcji podane , co jak i wyjaśnienie co robisz źle itd. KUPA KUPA i Jeszcze wielka KUPA. Admin może mnie usunac z grupy itd , ja w tym momencie wyrzucam wszystkie tanie badziewia tego typu, wniosek jest prosty , chcesz mieć profesjonalny sprzęt ; to zainwestuj , dla mnie ta cała supla to była zabawa , chciałem poznać jako laik model funkcjonowania tego systemu, trudno nie da się , brak instrukcji itp, itd ogólnie WIELKA KUPA. Ja to coś dzisiaj utylizuje. Pozdrawiam zapaleńców,
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
slawek
Mam dychę więcej i czasem wrażenie, że to nasza wina, że... młodzi są strasznie roszczeniowi... (tzw. millenialsi i młodsi).
Chyba chcieliśmy za dobrze, a wyszło jak zwykle... tak ich wychowaliśmy, że dalej musimy trzymać nad nimi klosz i wyręczać we wszystkim. Czytanie to spory kłopot, zwłaszcza ze zrozumieniem. Łatwiej rzucić zabawkami.
Widzę to wokół siebie.
Sorki za offtop.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ten wątek przypomniał mi pewne spostrzeżenie....
Osobnik mojego pokolenia jak kupił młotek i nie potrafił wbić gwoździa to musiał się tego nauczyć. Jak nie potrafił to był jego problem. Dziś odnoszę wrażenie, że obecnie jak ktoś kupuje młotek i nie potrafi wbić gwoździa to jest to wina młotka lub problem sprzedawcy czy też producenta.
To tak przy okazji tematu choć niekoniecznie jest tak i w tym przypadku
Nie znaczy też, że producenci nie mają robić lepszych młotków 
Osobnik mojego pokolenia jak kupił młotek i nie potrafił wbić gwoździa to musiał się tego nauczyć. Jak nie potrafił to był jego problem. Dziś odnoszę wrażenie, że obecnie jak ktoś kupuje młotek i nie potrafi wbić gwoździa to jest to wina młotka lub problem sprzedawcy czy też producenta.
To tak przy okazji tematu choć niekoniecznie jest tak i w tym przypadku
SUPLA.... Nareszcie w domu.