Zajęło mi trochę czasu wykombinowanie ładnego (wg mnie) sterownika łańcuszkowego do rolet (działa u mnie bez zająknięcia w roletach dzień noc szerokich na 180cm) - dzięki mega mocnemu servu MG996R - ok 20zł alledrogo.
Główną obudowę ukradłem z Thingiversa i jakoś upchałem w nią servo, wemosa d1 mini, 2 przekaźniki 5V połączone w mostek H z tranzystorami NPN i rezystorkami 10k (aby dało się sterować bezpośrednio z pinów wemosa niskim sygnałem) oraz zmieściła się jeszcze przetwornica HI-LINK 230V-5V.
Całość rzeźby przewodowej zalałem oczywiście klejem coby zwary jakiejś nie było. W obudowie wyprowadzone są 2 tact switche aby żonka mogła podnosić roletę bez appki.
Wyrzeźbiłem do tego modułu w TINKERCADZIE mój autorski uchwyt do tejże obudowy, bo autor obudowy z której korzystam, nie przewidział innej opcji jak przyklejenie tego wszystkiego na dwustronną taśmę, która na bank by nie wytrzymała ciągu ciężkiej rolety i poza tym, jakby to wyglądało?
Jeżeli jest ktoś zainteresowany STLami do druku (bo jest to mix kilku projektów + mój uchwyt, którego nie ma w internetach) to pisać i podeślę.
Mogę nawet wydrukować, ale nie wiem jaki byłby koszt w zasadzie, bo drukowania jest sporo

EDIT: Chłopaki słusznie zauważyli, że nie napisałem nic o przeróbce serva. Trzeba usunąć z zębatki blokadę, tak, żeby servo mogło obracać się 360* + trzeba przerobić sterowanie z PWM 3-przewodowego, na 2-przewodowe. Na YT jest pełno tutoriali, nawet z konkretnie moim servem MG996R.
EDIT 2:
Ustawienia wemosa, to po prostu dodanie 2 przekaźników i 2 przycisków - wybranie 1 rolety w GUI Genericu. Przyciski góra/dół są na TX i RX, przekaźniki zaś na D1 i D2. Ale to już każdy może sobie sam poustawiać inaczej. Mi pasowało tak. Do tego można dorzucić oczywiście kontaktron