Sonoff SV + konaktron(y) + Google Home – brama wjazdowa

reformed

Cześć,

Jestem nowy i mam kilka pytań. Zakupiłem płytkę Sonoff SV. Przerobiłem ją zgodnie z instrukcją (usunięcie rezystorów, wlutowanie zworki, dodatkowo wlutowałem sobie gniazdo ARM i piny do programatora).
Obecnie płytka obsługuje eWeLink i działa głosowe otwieranie/zamykanie (podpięte pod Google Home) bramy wjazdowej (brak stanu bramy (kontaktron/ów). Nawet nie wiem czy w takiej domyślnej konfiguracji można podłączyć kontaktron tak żeby był widoczny w aplikacji…

Mam kontaktrony NO (czytałem o problemach przy montowaniu na metalowych elementach i ewentualnie będę to modyfikował).
Zastanawia mnie możliwość wykorzystania krańcówek sterownika bramy (czy było by to możliwe, bo brama ma dwie krańcówki które odpowiadają za wyłączenie napędu w dwóch skrajnych pozycjach (brama zamknięta/otwarta).

Zastanawiam się nad wgraniem Supli. Mam programator YP-05 i USB to ESP8266 (https://a.aliexpress.com/_m0LvClP)
Jeśli dobrze rozumiem to GUI Generic pozwoli mi na:
1. dołożenie dwóch kontaktronów (czy tylko jeden) (żebym mógł sprawdzać czy brama jest otwarta/zamknięta/nieustalony stan).
2. będę mógł np. ustawić regułę, że jeśli brama jest otwarta o danej godzinie to automatycznie zostanie zamknięta? Czy uda się to tak samo podpiąć do Google Home.

1. Ze strony https://gui-generic-builder.supla.io/ generuję plik binarny dla Sonoff SV
2. Wgrywam na Sonoff SV (czym?) przez programator wygnenerowany plik.
3. Konfiguracja

Rozumiem, że takie powinny być ustawienia:
Image
pzygmunt

Do sterowania przez GH, Supla wymaga podłączeni min jednego czujnika otwarcia po to by komenda „zamknij bramę” przy zamkniętej jej nie otwierała tak jak to jest w EWeLink. Funkcja „Zamknij jeśli otwarta w godz. od ...do” jest jeszcze niedostępna.
reformed

pzygmunt wrote: Sat May 01, 2021 3:03 pm Do sterowania przez GH, Supla wymaga podłączeni min jednego czujnika otwarcia po to by komenda „zamknij bramę” przy zamkniętej jej nie otwierała tak jak to jest w EWeLink. Funkcja „Zamknij jeśli otwarta w godz. od ...do” jest jeszcze niedostępna.
Dzięki, a można przy Supli (binarka z GUI Generic) podpiąć dwa kontaktrony?
jaku2k

W GUI Genericu możesz dostosować ilość elementów podłączanych pod wybrane piny, więc tak (jedynym ograniczeniem może być ilość dostępnych pinów w wykorzystywanym module).
Pozdrawiam
Jakub
reformed

jaku2k wrote: Sat May 01, 2021 5:36 pm W GUI Genericu możesz dostosować ilość elementów podłączanych pod wybrane piny, więc tak (jedynym ograniczeniem może być ilość dostępnych pinów w wykorzystywanym module).
Dzięki, ale zastanawiam się skąd "Supla" będzie wiedzieć, że powiedziałem w GH "otwórz bramę"/"zamknij bramę", a nie potraktuje teraz tego jak przełącznik w przypadku podłączenia do GH eWeLinka – czy Supla w takim wypadku w jakiś sposób informuje GH, że dany stan już jest ustalony?
pzygmunt

GH rozpoznaje głos i na tej podstawie wysyła rozkaz otwórz lub zamknij niezależnie od stanu bramy. Serwer odpowiednio na to reaguje.
reformed

pzygmunt wrote: Sat May 01, 2021 6:05 pm GH rozpoznaje głos i na tej podstawie wysyła rozkaz otwórz lub zamknij niezależnie od stanu bramy. Serwer odpowiednio na to reaguje.
No ale teraz mam przy eWeLinku mam ustawioną bramę jako włącznik i w rutynach mam ustawione polecenia głosowe "otwórz bramę"/"zamknij bramę" i w zasadzie to jest tylko dla wygody bo i tak traktowane jest to jako przyciśnięcie przycisku.
W przypadku Supli będzie rozróżnienie na "włącz"/"wyłącz" i taki albo taki komunikat trafi do Supli z GH?
pzygmunt

W uproszczeniu Supla rozumie „Otwórz bramę” i „Zamknij bramę”. Sonoff tego nie rozumie. Ponadto GH widzi bramę Supli jako bramę, a nie jako włącznik.
MarcinWLCK

Witam. Czy można wykorzystać ten czujniki krańcowe? Wolne styki zwierne. Jeżeli podepnę sonoff sv pod zasilanie z zasilacza bramy to jest jakaś opcja żeby to wysterowac i nie uszkodzić elektroniki bramy (kosztowna rzecz)
Napęd bramy to movvo mci1
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”