Sonoff SV i CAME ZL56

dydyrydy
Posts: 327
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Post

Prośba o pomoc w podpięciu do Came ZL 56. Wpinam się w przycisk dzwonkowy chyba, ale nie otwiera, nie zamyka. Zrobilem fotki dla ułatwienia 😁
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Otwieranie / zamykanie SbS to zaciski 2 i 7. Czyli powinno działać. Zewrzyj te zaciski na krótko na ok. sekundę i sprawdź czy działa. Jeśli nie działa, to usuń mostek (biały kabelek) między zaciskami 1 i 2 i sprawdź bez podłączania Sonofa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
dydyrydy
Posts: 327
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Post

Dopiero dzisiaj jestem z tym napędem. Zwieranie 2 i 7 na krótko działa, otwiera i zamyka. A przez Sonoffa nie idzie.
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Sprawdź przekaźnik od Sonoff-a. Ustaw odpowiedni czas załączenia przekaźnika.
dydyrydy
Posts: 327
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Post

A może być powód, że tylko z 5V jest zasilane?
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Ten Sonoff w ogóle Ci startuje ? Łączy się z serwerem ? Klika przekaźnikiem ?
Sonoff SV jest zasilany 5-24V DC. Jeśli zasilasz go z Came to tam jest 24V AC (na bateriach DC). Nie wiem czy to będzie działać.
dydyrydy
Posts: 327
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Post

Z Came też jest stałe 5V i stąd wziąłem. Jeśli chodzi o Sonoffa to wszystko z nim OK, klika, świeci, jest w Cloud i aplikacji.
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Jak sonoff klika to znaczy, że gdzieś nie masz przejścia. (Jak rozumiem klika czyli załącza przekaźnik na 0,5 - 1 sek.)
Zasada sterowania jest bardzo prosta, polega ona na zwieraniu zacisków 2 i 7 i Sonoff dokładnie to ma robić. Ma zwierać 2 i 7.
Podłącz na wyjściu multimetr z detekcją zwarcia i obserwuj co się tam dzieje.

Ewentualnie wrzuć zdjęcie podłączenia.
dydyrydy
Posts: 327
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Post

pzygmunt wrote: Tue Jun 22, 2021 6:49 pm(Jak rozumiem klika czyli załącza przekaźnik na 0,5 - 1 sek.)
Zasada sterowania jest bardzo prosta, polega ona na zwieraniu zacisków 2 i 7 i Sonoff dokładnie to ma robić. Ma zwierać 2 i 7.
Tak. Ustawione w Cloud na 0,5 sek jak zawsze uatawiam.

No właśnie prosty temat niby, powinno żewrzeć 2 i 7 i bez Sonoffa działa a z Sonoffem już nie 🙃

Idą jeszcze do mnie Sonoffy, więc sprawdzę na nowej sztuce, ale niby nie zdarzyło mi się jeszcze żeby coś było fizycznie walnięte w Sonoffie, ale muszę to slrawdzić.
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Podłącz multimetr pod przekaźnik i sprawdź co się tam dzieje.

Return to “Sonoff SV”