Wemos D1 Mini nie łączy się z siecią WIFI

871365

Witam wszystkich.
W związku z tym, iż zaczynam swoją małą przygodę z Suplą mam do Was pytanie ale na początek kilka informacji. Zainstalowałem w garażu trzy moduły Zamela do bramy x2 i oświetlenia. Wszystko pięknie śmiga i na tyle mi się spodobało, że postanowiłem spróbować sam złożyć jakiś moduł. Na pierwszy ogień poszedł (tak myślałem) dość łatwy projekt a mianowicie termometr oparty na czujniku BME280 i module WeMos D1mini ESP5266.
Naoglądałem się vlogów na YT, poczytałem, zamówiłem części i ... do roboty. Wszystko szło w miarę ok, Wemosa wyczyściłem, wgrałem soft i ku mojemu zaskoczeniu jako początkującemu pojawiła się sieć wifi supla :). wprowadziłem dane sieci lokalnej wifi oraz dane supla-dev ale niestety nie widzę urządzenia na koncie Supli. Zauważyłem, że w ustawieniach routera sieci domowej wifi nie widzę połączonego modułu. Wygląda na to, że zaprogramowany moduł nie łączy się z moją siecią wifi. Kilkakrotnie kasowałem i programowałem od nowa, literka po literce wprowadzałem z uporem maniaka dane sieci i supli ale niestety pomysły powoli mi się kończą.... Może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc w rozwiązaniu problemu ?
Wgrany Soft to: SUPLA_BM280_GUI_YEPESTIS_V.1.0.0.ino.d1_mini.bin
Wemos czyszczony wsadem: blank_1MB.bin

Może istnieje jakiś inny sprawdzony soft z którym będę miał mniej problemów ? :)))

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź....

jaku2k
Has thanked: 1 time

871365 wrote: Sat Aug 21, 2021 6:56 am Witam wszystkich.
W związku z tym, iż zaczynam swoją małą przygodę z Suplą mam do Was pytanie ale na początek kilka informacji. Zainstalowałem w garażu trzy moduły Zamela do bramy x2 i oświetlenia. Wszystko pięknie śmiga i na tyle mi się spodobało, że postanowiłem spróbować sam złożyć jakiś moduł. Na pierwszy ogień poszedł (tak myślałem) dość łatwy projekt a mianowicie termometr oparty na czujniku BME280 i module WeMos D1mini ESP5266.
Naoglądałem się vlogów na YT, poczytałem, zamówiłem części i ... do roboty. Wszystko szło w miarę ok, Wemosa wyczyściłem, wgrałem soft i ku mojemu zaskoczeniu jako początkującemu pojawiła się sieć wifi supla :). wprowadziłem dane sieci lokalnej wifi oraz dane supla-dev ale niestety nie widzę urządzenia na koncie Supli. Zauważyłem, że w ustawieniach routera sieci domowej wifi nie widzę połączonego modułu. Wygląda na to, że zaprogramowany moduł nie łączy się z moją siecią wifi. Kilkakrotnie kasowałem i programowałem od nowa, literka po literce wprowadzałem z uporem maniaka dane sieci i supli ale niestety pomysły powoli mi się kończą.... Może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc w rozwiązaniu problemu ?
Wgrany Soft to: SUPLA_BM280_GUI_YEPESTIS_V.1.0.0.ino.d1_mini.bin
Wemos czyszczony wsadem: blank_1MB.bin

Może istnieje jakiś inny sprawdzony soft z którym będę miał mniej problemów ? :)))

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź....

Dzień dobry,
obecnie jednym z najpopularniejszych softów jest GUI Generic, który możesz wygenerować w Builderze (gui-generic-builder.supla.io).

Więcej na temat Buildera, wgrywania i Supli w wideoporadniku: https://youtu.be/LAVQ5QERLCk
Pozdrawiam
Jakub
871365

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i cenne wskazówki. W wolnej chwili zabieram się do roboty 😉 może coś z tego wyjdzie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
871365

Witam ponownie.
Wczoraj pobawiłem się kilka godzin i nie obeszło się bez problemów. Mianowicie, wygenerowalem soft, pięknie się wgrał, rozgłaszania jest sieć wifi ale z chwilą dodawania urządzenia do supli na telefonie mam komunikat " Urządzenie z którym nawiązano połączenie nie jest kompatybilne z tym kreatorem" hmmm o co chodzi?
Co prawda pierwszy soft który wygenerowalem i wgrałem super dodał mi urządzenie ale odczyty z czujnika temperatury miałem jakieś z kosmosu -273 i takie tam. Postanowiłem usunąć urządzenie z Supli i wygenerować inny soft pełen nadziei, że będzie ok ale niestety każdy kolejny generowany soft kończył się takim samym błędem. 🤔
QLQ

871365 wrote: Sun Aug 22, 2021 5:34 am Witam ponownie.
Wczoraj pobawiłem się kilka godzin i nie obeszło się bez problemów. Mianowicie, wygenerowalem soft, pięknie się wgrał, rozgłaszania jest sieć wifi ale z chwilą dodawania urządzenia do supli na telefonie mam komunikat " Urządzenie z którym nawiązano połączenie nie jest kompatybilne z tym kreatorem" hmmm o co chodzi?
Co prawda pierwszy soft który wygenerowalem i wgrałem super dodał mi urządzenie ale odczyty z czujnika temperatury miałem jakieś z kosmosu -273 i takie tam. Postanowiłem usunąć urządzenie z Supli i wygenerować inny soft pełen nadziei, że będzie ok ale niestety każdy kolejny generowany soft kończył się takim samym błędem. 🤔
Polacz się z rozgłaszana siecią i wejdź do konfiguracji poprzez 192.168.4.1 z poziomu www a nie aplikacji.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
871365

Łączyłem się i wchodziłem w panel gdzie zdefiniowałem piny do których podłączę BME280. Właśnie siedzę i o dziwo dzisiaj udało się wgrać kolejny soft - generowany dokładnie tak samo jak wczoraj z jednym czujnikiem BME280. Aplikacja wykryła urządzenie i poprawnie dodała. Teraz w telefonie widzę kanały tzn. temperatura i wilgotność x2 i ciśnienia x2 ale bez żadnych danych z czujnika. W supli WWW też jest widoczny ale zachowuje się jakby czujnik nie działał bo mam -273. Kombinowałem ze zmianą pinów ale nic to nie daje. Połączenia czujnika z Wemosem sprawdzałem multimetrem i niby wszystko jest ok. Jedyne co przychodzi mi teraz do głowy to uszkodzony czujnik BME280.
QLQ

871365 wrote: Sun Aug 22, 2021 8:18 am Łączyłem się i wchodziłem w panel gdzie zdefiniowałem piny do których podłączę BME280. Właśnie siedzę i o dziwo dzisiaj udało się wgrać kolejny soft - generowany dokładnie tak samo jak wczoraj z jednym czujnikiem BME280. Aplikacja wykryła urządzenie i poprawnie dodała. Teraz w telefonie widzę kanały tzn. temperatura i wilgotność x2 i ciśnienia x2 ale bez żadnych danych z czujnika. W supli WWW też jest widoczny ale zachowuje się jakby czujnik nie działał bo mam -273. Kombinowałem ze zmianą pinów ale nic to nie daje. Połączenia czujnika z Wemosem sprawdzałem multimetrem i niby wszystko jest ok. Jedyne co przychodzi mi teraz do głowy to uszkodzony czujnik BME280.
Może masz BMP280 A NIE BME. Wrzuc fotę
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
871365

... 😤 właśnie sprawdziłem zamówienia i faktycznie mam BMP wrrrr a zamawiałem BME no cóż.... Bardzo dziękuję za wskazówkę bo pewnie bym się dalej głowił heheheh. Ten co posiadam BMP280 można do czegoś wykorzystać?
871365

... no dobra kolejne podejście pełen sukces hehehhe. Wygenerowałem nowy soft, skonfigurowałem i działa wszystko pięknie. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Jedna literka i tyle problemów... :)

Return to “Pomoc”