Ustawienia pomiaru z pinu ADC

avatr
Posts: 46
Joined: Sat Jun 20, 2020 9:32 am

Post

Witam,

nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia a niestety nie radzę sobie z ustawieniem odczytu z pinu ADC :(
Mam czujnik ciśnienia https://pl.aliexpress.com/item/33024503 ... 5c0fFKy8xX

Pomiar 0-12 Bar
Napięcie 0,45-4,5V

W "MIN OUT" ustawiam 0 a w "MAX OUT" 12?
A jak ustawienia "MIN IN" i "MAX IN"? Jak działa kalibracja MIN I MAX IN?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Kalibracja polega na odczytaniu brzegowych wartości MIN IN oraz MAX IN pochodzących z czujnika jak już je będziesz znać musisz określić sam wartość MIN OUT odpowiadająca wartości MIN in oraz MAX OUT odpowiadającej MAX IN.
Tak to powinno wyglądać w idealnym świecie :) Ale ciężko będzie Ci osiągnąć wartość 12Bar. Dodatkowo musisz wiedzieć, że ADC dla ESP są ograniczenia i nie możesz podać 5V po uszkodzisz ESP musisz zastosować odpowiedni dzielnik napięcia:
http://feriar-lab.pl/kurs-esp8266-5-obsluga-adc/

Jestem na ukończeniu GUI-Generic dla ESP32 gdzie jest zdecydowanie dokładniejsze bo mierzy napięcie od 0 do3,3 a nie jak ESP8266 od 0 do 1v :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
avatr
Posts: 46
Joined: Sat Jun 20, 2020 9:32 am

Post

Dzięki za link do kursu i informacji. Muszę to wszystko przetrawić co napisałeś na spokojnie czy rozumiem to :) Wiem, że 5v nie mogę podać. Dlatego mam dzielnik 350k/100kco z max 4,5v da mi 1v na ESP.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

1V pod warunkiem, że stosujesz "gołe" ESP. Jeśli jest to Wemos lub NodeMCU, to tam jest już dzielnik napięcia i maksymalne napięcie wejściowe wynosi 3,3V.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

a jaką wartość odczytuje Ci dla czujnika podłączonego bez ciśnienia - powinna być to wartość mniejsza od 100 Pamiętaj, że wartość maksymalna dla ESP8266 to 1023. Może poszukaj jakieś dokumentacji tego czujnika wtedy będzie łatwiej określić MAX.
https://gui-generic-builder.supla.io/
avatr
Posts: 46
Joined: Sat Jun 20, 2020 9:32 am

Post

krycha88 wrote: Sat Aug 28, 2021 5:20 pm a jaką wartość odczytuje Ci dla czujnika podłączonego bez ciśnienia - powinna być to wartość mniejsza od 100 Pamiętaj, że wartość maksymalna dla ESP8266 to 1023. Może poszukaj jakieś dokumentacji tego czujnika wtedy będzie łatwiej określić MAX.
Nie wiem dlaczego się pomyliłem ale odczyty z czujnika to 0,5-4,5V.
Minimalnie mi odczytuje 106 czasami skacze do 121. Muszę jeszcze sprawdzić co to powoduje. Dołożyłem rezystor 180k co daje dzielnik 100/400. Czujnik bez ciśnienia podaje sygnał 0,47V. Ostatnio trochę czasu nie mam na testy. Prawie udało mi się testowo skalibrować do odczytu max 8 bar bo aktualnie nie mam możliwości podania 12. W sumie czujnik będzie chodził gdzieś w zakresie 0-8,5BAR. Czy w takim wypadku zrobić dzielnik na mniejsze napięcie? Poprawi to wyniki?
Zauważyłem jeszcze, że wyniki wolno się odświeżają. mając 0 BAR i podłączając do sieci gdzie jest 8 BAR minie ok. ~10 odczytów nim pojawi się prawidłowy wynik. Czy można to trochę przyspieszyć? Czy mocno to wtedy wpłynie na jakość pomiarów?
elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

avatr wrote: Sat Aug 28, 2021 4:45 pm Witam,

nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia a niestety nie radzę sobie z ustawieniem odczytu z pinu ADC :(
Mam czujnik ciśnienia https://pl.aliexpress.com/item/33024503 ... 5c0fFKy8xX

Pomiar 0-12 Bar
Napięcie 0,45-4,5V

W "MIN OUT" ustawiam 0 a w "MAX OUT" 12?
A jak ustawienia "MIN IN" i "MAX IN"? Jak działa kalibracja MIN I MAX IN?
Pewnie ten sam problem co tutaj:
viewtopic.php?p=104491#p104491

:)
https://gui-generic-builder.supla.io/
avatr
Posts: 46
Joined: Sat Jun 20, 2020 9:32 am

Post

Wgram nowy soft i sprawdzę. Nie miałem też czasu do tej pory żeby sprawdzić soft @elmaya. Postaram się przetestować oba ;)
LukiSpajder
Posts: 293
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm

Post

Witam Panowie
Wgrałem tego softa co prawda bez żadnego czujnika podałem napięcie ale odczyt jest skokowy , po wgraniu softa kolegi elmaya jest to płyny odczyt co prawda chwile trzeba poczekać jak się zmieni wartość. Czy u kogoś występują tez tak objawy ?

Return to “GUI Generic”