Pytanie o możliwość podłączenia row-04m

Major88
Posts: 6
Joined: Sun Oct 03, 2021 4:17 pm

Post

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. :-)
Buduję właśnie nowy dom i chciałbym oprzeć sterowanie oświetleniem na tym produkcie (bardzo lubię iść w Polskie marki). Zastanawiam się tylko nad paroma rzeczami. Czy dałoby się i jeśli tak, to w jaki sposób zrobić:
1. Przyciski lokalne, grupowe i centralne na tym module?
2. Ustawić na włączanie i wyłączanie czujką zmierzchu?
3. Zrobić czujkę ruchu zależną od tego, czy jest jasno, czy ciemno?
Bardzo przepraszam za laickie pytania, proszę o wyrozumiałość. I dziękuję całej społeczności za rozwijanie tak pięknego projektu. :-)
Pozdrawiam
Bartek
User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

Może nie do końca w temacie ale ładuj jakaś duża rozdzielnie - miejsca nigdy za wiele, plus puszki kieszeniowe w strategicznych miejscach.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Major88 wrote: Sun Oct 03, 2021 4:31 pm 1. Przyciski lokalne, grupowe i centralne na tym module?
2. Ustawić na włączanie i wyłączanie czujką zmierzchu?
3. Zrobić czujkę ruchu zależną od tego, czy jest jasno, czy ciemno?
Montując ROW-04m musisz przede wszystkim przygotować okablowanie w tzw. topologii gwiazdy. Czyli od każdej lampy trzeba pociągnąć osobny przewód 3x1,5mm2 do rozdzielni, oraz od każdego przycisku przewód min 2x1,5 mm2 (może być mniejsza średnica, ale wtedy trzeba też odpowiednio je zabezpieczyć nadprądowo, można też dać więcej żył, aby ogarnąć tym więcej przycisków).

ROW-04m wkrótce dostanie wsparci do tzw. Wyzwalacza Akcji, dzięki temu do każdego przycisku możesz przypisać sobie dowolną akcję i sterować dowolnym urządzeniem lub grupą urządzeń w Supli. Soft powinien się ukazać w tym miesiącu, więc gdy kupisz sprzęt może być potrzena aktualizacja oprogramowania (trzeba w konfiguracji zaznaczyć odpowiednią opcję a reszta zrobi się sama).

ROW to urządzenie, które pozwala na sterowanie przyciskami na 230V. Można więc do niego podłączyć np. czujkę zmierzchu działającą na 230 V i traktować to jako wejście bistabilne.
Możesz też tam podpiąć czujkę ruchu z detekcją zmierzchu - też może działać jak przycisk bistabilny i zapalać światło na tak długo, jak długo jest załączone napięcie z czujki.
Ogólnie powinno się dać podłączyć dowolne urządzenie sterujące, które daje sygnał w postaci napięcia 230 V.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Major88
Posts: 6
Joined: Sun Oct 03, 2021 4:17 pm

Post

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mógłbym prosić o wyjaśnienie, albo schemat jak zrobić naraz przyciski lokalne i jeden centralny? Jak to podłączyć?
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Bartek
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Major88 wrote: Mon Oct 04, 2021 9:36 pm Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mógłbym prosić o wyjaśnienie, albo schemat jak zrobić naraz przyciski lokalne i jeden centralny? Jak to podłączyć?
Z góry bardzo dziękuję.
ROW-04m ma 4 wejścia na przyciski, więc więcje przycisków nie da się podłączyć.
Natomiast po wprowadzeniu "wyzwalacza akcji" można przypisać inne funkcje np. do przytrzymania przycisku, albo do kliknięcia 2x.

Jeśli chcesz mieć osobny przycisk do sterowania centralnego, to najlepiej dokupić moduł RNW-01, który posiada tylko 4 wejścia, do których można dołączyć przyciski. RNW-01 jeszcze nie jest w sprzedaży, ale niedługo powinien być już dostępny.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Major88
Posts: 6
Joined: Sun Oct 03, 2021 4:17 pm

Post

Dobrze, myślę że już rozumiem. Proszę jeszcze o rozwianie wątpliwości w zakresie zabezpieczenia nad prądowego. Pisałeś, że jezeli zastosuje kable o mniejszym przekroju będzie trzeba je odpowiednio zabezpieczyć. Dobrze rozumiem, że jeśli zastosuje w tym wypadku kable o przekroju 0.75 do czterech wyłączników, to będę musiał te 4 obwody zabezpieczyć jednym zabezpieczeniem nad prądowym? Do rozdzielni z automatyką przyjdzie kabel o średnicy 1, 5 mm2, podłącze go do tego zabezpieczenia, z niego wyprowadzę kabel 0,75 i kostką wago wyjdę z niego 4 kablami na te obwody? Przepraszam za laickie pytania i zaznaczam, że po wykonaniu instalacja zostanie sprawdzona przez elektryka.
Drugie pytanie, skoro row 04m ma cztery wejścia, to mogę np. jeden przycisk podłączyć do wszystkich obwodów naraz, albo np. dwa przyciski po dwa?
Trzecie i ostatnie-mogę do jednego wejścia naraz podpiąć włącznik i w te same zaciski czujkę ruchu? Żeby obwód można było niezależnie włączać przyciskiem, a oprócz tego był włączany za każdym razem po wykryciu ruchu? Dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Bartek
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Major88 wrote: Mon Oct 04, 2021 11:35 pm Dobrze, myślę że już rozumiem. Proszę jeszcze o rozwianie wątpliwości w zakresie zabezpieczenia nad prądowego. Pisałeś, że jezeli zastosuje kable o mniejszym przekroju będzie trzeba je odpowiednio zabezpieczyć. Dobrze rozumiem, że jeśli zastosuje w tym wypadku kable o przekroju 0.75 do czterech wyłączników, to będę musiał te 4 obwody zabezpieczyć jednym zabezpieczeniem nad prądowym? Do rozdzielni z automatyką przyjdzie kabel o średnicy 1, 5 mm2, podłącze go do tego zabezpieczenia, z niego wyprowadzę kabel 0,75 i kostką wago wyjdę z niego 4 kablami na te obwody? Przepraszam za laickie pytania i zaznaczam, że po wykonaniu instalacja zostanie sprawdzona przez elektryka.
Drugie pytanie, skoro row 04m ma cztery wejścia, to mogę np. jeden przycisk podłączyć do wszystkich obwodów naraz, albo np. dwa przyciski po dwa?
Trzecie i ostatnie-mogę do jednego wejścia naraz podpiąć włącznik i w te same zaciski czujkę ruchu? Żeby obwód można było niezależnie włączać przyciskiem, a oprócz tego był włączany za każdym razem po wykryciu ruchu? Dziękuję za każdą pomoc.
Zasilanie każdego urządzenia powinno być zabezpieczone zgodnie ze sztuką. Jeżeli chodzi o wykonanie instalacji sterującej, to zastosowane przewody powinny być przeznaczone do stosowania przy napięciu 230V. Przy samym sterowaniu sama średnica jest mało ważna. Zaś obwody wykonawcze (przekaźnikowe) powinny być wykonane z przewodu o średnicy odpowiadającej danemu obciążeniu, a najlepiej maksymalnemu obciążeniu urządzenia.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

miroph wrote: Tue Oct 05, 2021 4:18 am Zasilanie każdego urządzenia powinno być zabezpieczone zgodnie ze sztuką. Jeżeli chodzi o wykonanie instalacji sterującej, to zastosowane przewody powinny być przeznaczone do stosowania przy napięciu 230V. Przy samym sterowaniu sama średnica jest mało ważna. Zaś obwody wykonawcze (przekaźnikowe) powinny być wykonane z przewodu o średnicy odpowiadającej danemu obciążeniu, a najlepiej maksymalnemu obciążeniu urządzenia.
Pełna zgoda, z jedną uwagą: wszystkie przewody 230 V za danym zabezpieczeniem nie powinny mieć mniejszej średnicy niż wynikająca z zabezpieczenia.
Np. jeśli mamy zabezpieczenie nadprądowe na 10 A, to z reguły daje się przewody 1,5 mm2 (niektórzy dają do 1 mm2 - też teoretycznie mają wystarczające parametry).
Przewodem sterującym idą małe prądy i nawet 0,5 mm2 to spokojnie pociągnie, ale zabezpieczenie ma zabezpieczać całą instalację. Gdyby doszło do zwarcia, albo jakiegoś uszkodzenia urządzenia, to może sie okazać, że tym 0,5 mm2 poleci 10 A. Zabezpieczenie nadprądowe nie zadziała, bo prąd nie jest przekroczony, a przewód i przycisk najprawdopodobniej zaczną się kopcić i topić - prosta droga do pożaru.

Także najprostsza zasada, której się należy trzymać jest taka, że zabezpieczenie dobieramy do planowanego maksymalnego obciążenia. Gdy to już mamy, to dobieramy średnicę przewodów i stosujemy w całym obwodzie taką samą średnicę. Nie wolno stosować mniejszej średnicy.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Wykonując instalację można podzielić obwody sterownicze oraz wykonawcze na dwa różne. Wtedy obwód sterowniczy zabezpieczasz wyłącznikiem nadprądowym o bardzo małej wartości. Stosujesz jedno zabezpieczenie na kilka urządzeń. Obwody wykonawcze (wysokoproądowe) zabezpieczasz odrębnym bezpiecznikiem stosując odpowiednio "grube" przewody.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Tak, dokładnie o tym cały czas piszę.

Zależało mi na tym, aby zwrócić uwagę na przekroje przewodów sterujących, ponieważ dość popularne wśród ludzi robiących sobie samodzielnie instalację jest dawanie przewodów UTP do włączników. Taka instalacja nie nadaje się potem pod urządzenia typu ROW-04m, SRW-02m, gdzie na przewodach sterujacych jest 230 V.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “ZAMEL ROW-04m”